Zgrzyty przy hamowaniu silnikiem

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Grizzly 550/660/700
Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe
Quad:: Yamaha Grizzly 700 FI

Zgrzyty przy hamowaniu silnikiem

Post autor: Dimi » wt 10 mar, 2015

Mam taki problem i nie wiem czy to coś poważnego czy można jeszcze jeździć. Otóż w sobotę przy zjeździe i hamowaniu silnikiem (leciutka góreczka) zgrzytło mi coś w quadzie, na moje ucho dobiegło z okolic silnika. Odstawiłem go do garażu. Na następny dzień byłem umówiony na jazdy, wchodzę do garażu a pod przednim dyfrem na zolu plamka oleju z dyfra (to nie był czysty olej więc muszę wymienić olej i przy okazji uszczelniacze) odpaliłem i poczekałem aż się zagrzeje i nasłuchiwałem. Nic. Wszystko po staremu więc wsiadłem i podjechałem do bramy i hamuje silnik (ok 10 metrów do bramy) i znowu zgrzyt. Zsiadłem i rozglądam się wszędzie jeszcze raz czy co by gdzie nie utkwiło alba szukam "jakiś" niepokojących znaków. Nic. Dylemat jechać czy chować i szukać przyczyny. Pojechałem jednak. Przejechałem ok. 200m i znowu najpierw hamuję silnikiem a potem klamka i znowu zgrzyt. Coraz bardziej irytujące. Ale jednak pojechałem w trase - wiem nie rozsądne - ale jednak. Spokój przy następnych hamowaniach silnikiem. "?!" .
Kolejny raz zazgrzytało przy zjeździe ze stromej górki. Nie ma co czas wracać. przejechałem może 10km i na prostej - znowu hamowanie silnikiem - zgrzyt i quad zgasł (nie jechałem jak wariat do 50km/h ) ciężko odpalił, ale odpalił. Potem już do samego domu cisza. Co to może być, łożysko jednokierunkowe na wykończeniu? Dodam, że po zgrzytach - zresztą - cały czas silnik hamuje po odjęciu gazu. Jakieś rady?
Są ludzie, którzy lepiej bawią się na oktanach niż na promilach...
:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Re: Zgrzyty przy hamowaniu silnikiem

Post autor: DKfan » wt 10 mar, 2015

Może to być łożysko jednokierunkowe chociaż zazwyczaj oprócz efektów dźwiękowych zaczyna przepuszczać i nie hamuje silnikiem a w zasadzie skrzynią.
Natomiast niepokojące jest zdławienie silnika.
Rada jest tylko jedna, manual w rękę i demontaż bo może się okazać że to nie łożysko tylko np skrzynia a wtedy koszty będą wyższe. Z resztą zgrzyt może pochodzić z rozsypującego się łożyska, a wtedy może ono nieźle narozrabiać.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe

Post autor: Dimi » wt 10 mar, 2015

DKfan pisze:Natomiast niepokojące jest zdławienie silnika.
Chodzi ci o to, że zgasł na prostej przy hamowaniu silnikiem? Bo rozumiem, że po odjęciu gazu to nie silnik hamuje tylko skrzynia? A z tego co doczytywałem się to w G7 są 2 łożyska, jedno od rozrusznika a drugie to jednokierunkowe.
Doczytałem się również, że mogą być to rolki w skrzyni pasowej? Czy to jakieś fanaberie? Nie wiem od czego zacząć, staram się przypomnieć co ostatnio było robione przy silniku/ skrzyni pasowej.
Były regulowane zawory, bo coś potwornie stukało i ponownie czyszczona skrzynia pasowa bo jak w grudniu utopiłem gada to była źle wyczyszczona (pasek ślizgał). Dałem na serwis do .... (nie będę robił reklamy) i wszystko było w porządku, aż do teko zgrzytu. :myśli:

Awatar użytkownika
Panther
Quad:: Yamaha Grizzly 660
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Panther » wt 10 mar, 2015

Dimi, sprawdz pierw lozysko jednokierunkowe. Ja bym zaczal od tego. To ze silnik zgasl moze miec zwiazek z tym lozyskiem. Jak lozysko juz jest na wykonczeniu i przy dohamowaniu lozysko nagle zlapalo opor a quad byl na biegu to wystarczylo szarpniecie (zblokowanie lozyska) i wtedy Ci quad zgasl. Tak to widze.
Pozdrawiam - Łukasz

miro12a
Lucky ATV Team
Quad:: Taki fajny

Post autor: miro12a » wt 10 mar, 2015

raczej cały wariator do wymiany. Mieliśmy podobny przypadek u kolegi na wyjeździe w Rumunii.

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
Imię: Robert

Post autor: robertmuszka » wt 10 mar, 2015

Spokojnie najpierw zobacz łozysko i tyle.
Potem, jak dalej nic to bedziemy kombinować.
U mnie oprócz zgrzytania następował brak ewidętny hamowania, czyli maszyna zaczynała się rozpędzac, a zgrzyt nastepował podczas załapania hamowania.

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe

Post autor: Dimi » śr 11 mar, 2015

Jak na razie to nie mam czasu zajrzeć do quada, prywata i praca, takie życie. Może uda się w weekend coś zrobić, a jak nie to komuś podstawię.

Co do łożyska, jak stwierdzę/poznam, że łożysko jest do niczego? Logicznie myśląc sama nazwa wskazuje, że pewnie obraca się w jednym kierunku, a w drugą stronę?
Może mi ktoś logicznie, może jak ktoś ma fotki, wytłumaczyć zasadę działania takiego łożyska?
raczej cały wariator do wymiany. Mieliśmy podobny przypadek u kolegi na wyjeździe w Rumunii.
Możliwe i to bo w sumie ostatnio była czyszczona przekładnia i może gdzieś coś się mogło trafić choć oby nie

miro12a
Lucky ATV Team
Quad:: Taki fajny

Post autor: miro12a » śr 11 mar, 2015

mam silnik do yamahy po 300 km ale niestety wariator wyciągnięty

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe

Post autor: Dimi » wt 28 kwie, 2015

Zrobiłem jak mówiłeś Łukasz, łożysko wymienione, na pierwszy rzut oka - takie samo jak nowe. Wymienione i problem zażegnany.

W wolnej chwili przy konwersacji z kumplem przy piwku wziąłem stare łożysko i je rozebrałem do zera. Co się okazało, ono jednak było już wyeksploatowane

Obrazek

Awatar użytkownika
Panther
Quad:: Yamaha Grizzly 660
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Panther » śr 29 kwie, 2015

Od tego jest forum żeby sobie pomagać.
Pozdrawiam - Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Grizzly 550/660/700”