czy warto kupić cf moto 500

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
Awatar użytkownika
Paweł_wawa
Quad:: Can - am Outlander 570 Pro + T, Can-am Outlander L 450

Re: czy warto kupić cf moto 500

Post autor: Paweł_wawa » śr 29 paź, 2014

Wkrótce dołączę do grona posiadaczy maszyn ten marki ale wciąż nie wybrałem modelu, wiadomo tylko, że będzie to 500-tka. Chciałbym z Kolegów pomocą uporządkować informacje na temat tych modeli co pomoże mi w dobrym wyborze oraz przyda się innym.
Z tego co wybadałem wynika, że są trzy podstawowe typy a w ich obrębie różnice już raczej w szczegółach typu kolor, rodzaj felg/opon czy długość:

1. standardowy Allroad 500
2. Allroad 500 ED
3. Allroad X5
Różnica między pierwszymi dwoma typami dotyczy zegarów analog vs digital, oparcie dla pasażera, typ gaźnika oraz dostępne/niedostępne kolory. Natomiast X5-ka to już inne nadwozie, zegary i dźwignia(a może i cała skrzynia)biegów oraz ograniczenie wyboru kolorów nadwozia.
Proszę o uwagi bo może nie znam innych istotnych różnic, które warto wziąć pod uwagę przed decyzją zakupową.

pzdr

henq1000rr
Quad:: CFMOTO X5
Imię: Heniek

Post autor: henq1000rr » czw 30 paź, 2014

Witam,
Niedawno zakupilem model X5. Calkiem przyjemnie sie prezentuje i jak narazie po 150km musze powiedziec ze jezdzi sie super. (zapewne kazdym innym quadem tez) Oczywiscie nie obylo sie bez awarii ale to dreczy wszystkie nowe maszyny cfmoto500 - chodzi o impulsator licznika ktory przestal bic km. Szybkie odwiedziny w serwisie i wszystko wrocilo do normy. Zobaczymy jak bedzie dalej...

Awatar użytkownika
Ranid
Quad:: CF Moto 500 long [był Grizzli 700]]
Imię: Mirek

Post autor: Ranid » czw 30 paź, 2014

U mnie przy około 600km też przestał pokazywać prędkościomierz,Trzeba co wymianę oleju czyścić impulsator przynajmniej na docieraniu.

Awatar użytkownika
czarek103
Quad:: CF MOTO 500
Imię: Czarek

Post autor: czarek103 » czw 30 paź, 2014

A u mnie działa bez czyszczenia przejechane 3000 km :)

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » czw 30 paź, 2014

Nie wiem ile w tej chwili kosztuje CF Moto X5 ale poza "liftem" nadwozia i kilkoma szczegółami jest to zwykła 500 :-) Mi osobiście X5 się nie podoba, może dlatego, że przyzwyczaiłem się do zwykłej 500.

Z tego co czytam i obserwuję to każdy kto kupił 500 jest zadowolony :-)
Trapią je standardowe problemy jak wspomniany impulsator czy czujnik stopu ale reszta jest ok :-)
Jeśli chodzi o zakup - kup zwykłe CF Moto 500, dostęp do części "karoserii" na pewno będzie łatwiejszy i tańszy niż do X5.
Ogromny minus za przeglądy co 400 km - to jest po prostu niedopuszczalne ....
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Paweł_wawa
Quad:: Can - am Outlander 570 Pro + T, Can-am Outlander L 450

Post autor: Paweł_wawa » czw 30 paź, 2014

Dziękuję za szeroki odzew! Pozwoliłem sobie wcześniej przeczytać Wasze starsze posty w tym temacie i czuję się nieźle zorientowany co może mnie czekać z tą maszyną. Wątpliwości w wyborze wynikają między innymi z tego, że mogę mieć wszystkie te trzy odmiany z tą samą cenę. Jak dla mnie minusem najprostszej 500-ki są słabe zegary, trochę jak ze skutera, w których brakuje obrotomierza(oczywiście przy cvt nie jest to jakoś bardzo użyteczne ale jestem przyzwyczajony do monitorowania pracy silników). ED w dobrej cenie mogę mieć tylko srebrny i podobno tylko 13 rok jest dostępny. X5-ka wygląda nowocześniej ale zupełnie nie trafia w mój gust a zegary fajne tyle, że bez obrotomierza :-). Pytanie co za skrzynia tam siedzi, podobno z wyższych modeli i lepsze jest zawieszenie. Posiadam dwa foldery CF-Moto, jeden sprzed kilku lat, drugi aktualny. W tym ostatnim X5-ka występuje pod nazwą Terralander 500 i raz ma wtrysk a raz gaźnik :-) więc trudno czerpać stamtąd rzetelną wiedzę.

pzdr

Awatar użytkownika
sebavfr
Quad:: Polaris sportsmen 570
Imię: Sebastian

Post autor: sebavfr » czw 30 paź, 2014

Z tym wtryskiem to się dobrze sprawdź różnie podają jedni mówią, że gaźnik inni, że wtrysk. Osobiście jeżdżę cf moto 500 i jak na razie to nie przytrafiła mi się żadna awaria, ale to dopiero 500 km.

Awatar użytkownika
atomboy

Post autor: atomboy » sob 01 lis, 2014

Ja tam jestem świeżynką ale też już ponad 500km nastukane

z awarii

1 - Fabrycznie skrzynia była źle osadzona (nie zgrywał się drążek z legendą na obramówce skrzyni)

2 - urwałem lusterko, mój błąd w terenie nie odkręciłem ich :).
3 - poszedł wężyk od hamulca z tyłu (fabryczna usterka)
4 - rezultatem tego trzeba było też wymienić pompę hamulcową
5 - uszkodziłem osłonę przegubu czyli kosmetyka
6 - mechanior zauważył też wyciek z dyfra tył (fabryczna usterka)

tragedii nie ma a że na gwarancji to tym bardziej.

Mam też porównanie z nowiutkiego Grizzly 700 za lekko ponad 40tysi na którym jeździ znajomy na sąsiednim czarnym forum. Miałem okazję z nim chwilkę pośmigać

Pierwsze 100km -
usterka tył wahacz
problem oświetleniem

250km
poszła przekładnia kątowa
znowu problem z oświetleniem
quad ponad miesiąc był w warsztacie

650km
ukręcona półoś
tylne rurki do montażu kufrów okazały się w środku zardzewiałe i zwyczajnie
się rozpadły.

teraz ma ponad 2tys km i na razie jest ok

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » ndz 02 lis, 2014

no nieźle - mówiłem że tu china i tu china :)
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
Imię: Robert

Post autor: robertmuszka » ndz 02 lis, 2014

A ja skolei mam starego 5 miesięcznego miśka 700 z 2014 roku, ma zrobione 3350km i po 1200 km miał robiony regulator napiecia, serwisowo. do tej pory wymiana olejów i raz zmieniałem klocki hamulcowe na przodzie. Mam kolor zielony, wiec pewnie czarne psują sie szybciej ,albo kolega za wolno i za delikatnie jeżdzi. Ale dzielnośc terenowa 500 jest na podjazdach niewiekich do pozazdroszczenia, niestety na wyższe górki niewejdzie ze wzgledu na małą moc w stosunku do wagi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”