can am słabo pali na ciepłym silniku

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami Bombardier / Can-am
kierownik
Quad:: suzuki kinquad

can am słabo pali na ciepłym silniku

Post autor: kierownik » sob 08 lis, 2014

witam mam pytanie jak może być przyczyna w Can amie 800 że na ciepłym silniku słabo odpala chodzi mi o to że tak jakby rozrusznik nie mógł przełamać silnika na zimnym jest ok może ktoś miał podobny przypadek będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Re: can am słabo pali na ciepłym silniku

Post autor: Ikar » sob 08 lis, 2014

Łojojojjo to jest duży problem - w tych quadach.

Który rok, pojemność i przebieg ?

Słabe odpalanie na ciepłym może być spowodowane 2 rzeczami
- primo słaby akumulator - najlepiej go podłączyć
- secundo zacierający się wał ...

To drugi znacznie gorsze i nie muszę tłumaczyć dlaczego ... Powiem tylko co jest przyczyną - w canamach 500,650,800 mamy silnik w charakterystyce V z łańcuszkiem rozrządu, no i ten oto wspaniały silnik (słowa złego na niego nie powiem :)) ma jedną dużą wadę - ślizgi łańcuszka rozrządu wykonane z g ó w n o l i t u. Ten oto g ó w n o l i t się wyciera, opiłki powodują zapchanie sita olejowego, a w konsekwencji zatarcie całego silnika. Mało przyjemna sprawa, tym bardziej że regeneracja, a nawet całkowita wymiana wału na nowy na nic się zda :( Taniej wychodzi po prostu kupić nowy silnik :(

Moja propozycja -
- sprawdź aku po pierwsze,
- spuść olej i sprawdź czy są opiłki
- jak opiłki są powoli otwieraj portfel, dla potwierdzenia zdejmij górę cylindrów i sprawdź czy g**** ślizgi są wytarte
- jak tak to spiesz do bankomatu :(
- jazda z takim silnikiem może być bardzo niebezpieczna - jak korba eksploduje przy wysokich prędkościach obrotowych wyrywa ze sobą kawałek bloku silnika, nogi też nie oszczędzi ...

Lekarstwo na to jest jedno - co pewien czas czyścić to sito (rozpołowienie silnika) ewentualnie wymieniać ślizgi łańcuszka rozrządu.

Awaria masakryczna, szczerzę życzę Wam chłopaki żeby to był akumulator. Napiszcie co i jak.

Pozdrawiam Artur

P.S. W przypadku braku winy aku polecam konsultację z dobry mechanikiem.
Ozo Drapers Squad

kierownik
Quad:: suzuki kinquad

Post autor: kierownik » sob 08 lis, 2014

Niedobrze bo kumpel akumulator kupił nowy dedykowany do tego modelu a jeżeli chodzi o quadzika to Bomba 800 z 2011 roku przebieg niecałe 9000 km no i własnie jeden mechanik powiedział że to jest za słaby akumulator do tych modeli powinno sie kupować jakieś mocniejsze

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » czw 13 lis, 2014

Ikar pisze:Łojojojjo to jest duży problem - w tych quadach.

... Powiem tylko co jest przyczyną - w canamach 500,650,800 mamy silnik w charakterystyce V z łańcuszkiem rozrządu, no i ten oto wspaniały silnik (słowa złego na niego nie powiem :)) ma jedną dużą wadę -.....
No ładne kwiatki Panie Szanowny, aż strach na bombkę popatrzeć, a kiedyś patrzyłem...
Ciekawe jak częsta jest ta usterka, bo raczej nie w każdym egzemplarzu bo jakiegoś oburzenia na forach na ten temat nie wyczytałem. A byłoby na pewno głośno o tym. Wobec czegoś jakaś przyczyna takiej usterki musi być i albo to jest po prostu duży przebieg albo jakiś kruczek tkwiący w eksploatacji.
Jeżeli chodzi o ślizgi (panewki?) wału to zapewne można gdzieś dorobić, pytanie czy będą potrafili dobrać materiał.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Ikar

Post autor: Ikar » czw 13 lis, 2014

Dziwne bo to chyba dotyczyło wersji przed r czyli przed 09 rokiem
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
DKfan

czyli jeszcze pojazdów na poprzedniej ramie G1 czy na G2 też miewają takie kłopoty?
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Ikar

Post autor: Ikar » czw 13 lis, 2014

Mówi się że Rotax jest dobry do pierwszych 10k...

W przypadku G2 nie wiem bo nie rozbierałem nigdy nowego 1000.

W przypadku G1 też nie jestem w 100% pewien - na pewno problem ten występował w starych 800 - tych co miały 63 KM. Później była wersja R - 71KM i teraz dopiero 1000.

Czy w Rce to było - nie wiem. Jest to tylko zasłyszana historia - widziałem kiedyś stary silnik 800 u znajomego mechanika i właśnie on mi wyjaśnił tą awarię
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
DKfan

Więc teoretycznie cała paleta bomby na G2 powinna być pozbawiona tego problemu. Bo na nowej ramie pojawiają się tylko nowe modele Outa i Renegade
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » pt 14 lis, 2014

eee tam

silniki rotaxa są super, ale

wg jednej z teorii - pierwszy cylinder źle się smaruje i dlatego pierwszy pada (najpierw się tłucze , słychać w cylindrze)

wg następnej - wał się zaciera - mści się wcześniejsze zatopienie silnika, niewymienianie oleju lub lanie oleju olejopodobnego (zawsze jednak najpierw wał się tłucze, trzeba być głuchym, żeby nie usłyszeć ;))

zawory bym sprawdził, ciśnienie na pompie olejowej też bym sprawdził, ciśnienie sprężania też bym sprawdził , akumulator u siebie założyłem Yuasę o podwyższonym prądzie rozruchu, jest droga ale warto

to, że aku jest nowy wcale nie świadczy , że jest właściwy - też bym go podmienił i sprawdził na innym
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
Kiler
Quad:: OUTLANDER 1000 xtp
Imię: MARIUSZ

Post autor: Kiler » pt 14 lis, 2014

Z tymi silnikami to nie ma reguły.Moja stara 800 miała przy sprzedaży 10000 i silnik chodził jak nowy.
Żadnych stoków czy brania oleju, najważniejsze jest żeby nie utopić .
DIABLO TEAM ZGIERZ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Bombardier / Can-am”