Popsute sprzęgło CF Moto 500 - przebieg 1 300km
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Re: Popsute sprzęgło CF Moto 500 - przebieg 1 300km
Ja bym reklamował.
A jak nie to niezależny rzeczoznawca niech przeprowadzi badania dzwona, okładzin i oleju w silniku.
A jak nie to niezależny rzeczoznawca niech przeprowadzi badania dzwona, okładzin i oleju w silniku.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- DKfan
- Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
- Imię: Jacek
Dla tego też właśnie napisałem o tym oleju. Bardzo rzadko słychać o padajacym sprzegle nawet w bardzo wyeksploatowanych quadach. Wiec albo partia wadliwych sprzegiel (oba pojazdy bardzo świeże więc mogly załapać sie na taka serie), albo olej bez dodatków przeznaczonych do pracy z mokrym sprzegłem. Bo zdecydowanie jest coś tutaj nie tak.Czoper pisze:No Jacek ale chyba przyznasz coś jest nie tak - przebieg koło 500km i spalone sprzęgło ??
Ja bym prosił o pisemne wskazanie przyczyn odrzucenia tego jako naprawy gwarancyjnej i informację w jaki sposób mogło dość do uszkodzeń sprzęgła.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad
M&M sQuad
-
- Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
- Imię: Robert
A może wadliwe sprzęgło sie trafiło w obu maszynkach i z czasem wyjda jeszcze kolejne sztuki. Nie da sie zmasakrować sprzęgła po 500 km. W kwietniu zmienialiśmy sprzęgło w g660 w ekipie, ale misiek ma za sobą 16 tysi km, więc to nie dziwne, ze padło.
- sebtur
- Quad:: supermoto 150, cf moto 500 L-X5
- Imię: Sebastian i Antek
Wczoraj byłem w firmie Silverstone Polska w Dmosinie i pokazałem spalone sprzęgło. Gość spojrzał i stwierdził, że przyczyną spalenia była nieumiejętna jazda. I niestety muszę mu z bólem serca przyznać rację. Otóż przez pierwsze około 350 - 400 km jeździłem quadem spokojnie po płaskim terenie - starałem się go dobrze dotrzeć, nie przeciążać. Dokładnie tak jak większość z was tu na forum doradzała. A ponieważ mieszkam na terenie pagórkowatym i niedaleko żwirowni po tych 350 - 400 km zacząłem bawić się nim po żwirowniach. I co najważniejsze i najgłupsze z mojej strony to to, że jeździłem po żwirowni na biegu H a nie L i tym sposobem w ciągu zaledwie 100 - 150 km wykończyłem sprzęgło. Chyba nie ma innego wytłumaczenia. Możliwe też , że nałożyły się na to dwie sprawy czyli moja jazda + wadliwe okładziny sprzęgła.
Nie zdawałem sobie sprawy, że w terenie tak ważną kwestią jest koniecznie jazda na biegu L.
I jeszcze jedna moja głupota to to, że dałem się wpuścić w maliny sprzedawcy quada - serwisantowi, któremu trzykrotnie zgłaszałem problemy z załączeniem biegu L a on nie potrafił z nim sobie poradzić - przekonał mnie, że praktycznie L się nie używa wystarczy jeździć na H. No i ja oczywiście jak ta d*** jeździłem po żwirowni na H. Przypomniałem mu to wszystko gdy sprzęgło się spaliło a on oczywiście wywraca kota ogonem. Nie chce mi się już z tym wszystkim tarmosić więc zapłacę za wymianę sprzęgła ( 650 zł ). Pozdrawiam i dzięki za rady.
Nie zdawałem sobie sprawy, że w terenie tak ważną kwestią jest koniecznie jazda na biegu L.
I jeszcze jedna moja głupota to to, że dałem się wpuścić w maliny sprzedawcy quada - serwisantowi, któremu trzykrotnie zgłaszałem problemy z załączeniem biegu L a on nie potrafił z nim sobie poradzić - przekonał mnie, że praktycznie L się nie używa wystarczy jeździć na H. No i ja oczywiście jak ta d*** jeździłem po żwirowni na H. Przypomniałem mu to wszystko gdy sprzęgło się spaliło a on oczywiście wywraca kota ogonem. Nie chce mi się już z tym wszystkim tarmosić więc zapłacę za wymianę sprzęgła ( 650 zł ). Pozdrawiam i dzięki za rady.
- oolsztyniak
- Moderator
Twoja decyzja ale ja bym nie zapłacił tylko walczył.
Co znaczy nieumiejętna jazda?
Bo przejechałeś się po żwirowni kilka razy na biegu H ?
I sprzęgło padło po 150 km?
Co znaczy nieumiejętna jazda?
Bo przejechałeś się po żwirowni kilka razy na biegu H ?
I sprzęgło padło po 150 km?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- sebtur
- Quad:: supermoto 150, cf moto 500 L-X5
- Imię: Sebastian i Antek
Łukasz na pewno masz rację, że za łatwo odpuściłem. Ale też wiem, ze nie mam w sobie takiej siły a przede wszystkim umiejętności mądrego poprowadzenia tej sprawy. Dlatego biorę całą winę na swoją klatę i myślę, że nie powtórzy się podobna historia więcej.
- oolsztyniak
- Moderator
No i co, nowe sprzęgło i będziesz omijał wszelkiego rodzaju górki, żwirownie i piaski z obawy przed spaleniem kolejnego sprzęgła?
Jak dla mnie było ono wadliwe, tym bardziej, że jest to kolejne sprzęgło o którym czytamy, że przy niskim przebiegu okładziny spalone.
Zrobisz jak uważasz ale ja bym jednak próbował.
Jak dla mnie było ono wadliwe, tym bardziej, że jest to kolejne sprzęgło o którym czytamy, że przy niskim przebiegu okładziny spalone.
Zrobisz jak uważasz ale ja bym jednak próbował.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
Zgadzam się z Łukaszem - ta interpretacja jest mocno naciągana
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
Prawda jest ,że po prostu serwis olał sprawę i zrobili co najłatwiejsze obciążyć użytkownika !! My swoją CF 500 mieliśmy przebieg około 8 000 km jeździła w różnym terenie, odśnieżanie itp. i sprzęgło działało aż do sprzedaży quada
To co teraz następne 500 km i wymiana sprzęgła ? poj......o ich !!
To co teraz następne 500 km i wymiana sprzęgła ? poj......o ich !!
Wolność każdego Człowieka jest wartością nadrzędną......
<www.atvmoto.pl>
<www.atvmoto.pl>
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
Jak już tak piszemy to ok...mamy dwie 500 w teamie...użytkownicy baaaaardzo rzadko redukują na "L" a nasze tereny są mocno pagórkowate więc...jak napisałem wyżej mocno naciągana teoria o winie użytkownika, chyba że użytkownik ma poczucie że faktycznie zawalił i przeciągał na "H" w trudnym, grząskim terenie, gdzie o spalenie - raczej paska- nie trudno.
Właśnie...a w jakim stanie masz pasek?
Właśnie...a w jakim stanie masz pasek?
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl