zakup nowej cf x8 moj drugi quad

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: zakup nowej cf x8 moj drugi quad

Post autor: Pingwin Legnica » czw 19 mar, 2015

aaa i pozdrawiam Pana który pracuje w Norwegi, który czyta to forum :)

jego hit tygodnia , wczorajsza rozmowa telefoniczna :
"mój mechanik robi właśnie przegląd quada (cf x8) , którego mam w Polsce, w domu - tylko dzwonię się podpytać o zawory bo on powiedział, że tego nie zrobi bo on zaworów nie robi , bo nie umie ?" :) :) :)
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » czw 19 mar, 2015

Nie uważam się za kogoś kto w czepku urodzony kupił maszynę mając farta.

Kupiłem pełnowartościowy towar i tyle.

I pomimo kiepskich serwisów w okolicach lub takich co są cholernie drogie jakoś sobie powoli w garażu ogarniam sam tyle ile mogę.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Supriseme
Quad:: X8, Scrambler 1000xp
Imię: Szymon

Post autor: Supriseme » czw 19 mar, 2015

Pingwin Legnica pisze:aaa i pozdrawiam Pana który pracuje w Norwegi, który czyta to forum :)

"mój mechanik robi właśnie przegląd quada (cf x8) , którego mam w Polsce, w domu - tylko dzwonię się podpytać o zawory bo on powiedział, że tego nie zrobi bo on zaworów nie robi , bo nie umie ?" :) :) :)

Mala korekta, mechanik nie jest moj tylko serwisu;) serwis mial sie odbyc ale z wiadomych powodow sie nie odbyl;) cf trafi do Chojny ale dobrze jest gdzie sie poradzic;) historia delikatnie podkoloryzowana ;)
Poza tym nie czuje sie zazenowany sytuacja, ja tego nie musze umiec ;)
Pozdrawiam najlepszego mechanika na swiecie z Legnicy ;)
Ostatnio zmieniony czw 19 mar, 2015 przez Supriseme, łącznie zmieniany 1 raz.

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » czw 19 mar, 2015

oolsztyniak pisze:Nie uważam się za kogoś kto w czepku urodzony kupił maszynę mając farta.

Kupiłem pełnowartościowy towar i tyle.

I pomimo kiepskich serwisów w okolicach lub takich co są cholernie drogie jakoś sobie powoli w garażu ogarniam sam tyle ile mogę.

To tak jak ja :D
Ale masz trochę farta stary bo i 500-tka i X8 mimo sporej ilości km jakie tłuczesz się nie psują.
Oczywiście na pewno wpływ na to ma wiedza Twoja jak sprzęty eksploatować i serwisować, i tego Ci nikt nie odmówi bo to oczywiście jest główny klucz dla trwałości tego co ujeżdżasz.
Ale w każdym sprzęcie nie ma samych idealnych sztuka w sztukę. Jedni cieszą się bezawaryjną jazda inni mimo przysłowiowego głaskania i wiedzy borykają się z problemami bo sprzęt nie do końca idealny.
CF-ki mają świetną relację ceny do tego co dostajesz i w sumie z tego co od jakiegoś czasu wnikliwie "studiuję" w necie są całkiem udane ale nie idealne.
Dlatego taką kupiłem. I mimo, że prawie nic nie najechałem to już mam jakieś uwagi.
Mimo pierd mam nadzieję, że dalej będzie tylko lepiej bo maszynka mi się podoba i po odblokowaniu na moje potrzeby mi na razie wystarczy.
Tylko teraz na początku zwłaszcza muszę być czujny i oglądać wszystko co chwila i zapobiegać jak się da ewentualnym drobiazgom.
Zdecydowanie dbam o swoje pojazdy, nie żałując kasy na to co im się należy ale z uwagi, że co nieco w temacie motoryzacji wiem, lubię sam podłubać, przypilnować co trzeba a i podstawowy serwis (oleje, zaworki, hamulce, gaźnik itp) sam sobie ogarnę nie widzę powodu aby z pierdą latać po serwisach i nabijać im kasę. Bo stawki za wymianę oleju to zwykłe złodziejstwo (ale to jak w większości - nie tylko przy quadach - na czyms serwis musi zarobić) Jak i częstotliwość ich wymian w 500-tce - laikowi to może i da się wmówić, ze to konieczne - bo się nie zna. To jest taktyka na golenie klienta-"frajera" bo musi bo gwarancja. Czyli zwykłe cwaniactwo. Olej w turystycznej jeździe co 400 km... co tu komentować.

Kolego Pingwinie mam wrażenie, że za bardzo sobie tu dogadzacie i troszkę brakuje pokory. W Twą wiedze, umiejętności, profesjonalizm i najlepsze wyposażenie warsztatu w PL (bo masz kompa diagnostycznego jak wiele razy piszesz) nie śmiem wątpić bo Cię osobiście nie znam.
Ale profesjonalizm zaczyna się od pierwszego kroku - pierwszego kontaktu z klientem. Mnie olałeś ale absolutnie nie mam z tym kłopotu bo są inni. Ja też w handlu robię i wiem, że jak nie do mnie , pójdzie klient gdzie indziej. Bez żalu zupełnie z mojej strony bo kupiłem i z warunków jestem bardzo zadowolony. Ale przynajmniej w temacie pierwszego wrażenia... w moje ocenie - klienta i forumowicza - tak cudnie nie jest jak tu obraz Twoi fani malują.
Taka mała dygresja do tego tu wylewającego się w postach profesjonalizmu lukrem non stop polewanego. Ja to rozumiem - kasa jest, klientów masa, interes się świetnie kręci. Ale takie niuanse właśnie świadczą o profesjonalizmie od A do Z ;)
Pozdro

Sorry, że wszystko nie na temat watku.
V2.....sound of madness :twisted:

Norek01
Quad:: CF Moto x8 camo
Imię: Łukasz

Post autor: Norek01 » czw 19 mar, 2015

Robsson zgadzam sie z tym co napisales :oklaski: ładnie i dosadnie kazdy temat zachaczyles widac ze masz swoja droge a nie idziesz za tlumem i bardzo podobny punkt myslenia jak ja... dobrze ze x8 ma serwis co 700km. Jesli chodzi o Daniela bardzo szanuje go za pomoc jaka daje nam na forum, widzialem quady ktore wychodza od niego nowe i zobacze za jakis czas uzywke i jest ok. dodaje cos od siebie, przerabia jedyne z czym sie nie zgadzam to to, ze przy wyjezdzie nowki zaklada podlogi dla mnie to dodatkowe obciazenie, wieksze ssanie do podloza przy blocie a co za tym idzie silnik dostaje po tylku przy rozciaganiu - to moje prywatne spostrzezenie. Jednak gdybym rozwalil maszyne ze swojej winy i mialbym naprawic przez AC to bylby to Daniel lub inny serwis ktory obecnie i od pewnego czasu sprawdzam. Bo na chwile obecna jast koszmar z serwisami i ciezko jest, musimy wybierac mniejsze zlo :-) jednak zgadzam sie z tym co piszesz jesli chodzi o podejscie do obcych klientow.

Daniel odpowiadajac teraz tobie ja chyba naleze do pasjonatow. Szanuje go jak potrafie :-) wiesz ze to moja 2 cfka ale wiem tez ze czasem nawet pasjonaci ryzykuja w terenie gdy sie natrafi na jakis dziwna przeszkode i moze nie tyle ryzykuje aby uszkodzic quada ale czasem grozi albo wydaje sie ze zaraz bedzie wywrotka. Jednak kto z was tak nie ma? I tu uklon w strone 500 wydawal sie stabilniejszy.

Zmora pewnie ze sie spotkamy bo slyszalem ze masz w okolicy fajne piachy czy jakies tam kopalnie, nie bylem ale sluchy mnie doszly ze fajny teren. Napewno jak bedziemy jechac dam znac bo chetnie zobacze Twoja gadzinke.

Panowie i moze zakonczmy ten temat bo on nowym nabywcom w niczym nie pomoze a jesli chcecie dalej rozmawiac na ten temat przeszkoczmy na temat Off-top. Ja ze swej strony poinformuje ile zajela naprawa i Panowie zyjmy w zgodzie, a emocje wywalajmy w terenie :-) Przeciez nie od dzis wiadomo ze kazdy posiadacz cfki ma jakies plusy. :-)

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Kontakt:

Supriseme pisze:
Pingwin Legnica pisze:aaa i pozdrawiam Pana który pracuje w Norwegi, który czyta to forum :)

