Yamaha Grizzly - po mojemu

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Grizzly 550/660/700
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Quad:: Suzuki KQ 700 2007r
Imię: Adam
Kontakt:

Re: Yamaha Grizzly - po mojemu

Post autor: Adam Wieczorek » wt 30 gru, 2014

Kolego co do snorkli to oczywiście można zrobić z tego co do rąk wpadnie, jednak ja dopiero przy trzeciej próbie zrobiłem 100% szczelne i takie jak chciałem. Jak widziałeś pewnie w moim temacie rurki wystawiaj po bokach, gdyż po środku zakłócasz dostęp do elektryki. Doprowadzenia rur zrób najlepiej z jednolitego kawałka rury elastycznej odciągowej do powietrza. Wstawię kilka fotek z moich prac nad quadem to pewnie ct pomogą. Czym mniej połączeń zrobisz tym lepiej, i mnie są wszystkie opaskami poskręcane a pasówka połączona na wcisk z silikonem a potem izolacją owinięte. Dodatkowe elementy jakie użyłem do snorkli to rury z kwasówki i silikonowe (niebieskie). Do AirBoxa mam dwa doloty po 50mm a CVT zrobiona jest 60mm żeby się nie przegrzewała. Dodatkowo odpowietrzamy dyfry, wspomaganie i silnik wentylatora.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co do świateł nie baw się w takie modyfikacje bo wjedziesz w wodę to wszystko utopisz, lepiej zamontuj dobrego LEDa na przód i światła będziesz miał pod dostatkiem.

Jeśli potrzebujesz więcej info. pytaj :) :?:
:I love Quadowe Bezdroża:
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Adam Wieczorek » wt 30 gru, 2014

CVT już jutro dokończę :)

Obrazek

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » wt 30 gru, 2014

Co do świateł to Adam ma rację, nie inwestuj w żadne przeróbki typu zenon bo raz, że niewiele to daje, dwa pożera prąd, trzy dobra instalacja kosztuje podobnie jak średniej klasy LED. Kup LED'a i zapomnisz co to brak światła. Nawet za 3 stówki kupisz coś sensownego :-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
LEJEK
Quad:: G700 2014 EPS WTHC ZIELONA
Imię: Tomek

Post autor: LEJEK » wt 30 gru, 2014

Adam i Olsztyniak mają racje - Led - np Datex 60 w z różnymi soczewkami robi robote. Co do snorkli pytaj Adama, bo to fachowiec w tej dziedzinie !!! :-) Zrobił najlepsze snorkle jakie do tej pory widziałem wśród wszystkich samoróbek. Ja nigdy nie bawiłem się w snorkle, bo używam quada do innych celów.... ;-)

Co do odpowietrzeń dyfrów, wentylatora i w starszym modelu wspomagania, to można to ominąć stosując takie zbiorniczki powietrza jak ala harmonijka - do tych celów świetnie nadają się opakowania po wazelinie i oleju z Castoramy..... takie jakby dozowniki w kształcie harmonijki wielkości szklanki, wystarczy założyć wężyk na końcówkę i podłączyć do dyfra lub wspomagania. Całość mocujemy trytką do czegoś tam. Więc dyfry i inne d*** masz z głowy, pozostaje tylko filtr powietrza i CVT....

Obrazek

Podobne rozwiązanie widziałem w Can Am oraz Kymco przy dyfrze tył.....

Jednak należy pamiętać o częstej kontroli czy to coś tam nadal jest, bo napewno łatwiej do zgubić lub uszkodzić.....
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » wt 30 gru, 2014

No stosowali to w canamach. Teraz jednak (rama G2) odeszli od tego na rzecz wyżej wspomnianych klasycznych odpowietrzeń.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » wt 30 gru, 2014

Kiedyś pytałem nawet kolegi co to za dzyndzel mu wystaje :D (renia 800)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
LEJEK
Quad:: G700 2014 EPS WTHC ZIELONA
Imię: Tomek

Post autor: LEJEK » śr 31 gru, 2014

:-)
- pompka do dyfra ))))))))))))))))))))))))))
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Adam Wieczorek » śr 31 gru, 2014

Co do harmonijek to jest to dobre rozwiązanie i też w pełni szczelne, jednak jeśli chodzi i miśka wszystkie odpowietrzenia znajdują się przy zegarach i ja osobiście zrobiłem 4w1 i mam tylko jedną rurkę przy kierownicy :)

Miś już poskładany :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe
Quad:: Yamaha Grizzly 700 FI

Post autor: Dimi » czw 01 sty, 2015

Kurka, super też będę robił snorkle, tylko jak się z misiem pogodzę i zaczniemy gadać wspólnym językiem. Po utopieniu nie chce ze mną rozmawiać chyba się obraził oby nie na poważnie :bezradny:
Są ludzie, którzy lepiej bawią się na oktanach niż na promilach...
:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Adam Wieczorek » czw 01 sty, 2015

A od kiedy Misiowi utopienie szkodzi :P on nawet na wodzie pojedzie :) Elektryce nic nie będzie, a jak silnik utopiony to wypłucz go 5 razy ropą i ze dwa razy olejem mineralnym, a potem już właściwy. A co do snorkli jeśli nie masz możliwości czy umiejętności to zawsze możesz kupić gotowy zestaw od GM POWERSPORTS. Jeśli mocno utopiła się CVT też trzeba całość rozebrać nasmarować, a czasami nawet rolki wymienić bo od wody potrafią się pokrzywić :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Grizzly 550/660/700”