czy warto kupić cf moto 500
- Paweł_wawa
- Quad:: Can - am Outlander 570 Pro + T, Can-am Outlander L 450
Re: czy warto kupić cf moto 500
Wkrótce dołączę do grona posiadaczy maszyn ten marki ale wciąż nie wybrałem modelu, wiadomo tylko, że będzie to 500-tka. Chciałbym z Kolegów pomocą uporządkować informacje na temat tych modeli co pomoże mi w dobrym wyborze oraz przyda się innym.
Z tego co wybadałem wynika, że są trzy podstawowe typy a w ich obrębie różnice już raczej w szczegółach typu kolor, rodzaj felg/opon czy długość:
1. standardowy Allroad 500
2. Allroad 500 ED
3. Allroad X5
Różnica między pierwszymi dwoma typami dotyczy zegarów analog vs digital, oparcie dla pasażera, typ gaźnika oraz dostępne/niedostępne kolory. Natomiast X5-ka to już inne nadwozie, zegary i dźwignia(a może i cała skrzynia)biegów oraz ograniczenie wyboru kolorów nadwozia.
Proszę o uwagi bo może nie znam innych istotnych różnic, które warto wziąć pod uwagę przed decyzją zakupową.
pzdr
Z tego co wybadałem wynika, że są trzy podstawowe typy a w ich obrębie różnice już raczej w szczegółach typu kolor, rodzaj felg/opon czy długość:
1. standardowy Allroad 500
2. Allroad 500 ED
3. Allroad X5
Różnica między pierwszymi dwoma typami dotyczy zegarów analog vs digital, oparcie dla pasażera, typ gaźnika oraz dostępne/niedostępne kolory. Natomiast X5-ka to już inne nadwozie, zegary i dźwignia(a może i cała skrzynia)biegów oraz ograniczenie wyboru kolorów nadwozia.
Proszę o uwagi bo może nie znam innych istotnych różnic, które warto wziąć pod uwagę przed decyzją zakupową.
pzdr
-
- Quad:: CFMOTO X5
- Imię: Heniek
Witam,
Niedawno zakupilem model X5. Calkiem przyjemnie sie prezentuje i jak narazie po 150km musze powiedziec ze jezdzi sie super. (zapewne kazdym innym quadem tez) Oczywiscie nie obylo sie bez awarii ale to dreczy wszystkie nowe maszyny cfmoto500 - chodzi o impulsator licznika ktory przestal bic km. Szybkie odwiedziny w serwisie i wszystko wrocilo do normy. Zobaczymy jak bedzie dalej...
Niedawno zakupilem model X5. Calkiem przyjemnie sie prezentuje i jak narazie po 150km musze powiedziec ze jezdzi sie super. (zapewne kazdym innym quadem tez) Oczywiscie nie obylo sie bez awarii ale to dreczy wszystkie nowe maszyny cfmoto500 - chodzi o impulsator licznika ktory przestal bic km. Szybkie odwiedziny w serwisie i wszystko wrocilo do normy. Zobaczymy jak bedzie dalej...
- Ranid
- Quad:: CF Moto 500 long [był Grizzli 700]]
- Imię: Mirek
U mnie przy około 600km też przestał pokazywać prędkościomierz,Trzeba co wymianę oleju czyścić impulsator przynajmniej na docieraniu.
A u mnie działa bez czyszczenia przejechane 3000 km 

- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Nie wiem ile w tej chwili kosztuje CF Moto X5 ale poza "liftem" nadwozia i kilkoma szczegółami jest to zwykła 500
Mi osobiście X5 się nie podoba, może dlatego, że przyzwyczaiłem się do zwykłej 500.
Z tego co czytam i obserwuję to każdy kto kupił 500 jest zadowolony
Trapią je standardowe problemy jak wspomniany impulsator czy czujnik stopu ale reszta jest ok
Jeśli chodzi o zakup - kup zwykłe CF Moto 500, dostęp do części "karoserii" na pewno będzie łatwiejszy i tańszy niż do X5.
Ogromny minus za przeglądy co 400 km - to jest po prostu niedopuszczalne ....

