Rejestracja quda powyżej 15Kw
Rejestracja quda powyżej 15Kw
Witam
Kupiłem quada grizzly 660, zarejestrowanego jako pojazd samochodowy inny, moc w dowodzie 35kW. Skończył się przegląd, wiec pojechałem na stacje diagnostyczną, diagnosta powiedział, że nie zrobi przeglądu bo moc jest za duża i musi być obniżona do 15kW . I teraz nasuwa sie kilka pytań:
1.Czy kogoś (czytaj urządników) poj...ło ?
2. Czy w tym kraju można zarejestrować quada powyżej 15KW? Albo inaczej, on już jest zarejestrowany, czy można zrobić przegląd z taką mocą i go przerejestrować?
3. Zakładając, że nie mozna zrobic przegladu z taką mocą , co mogę zrobic żeby go przerejestrować?
Kupiłem quada grizzly 660, zarejestrowanego jako pojazd samochodowy inny, moc w dowodzie 35kW. Skończył się przegląd, wiec pojechałem na stacje diagnostyczną, diagnosta powiedział, że nie zrobi przeglądu bo moc jest za duża i musi być obniżona do 15kW . I teraz nasuwa sie kilka pytań:
1.Czy kogoś (czytaj urządników) poj...ło ?
2. Czy w tym kraju można zarejestrować quada powyżej 15KW? Albo inaczej, on już jest zarejestrowany, czy można zrobić przegląd z taką mocą i go przerejestrować?
3. Zakładając, że nie mozna zrobic przegladu z taką mocą , co mogę zrobic żeby go przerejestrować?
Ostatnio zmieniony śr 24 cze, 2015 przez wilkxt, łącznie zmieniany 1 raz.
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Re: Rejestracja quda po 15Kw
Znam podobne przypadki do Twojego.
Jeden z nich do dziś dnia nie ma przeglądu pomimo, że ktoś przecież go zarejestrował i dostał twardy dowód, przegląd przeszedł raz, za drugim razem powiedziani, że moc jest za wysoka w stosunku do pojemności i przeglądu zrobić nie można. Pojazd samochodowy inny to homologacja L7e i w związku z tym wpisem diagnosta jeśli wykona przegląd i go podbije łamie prawo.
Znam też drugi przypadek gdzie diagnosta powiedział w prost "Ktoś przecież wydał mu dowód i wcześniej zrobił przegląd więc ja nie wnikam" i podbił przegląd.
Jeden z nich do dziś dnia nie ma przeglądu pomimo, że ktoś przecież go zarejestrował i dostał twardy dowód, przegląd przeszedł raz, za drugim razem powiedziani, że moc jest za wysoka w stosunku do pojemności i przeglądu zrobić nie można. Pojazd samochodowy inny to homologacja L7e i w związku z tym wpisem diagnosta jeśli wykona przegląd i go podbije łamie prawo.
Znam też drugi przypadek gdzie diagnosta powiedział w prost "Ktoś przecież wydał mu dowód i wcześniej zrobił przegląd więc ja nie wnikam" i podbił przegląd.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Re: Rejestracja quda po 15Kw
No super, teraz bede jezdzil po stacjach i liczył szczęscie ze ktoś podbije, normalnie aż się chce wyjechać z tego z tego pięknego kraju tak mocno zepsutego przez urzędasów
- Paulus71
- Quad:: Renia 1000 XXC
- Imię: Paweł
Re: Rejestracja quda powyżej 15Kw
znajdz firmę która obniży ci moc i wystawi odpowiedni papier
potem do diagnosty a potem do wk
potem do diagnosty a potem do wk
mods in progress :-)
- Tomek_LS500cb
- Quad:: lucky star 500cb
- Imię: Tomek
Ten drugi przypadek to mojego braciaka... byla to suzuki ltr450... w dowodzie miala 37Kw...oolsztyniak pisze:Znam podobne przypadki do Twojego.
Bylem z nim w WK zeby go przerejestrowac... i braciak sam sie spytal pani za biurkiem czy to jest wporzadku... ona zawolala kierownika WK ... a on stwierdzil ze jezeli ten pojazd wyszedl z taka homologacja i ktos juz go wczesniej zarejestrowal to on nie widzi problemu w tym zeby pojazd dalej uczrstniczyl w ruchu... co do przegladu.. musisz pojezdzic po stacjach i popytac...
- Zw1erzak
- Quad:: Grizzly 700
- Imię: Jarek
Witam,
czy udało Ci się ogarnąć przegląd z tą mocą gada? Pytam ponieważ mam podobny przypadek, w karcie pojazdu jak i w dowodzie mam 34kw. Na początku nie chcieli mi go przerejestrować w wk. po dziennej batalii z wk. udało się zarejestrować. Teraz skończył mi się przegląd , obdzwoniłem dwie stację w moim okręgu a w trzeciej byłem z gadem - u wszystkich dostawałem info. że mi nie podbiją przeglądu bo ma więcej niż 15kw. i ich to nie obchodzi że ma rejestrację i wcześniej u poprzedniego właściciela normalnie mu podbijali w SKP...
czy udało Ci się ogarnąć przegląd z tą mocą gada? Pytam ponieważ mam podobny przypadek, w karcie pojazdu jak i w dowodzie mam 34kw. Na początku nie chcieli mi go przerejestrować w wk. po dziennej batalii z wk. udało się zarejestrować. Teraz skończył mi się przegląd , obdzwoniłem dwie stację w moim okręgu a w trzeciej byłem z gadem - u wszystkich dostawałem info. że mi nie podbiją przeglądu bo ma więcej niż 15kw. i ich to nie obchodzi że ma rejestrację i wcześniej u poprzedniego właściciela normalnie mu podbijali w SKP...
Mi też nie chcieli podbić na jednej stacji, a na drugiej nie było problemu