Kupię Outlandera 650 lub 800

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami Bombardier / Can-am
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Re: Kupię Outlandera 650 lub 800

Post autor: Ikar » ndz 07 cze, 2015

Prosta sprawa odpal wykręć bagnet daj w palnik jak olej wypluje bagnetem silnik złom :) jak dobrze pali na zimnym a na ciepłym gorzej tak samo silnik złom. Do tego zawieszenie rama i koniecznie z miarka pomierzyć wszystko :) i najważniejsze nie napalaj sie :)
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » ndz 07 cze, 2015

Cj_cezar pisze: We wtorek jadę oglądać 800 z 2011r. na fox-ach. Na co zwrócić uwagę?
Najważniejsza rzecz chyba to aby nie było wody w silniku prawda? Ale tego chyba nie jestem w stanie się dowiedzieć.
Czy wersja Limited to plus czy raczej minus?
Jeżeli chodzi o wersje Limited to chyba ma pneumatycznie regulowany prześwit. Niestety zdarza się że pada sterownik, naprawa nie jest tania.

Temat silnika, na co można się władować?

1. Mina nie zamaskowana. Wlasciciel lub handlarz nie wie ze silnik pada, albo wie ale liczy ze klient sie nei zorientuje. Objawy to utrudniony rozruch na goraco (nalezy go solidnie rozgrzac aż do właczenia się wentylatora, następnie zgasić i błyskawicznie zapalić), jeżeli nawet minimalnie ale jednak trudniej kreci rozrusznikiem to pada wał.
Odglos postukiwania z okolic wariatora. Przy utrudnionym rozruchu, ewidentnie zatarty wal. Przy samym klepaniu jedyna metoda weryfikacji tozdjecie wariatora ktory moze dawac podobne odglosy. Jezeli odgłosy ustapia po zdjęciu wariatora to klepia pinezki jezeli nie to zatarty wal.

2. Mina zamaskowana, silnik po remoncie na zasadzie szlifu wału i napawania go oraz dopasowania panewek. Niestety nie do zauważenia przez laika. Silnik padnie po kilkuset km może nieco później.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » ndz 07 cze, 2015

Z tym stukaniem zawsze ciężko dojść czy to wariator czy wał czy pierwszy cylinder :(
Warto sprawdzić ciśnienie oleju w silniku.
Metoda z bagnetem nie jest mi znana i nie wiem czy "rzygać" jednak nie powinien jak jest wszystko ok.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » ndz 07 cze, 2015

Pingwin Legnica pisze:Z tym stukaniem zawsze ciężko dojść czy to wariator czy wał czy pierwszy cylinder :(
Dla tego w razie wątpliwości polecam zdjęcie wariatora. Rozwiewa to wątpliwości, jeżeli stuki są nadal po jego zdjęciu to juz nie warto dochodzić czy wał czy cylinder.
Pingwin Legnica pisze: Metoda z bagnetem nie jest mi znana i nie wiem czy "rzygać" jednak nie powinien jak jest wszystko ok.
Wg mnie nie działa, ale może się nie znam. Miałem Renagade z padającym wałem i olej przy otwartym korku nie wychlapywał.

Przy oględzinach warto zajrzeć do airboxa, oprócz kontroli stanu filtra lewniwy sprzedajacy go nie wyczysci i można w nim znaleźc ciekawe artefakty jak resztki błota, wody albo pół lita oleju. W przypadku oleju w airboxie albo puszczaja uszczelniacze i jest przedmuch ze skrzyni korbowej albo quad leżał na boku i wyrzygał olej przez odmę.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » ndz 07 cze, 2015

Ikar pisze:Prosta sprawa odpal wykręć bagnet daj w palnik jak olej wypluje bagnetem silnik złom :)
Moja cf wypluwa, silnik złom?

Jeśli quady tak szybko schodza z aukcji tzn że sezon w pełni :-D
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » pn 08 cze, 2015

Łukasz - Rożne silniki idę o zakład ze moja hondzina pluje 10x mocniej od cfki :) Can amjednak nie powinien metoda znana od Kolegi który wiele canamow przerobił :) czy działa nie wiem ale jest na bank najszybsza :)
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » pn 08 cze, 2015

Jacek odpalałeś kiedyś can-ama ze zdjętym wariatorem ?
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » pn 08 cze, 2015

w canamie ważne jest pomiar ciśnienia oleju, jedna z najprostrzych i najważniejszych czynności
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pn 08 cze, 2015

Ikar pisze:Łukasz - Rożne silniki idę o zakład ze moja hondzina pluje 10x mocniej od cfki :)
Ja tam nie wiem, nie znam się :)
Napisałeś o pluciu olejem więc pomyślałem, że tyczy się wszystkich :)

Twojej Hondy nie widziałem ani nie widziałem jak inne plują, wiem, że CF przy zdjętym bagnecie nie pluje a rzyga olejem :D
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Cj_cezar
Quad:: CF Moto 550, Outlander 800
Imię: Cezary

Post autor: Cj_cezar » pn 08 cze, 2015

Dzięki na podpowiedzi.
Metodę na bagnet znam, ale moja nowa CF-ka też rzyga, więc myślałem że "ten typ tak ma"

Raczej chyba nikt nie pozwoli rozebrać quada, więc pozostają sprawdzenia tylko na rozgrzany silnik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Bombardier / Can-am”