Z tego co czytam i obserwuję to każdy kto kupił 500 jest zadowolony

Trapią je standardowe problemy jak wspomniany impulsator czy czujnik stopu ale reszta jest ok

Jeśli chodzi o zakup - kup zwykłe CF Moto 500, dostęp do części "karoserii" na pewno będzie łatwiejszy i tańszy niż do X5.
Ogromny minus za przeglądy co 400 km - to jest po prostu niedopuszczalne ....
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc

był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- Paweł_wawa
- Quad:: Can - am Outlander 570 Pro + T, Can-am Outlander L 450
Dziękuję za szeroki odzew! Pozwoliłem sobie wcześniej przeczytać Wasze starsze posty w tym temacie i czuję się nieźle zorientowany co może mnie czekać z tą maszyną. Wątpliwości w wyborze wynikają między innymi z tego, że mogę mieć wszystkie te trzy odmiany z tą samą cenę. Jak dla mnie minusem najprostszej 500-ki są słabe zegary, trochę jak ze skutera, w których brakuje obrotomierza(oczywiście przy cvt nie jest to jakoś bardzo użyteczne ale jestem przyzwyczajony do monitorowania pracy silników). ED w dobrej cenie mogę mieć tylko srebrny i podobno tylko 13 rok jest dostępny. X5-ka wygląda nowocześniej ale zupełnie nie trafia w mój gust a zegary fajne tyle, że bez obrotomierza
. Pytanie co za skrzynia tam siedzi, podobno z wyższych modeli i lepsze jest zawieszenie. Posiadam dwa foldery CF-Moto, jeden sprzed kilku lat, drugi aktualny. W tym ostatnim X5-ka występuje pod nazwą Terralander 500 i raz ma wtrysk a raz gaźnik
więc trudno czerpać stamtąd rzetelną wiedzę.
pzdr

pzdr
- sebavfr
- Quad:: Polaris sportsmen 570
- Imię: Sebastian
Z tym wtryskiem to się dobrze sprawdź różnie podają jedni mówią, że gaźnik inni, że wtrysk. Osobiście jeżdżę cf moto 500 i jak na razie to nie przytrafiła mi się żadna awaria, ale to dopiero 500 km.
Ja tam jestem świeżynką ale też już ponad 500km nastukane
z awarii
1 - Fabrycznie skrzynia była źle osadzona (nie zgrywał się drążek z legendą na obramówce skrzyni)
2 - urwałem lusterko, mój błąd w terenie nie odkręciłem ich
.
3 - poszedł wężyk od hamulca z tyłu (fabryczna usterka)
4 - rezultatem tego trzeba było też wymienić pompę hamulcową
5 - uszkodziłem osłonę przegubu czyli kosmetyka
6 - mechanior zauważył też wyciek z dyfra tył (fabryczna usterka)
tragedii nie ma a że na gwarancji to tym bardziej.
Mam też porównanie z nowiutkiego Grizzly 700 za lekko ponad 40tysi na którym jeździ znajomy na sąsiednim czarnym forum. Miałem okazję z nim chwilkę pośmigać
Pierwsze 100km -
usterka tył wahacz
problem oświetleniem
250km
poszła przekładnia kątowa
znowu problem z oświetleniem
quad ponad miesiąc był w warsztacie
650km
ukręcona półoś
tylne rurki do montażu kufrów okazały się w środku zardzewiałe i zwyczajnie
się rozpadły.
teraz ma ponad 2tys km i na razie jest ok
z awarii
1 - Fabrycznie skrzynia była źle osadzona (nie zgrywał się drążek z legendą na obramówce skrzyni)
2 - urwałem lusterko, mój błąd w terenie nie odkręciłem ich

3 - poszedł wężyk od hamulca z tyłu (fabryczna usterka)
4 - rezultatem tego trzeba było też wymienić pompę hamulcową
5 - uszkodziłem osłonę przegubu czyli kosmetyka
6 - mechanior zauważył też wyciek z dyfra tył (fabryczna usterka)
tragedii nie ma a że na gwarancji to tym bardziej.
Mam też porównanie z nowiutkiego Grizzly 700 za lekko ponad 40tysi na którym jeździ znajomy na sąsiednim czarnym forum. Miałem okazję z nim chwilkę pośmigać
Pierwsze 100km -
usterka tył wahacz
problem oświetleniem
250km
poszła przekładnia kątowa
znowu problem z oświetleniem
quad ponad miesiąc był w warsztacie
650km
ukręcona półoś
tylne rurki do montażu kufrów okazały się w środku zardzewiałe i zwyczajnie
się rozpadły.
teraz ma ponad 2tys km i na razie jest ok
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
no nieźle - mówiłem że tu china i tu china 

Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

-
- Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
- Imię: Robert
A ja skolei mam starego 5 miesięcznego miśka 700 z 2014 roku, ma zrobione 3350km i po 1200 km miał robiony regulator napiecia, serwisowo. do tej pory wymiana olejów i raz zmieniałem klocki hamulcowe na przodzie. Mam kolor zielony, wiec pewnie czarne psują sie szybciej ,albo kolega za wolno i za delikatnie jeżdzi. Ale dzielnośc terenowa 500 jest na podjazdach niewiekich do pozazdroszczenia, niestety na wyższe górki niewejdzie ze wzgledu na małą moc w stosunku do wagi.