Ciekawe bazy wypadowe w Rumuni

Wyprawy te bardzo dalekie - zagraniczne, jak i te bliższe po Polsce...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miłosz
Quad:: 2001 Kawasaki KLF 220 / 2003 Arctic Cat 400 4x4 FIS / 2004 Yamaha Grizzly 660
Imię: Miłosz

Re: Ciekawe bazy wypadowe w Rumuni

Post autor: Miłosz » śr 13 maja, 2015

Jestes tego pewny??

Wedlug informacji na oficjalnych stronach kazdy pojazd lub zespol pojazdow o lacznej masie powyzej 3,5 tony ma obowiazek zarejestrowania sie w systemie e-myto. Wtedy platne sa niemal wszystkie drogi na Slowacji a nie autostrady i expresowki, koszt przejzdu to okolo 10 centow za km wiec wcale nie wyjdzie drozej jak winieta, system bazuje na systemach GSM i GPS. Ale sama rejestracja, montaz urzadzenia, pewnie 10 stronnicowa umowa wedlug ktorej odrazu jestes przestepca jak przy viatoll.... to by mnie mocno zniechecilo do przekraczania 3,5t...

Nie pisze przy tym tak wyraznie jak u nas czy chodzi o DMC czy mase rzeczywista, na innych stronach czesto pojawiaja sie okreslenia przyczepa ciagnieta przez samochod ciezarowy do 3,5 tony, nie mowia o osobowym ale na oficjalnej stronie juz tego rozgraniczenia nie widze.

U mnie rozwazane opcje:
1. dwie osobowki + dwie przyczepy obydwa <3,5t czyli problem nie istnieje ale wieksze koszty paliwa i mniej raznie na dwa auta.
2. osobowka z laweta na 4 quady >3,5t i musze gdzies pozyczyc odpowiednio duza lawete
3. bus do ktorego wejda 4 osoby i quad + laweta na 3 quady. Lawete taka mam, busa musialbym pozyczyc, tez laduje oczywiscie z DMC > 3,5t

Awatar użytkownika
Fernando
Quad:: x8
Imię: Andrzej

Post autor: Fernando » śr 13 maja, 2015

W zeszłym roku sporo jeździłem zestawem samochód 3,5t + przyczepa 2t i zawsze 2 winiety.
Sprawdziłem czy nie zmieniło się nic w 2015 i wygląda na to że nie

cytat:
Naklejki uprawniające do przejazdu po autostradach, drogach szybkiego ruchu i drogach I kategorii można kupić na wszystkich stacjach benzynowych na Słowacji.Dla samochodów osobowych z przyczepami, których całkowita masa pojazdu przekracza 3,5 tony, obowiązuje dodatkowa winieta /nakleja się na samochód ciągnący przyczepę/. Samochody campingowe oraz kampery powyżej 3,5 tony potrzebują również dwie winiety.
My się pakujemy bus 6os. i quad + mała przyczepa z quadem.

Awatar użytkownika
Miłosz
Quad:: 2001 Kawasaki KLF 220 / 2003 Arctic Cat 400 4x4 FIS / 2004 Yamaha Grizzly 660

cytat:

"

https://www.emyto.sk

Pojazdy zobligowane do uiszczania opłaty drogowej są w znaczeniu właściwych postanowień ustawy o poborze opłaty drogowej pojazdami silnikowymi o masie całkowitej przekraczającej 3,5 t albo zespołami pojazdów o masie całkowitej przekraczającej 3,5 t określonymi w załączniku nr. 1 część B pkt. 2, 3 i 5 ustawy nr. 725/2004 Dz.U. o warunkach eksploatowania pojazdów w ruchu drogowym oraz o zmianie i uzupełnieniu niektórych ustaw w brzmieniu obowiązującym (pojazdy kategorii M, N i G), oprócz zespołów pojazdów utworzonych pojazdem silnikowym kategorii M1, N1, M1G i N1G. Szczegółowe informacje o kategoriach pojazdów silnikowych zobligowanych do uiszczania opłaty drogowej są dostępne na stronie internetowej Ministerstwa komunikacji, budownictwa i Rozwoju Regionalnego republiki Słowackiej.

"

Twoj cytat bardziej do mnie przemawia :) . Jak nie trzeba sie wkopywac w urzadzenia dla tirow to ja tez szukam jednego duzego zestawu na wyjazd.
Ostatnio zmieniony śr 13 maja, 2015 przez Miłosz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » śr 13 maja, 2015

Miłosz weź telefon i zadzwoń do PZMot albo GDDKiA i podpytaj :)

Zawsze to będzie jaśniejsze źródło niż internet gdzie jeden pisze, że czarne to białe a drugi że białe to czarne.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Miłosz

Dobra, doczytalem wnikliwiej, przepraszam za zamieszanie. Jesli pojazd ciagnacy ma DMC ponizej 3,5 tony (to sa wlasnie te M1, N1, M1G, N1G), to jezdzi sie dokladnie tak jak napisales z dwoma winietami.

Inna sprawa , ze w bardziej skomplikowany sposob sie tego chyba napisac nie dalo.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator

"Ułatwiają"

Miłosz macie jakieś Tracki ?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był CF Moto 800

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Miłosz

Jeszcze nie. Kiedys jak planowalem jechac w inny region i szukalem na wikiloc to kojarze, ze wszystko bylo z rejonu w ktory jedziemy teraz. Oby nie byl w sierpniu zbyt oblegany.

Bede musial na spokojnie poszukac. Nie wiem czemu ale wiekszosc z "nas" pilnuje swoich trackow jak jakiejs ogromnej tajemnicy, ja swoje po powrocie z przyjemnoscia rozdam zainteresowanym.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator

Racja, też kiedyś pytałem o Track w Rumunii nawet tylko po to, żeby go przejrzeć przy kompie.
Niestety się nie udało :(
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był CF Moto 800

Team Father&Son

Awatar użytkownika
Czoper
Quad:: can am outlander XTP 1000
Imię: Piotr

Post autor: Czoper » śr 13 maja, 2015

Miłosz ,, przetrzesz '' szlaki może kiedyś wspólnie zrobimy wyjazd ? bo w tym roku jednak zostajemy przy Bieszczadach
Wolność każdego Człowieka jest wartością nadrzędną......
<www.atvmoto.pl>

Awatar użytkownika
Cj_cezar
Quad:: CF Moto 550, Outlander 800
Imię: Cezary

Post autor: Cj_cezar » śr 13 maja, 2015

Czyżby to była tajemnica Piotra? Ups

Na innym temacie mówiłeś o wyprawie, ale kierunek miał być tajemnicą. :oklaski:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyprawy quadowe”