Trochę o prawie "quadowym"
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Trochę o prawie "quadowym"
Artykuł z naszej lokalnej gazety.
Sporo jest artykułów prawnych co powinno być a co nie - warto poczytać.
Sporo jest artykułów prawnych co powinno być a co nie - warto poczytać.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: Trochę o prawie "quadowym"
Bardzo ciekawy artykuł , fajnie, że Policja się nad tym tematem pochyliła.
Muszą jednak opis rozszerzyć o ciągniki rolnicze.
Obecnie na rynku znam co najmniej dwie marki, które mają oryginalne homologacje na ciągnik rolniczy a jest to potocznie mówiąc "quad". Coś mi się zdaje, że rynek idzie w kierunku rynku niemieckiego i quady będą się pojawiać w wersji rolniczej. Chyba to najlepsze wyjście.
I dopisałbym jeszcze "za jazdę quadem bez kasku grozi mandat w wysokości 100 pln."
Tak czy inaczej fajny artykuł
Muszą jednak opis rozszerzyć o ciągniki rolnicze.
Obecnie na rynku znam co najmniej dwie marki, które mają oryginalne homologacje na ciągnik rolniczy a jest to potocznie mówiąc "quad". Coś mi się zdaje, że rynek idzie w kierunku rynku niemieckiego i quady będą się pojawiać w wersji rolniczej. Chyba to najlepsze wyjście.
I dopisałbym jeszcze "za jazdę quadem bez kasku grozi mandat w wysokości 100 pln."
Tak czy inaczej fajny artykuł
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
- Tomek_LS500cb
- Quad:: lucky star 500cb
- Imię: Tomek
Panowie naczytalem sie juz sporo o przepisach dotyczacych wyposazenia quada ... quad z homologacja L7e wedlug przepisow traktowany jest tak samo jak motocykl trojkolowy kategorii L5e... ale nigdzie w 100% nie doczytalem jakie wyposazenie obowiazkowe powinien posiadac... czy wymagana jest gasnica i trojkat?
Tutaj screenshot z dziennika ustaw ale nic tam nie jest wspomniane o tym wyposazeniu...
Tutaj screenshot z dziennika ustaw ale nic tam nie jest wspomniane o tym wyposazeniu...
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Nie.
Jeśli zarejestrowany jest jako ciągnik to musi być wyposażony w gaśnicę i trójkąt.
Przepisy są tak naginane, że ustawodawca wymaga nawet trójkąta ostrzegawczego dla pojazdów wolnobieżnych.
Generalnie tu nic nie jest tak jak być powinno.
Jeśli zarejestrowany jest jako ciągnik to musi być wyposażony w gaśnicę i trójkąt.
Przepisy są tak naginane, że ustawodawca wymaga nawet trójkąta ostrzegawczego dla pojazdów wolnobieżnych.
Generalnie tu nic nie jest tak jak być powinno.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
I mamy pierwszy soczysty komentarz pod artykułem
V2.....sound of madness
- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: Yamaha Grizzly 700 FI
Dość podobny tekst, choć już dawno go czytałem ale nie o to mi chodzi by rozczulać się nad plagiatem.
Nie mogę znaleźć strony, gdzie było napisane w stylu, wyposażenie zależne od tego jak jest quad zarejestrowany. Wiem, że na pewno jak w DR pisze, że "samochodowy inny" obowiązkowo (oprócz standardu) gaśnica i trójkąt, tak jak w samochodach
Są ludzie, którzy lepiej bawią się na oktanach niż na promilach...
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
nawet jest odpowiedź - zaje*****Robsson pisze:I mamy pierwszy soczysty komentarz pod artykułem
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
- Tomek_LS500cb
- Quad:: lucky star 500cb
- Imię: Tomek
Dimi czyli jak jest zarejestrowany jako pojazd samochodowy inny kategoria L7e powinien byc wyposazony w gasnice i trojkat?
Kategoria L7e zwalnia z posiadania trójkąta i gaśnicy
Kategoria ciągnik - tam już jest obowiązek posiadania.
Kategoria ciągnik - tam już jest obowiązek posiadania.
Ozo Drapers Squad
-
- Quad:: Lucky Star CB500 Egzorcist
Pisałem w innym temacie ale mogę się powtórzyć. Jak mnie niedawno zatrzynao do kontroli to policjant pierwsze co to jak jest zarejestrowany pojazd. Ja że pojazd inny, to policjant z automatu gaśnica i trójkąt. Nie miałem bo nawet do głowy by mi nie przyszło.
Że gliniarz w porządku to pogadaliśmy i póścił ale mówił że jakbym na innego trafił to by mi dowód zawinął i mandat 500zł. Na koniec jeszcze dodał że nawet jakbym gaśnice i trójkąt miał to i tak by mógł dowód zawinąć za brak światła przeciwmgielnego i cofania.
A żeby było tego mało to podobno do niehomologowane opony itd. tez są podstawą do zabrania dowodu taki kraj
Że gliniarz w porządku to pogadaliśmy i póścił ale mówił że jakbym na innego trafił to by mi dowód zawinął i mandat 500zł. Na koniec jeszcze dodał że nawet jakbym gaśnice i trójkąt miał to i tak by mógł dowód zawinąć za brak światła przeciwmgielnego i cofania.
A żeby było tego mało to podobno do niehomologowane opony itd. tez są podstawą do zabrania dowodu taki kraj