Mala korekta, mechanik nie jest moj tylko serwisu;) serwis mial sie odbyc ale z wiadomych powodow sie nie odbyl;) cf trafi do Chojny ale dobrze jest gdzie sie poradzic;) historia delikatnie podkoloryzowana ;)
Poza tym nie czuje sie zazenowany sytuacja, ja tego nie musze umiec ;)
Pozdrawiam najlepszego mechanika na swiecie z Legnicy ;)
Źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi absolutnie abyś był zażenowany, po to są serwisy aby naprawiały quady a Ty , jego użytkownik - aby nimi latać. Tutaj wszystko jest w normie.
Chodzi tylko o to, że jakieś minimum wiedzy chyba musi być i to nie z Twojej strony bo Ty jesteś użytkownikiem quada i nie musisz się interesować serwisem co i kiedy i jak.

Norek01

Sprawa osłon zawsze jest otwarta. Jedni chcą inni nie. Fakt są to kolejne , dodatkowe kilogramy i tutaj masz rację. Zdarza się jednak bardzo często, że to oryginalne , szczególnie na wahaczach szybko odpadają i giną. Zależy to też pewnie od terenu i sposobu jazdy. U nas , gdzie zaczynają się górki a więc gałęxie, kamole osłony wydają się raczej niezbędne.

co do stabilności ceefki - założyłeś dystanse na tył? Trochę to pomaga.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Kontakt:

Robsson pisze:Mnie olałeś ale absolutnie nie mam z tym kłopotu bo są inni. Ja też w handlu robię i wiem, że jak nie do mnie , pójdzie klient gdzie indziej. Bez żalu zupełnie z mojej strony bo kupiłem i z warunków jestem bardzo zadowolony.
Przykro mi, że nie sprostałem Twoim dokładnie sprecyzowanym życzeniom co do ceny i modelu quada, który chciałeś zakupić.
Niestety ani jednego, ani drugiego nie byłem w stanie Ci zapewnić więc oferty zwrotnej Tobie nie złożyłem.

Jeżeli uważasz, że Cię tym sposobem olałem - przykro mi.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » czw 19 mar, 2015

Duże chłopaki jesteśmy to umówmy się, że żadnemu z nas nie jest przykro. :)
Chodzi o to, że ludzie z forum mi polecili właśnie Ciebie a ja nic nie precyzowałem poza modelem bo wtedy nie wiedziałem jeszcze za ile można kupić ostatecznie - bo wtedy do Ciebie pierwszego wysłałem zapytanie ;) .
Ale j/w .
Handel nie wyszedł, serwis - mam za daleko ale z przydatnej i bogatej Twojej wiedzy pewnie nie raz skorzystam.

Zdrów.
V2.....sound of madness :twisted:

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » sob 21 mar, 2015

Nie uważam się za farciarza - po prostu dbam o to co mam tak dotyczy to Quada jak i samochodów. Jak coś miga, się tłucze, śmierdzi to muszę wyjaśnić a nie jadę dalej

Dyskusja o handlu (lub jego braku) na forum jest dla mnie żenująca - jako były handlowiec nigdy bym czegoś takiego nie zrobił bo jest coś takiego jak tajemnica handlowa. Dilerów jest pełno więc jak się nie dogaduje z jednym to się robi z drugim a nie pisze żale na forum. Z drugiej strony wiem Z innych źródeł) że na quadach ASO jest bardzo mała marża - sam to co ugrałem to nie na Quadzie tylko na pakiecie dodatkowym na którym możliwości dilerów są większe.

To prawda że CFka ma swoje niedoróbki - jednak trzeba patrzeć reali stosunek ceny do jakości jest i tak bardzo dobry. Mam teraz CanAma widze różnice w dopracowaniu itp..ale też widzę różnice w cenie wyjściowej ..czy było warto? powiem po jakimś czasie użytkowania.

CO do osłon, szkoły są różne. Ja osobiście pierwsze co zrobiłem to założyłem osłony w CFce - dorabiane... trzeba było je widzieć po pół roku, decyzja na silniejsze była natychmiastowa.
Przy CanAmie nawet się nie zastanawiałem - od razu wyposażyłem w osłony oryginalne.
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » sob 21 mar, 2015

Can Am to trochę inna bajka jeżeli chodzi o ośłony. Wrażliwość ram na uszkodzenia jest tak duża, że warto zainwestować w osłony, może niekoniecznie pełne bo szkoda nadwagę sobie fundować ale sama osłona ramy bez podnózków i wahaczy jest niezbędna
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”