Dokumenty przy zakupie X8

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
Awatar użytkownika
Supriseme
Quad:: X8, Scrambler 1000xp
Imię: Szymon

Dokumenty przy zakupie X8

Post autor: Supriseme » pt 29 sie, 2014

Witajcie,

Dokładnie 12.08 kupiłem w firmie F.H.U. RELAX z Siedlec Terralandera,
Kasa poszła, quad przyjechał ale... bez dokumentów ( nie licząc malej instrukcji )
Sprzedający oświadczył, że maja 10 Dni na wysłanie dokumentów kurierem.
Mamy 29.08 dziś dzwoniłem po raz kolejny i usłyszałem kolejny termin, tym razem poniedziałek ale w głosie słychać było układanie sobie historii co mogło pójść nie tak. Panowie to 32 tys i jestem właścicielem quada bez dokumentów czyli oficjalnie mogłem go sobie okraść.

Poradźcie co zrobić w takiej sytuacji, czy w ogolę jest sens coś robić? Czy to normalne?

Czy ktoś zna tego sprzedawce?

Pozdrawiam Was:)

Wojtek_Szczecin
Quad:: był chinol a teraz szukam....
Imię: Wojtek

Re: Dokumenty przy zakupie X8

Post autor: Wojtek_Szczecin » pt 29 sie, 2014

Ja myślę, że powinieneś się dowiedzieć u źródła o co chodzi. Zadzwoń do ATVS i po numerze VIN dogadasz się z nimi o jakiego gada chodzi i co się dzieje z dokumentami. Póki tam się nie dowiesz to nie ma sensu się nakręcać. Po co ta firma miała by zabrać Ci dokumenty? Myślę, że gdzieś w ATVS jest poślizg. Chyba , że to forma szantażu ze strony ATVS na dealerze, póki nie zapłacą im za gada to nie wydadzą dokumentów :):) Żartuje, nie nakręcaj się ,tylko zadzwoń do ATVS. List przewozowy już jest jakimś dokumentem pochodzenia quada w sensie legalności i że go nie ukradłeś. Poza tym pewnie puszczałeś im jakieś przelewy , więc spokojnie jesteś kryty. :)

Awatar użytkownika
Supriseme

Spoko nie nakręcam się ;)
Wydaje mi się, że raczej sprzedawca jest "Leniwy" :)
Mam nadzieje na szybkie wyjaśnienie sytuacji, w końcu za 2 tygodnie wracam na urlop :)

Wojtek_Szczecin
Quad:: był chinol a teraz szukam....
Imię: Wojtek

Post autor: Wojtek_Szczecin » pt 29 sie, 2014

Pomyśl o szczecinie jak wrócisz. Daniel , Rafał pewnie dadzą się namówić na wypadzik w te rejony. Polatałbym z inna cfką :)

Awatar użytkownika
Supriseme

Pomyśle ale nie tym razem. Czeka mnie przegląd i muszę się nacieszyć, kolejna sprawa to brak przyczepki i haka:)

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pt 29 sie, 2014

Powiem tak - dla mnie jest totalną głupotą kupić coś bez jakiegokolwiek dokumentu.

Faktura zakupu, karta pojazdu, wyciąg z homologacji, instrukcja, gwarancja to minimum jakie powinieneś dostać. Jak w ogóle mogłeś odebrać quada bez dokumentów?

To tak jakbyś kupił auto, ktoś podstawia Ci je pod dom i .... i właśnie tyle, nic więcej, żadnych dokumentów. Lenistwo sprzedawcy nie powinna tu mieć nic do rzeczy, żadne 10 dni a w dniu dostarczenia quada powinieneś dostać wszystkie papiery.
Co jeśli wyjdzie, że pojazd nie posiada homologacji i nie możesz go zarejestrować?
Widziały gały co brały, quad odebrany, 10 dni minęło - nie ma zwrotu.

Panowie nie róbcie sobie jaj ....
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Supriseme

Ale mi się dostało :)

Quad zakupiony na odległość, ja jestem w Norwegii a quad pojechał do mojej rodzinnej miejscowości. Dziś rozmawiałem z Relaxem, faktura, karta pojazdu i homologacja wraz z papierem potwierdzającym ograniczenie mocy do 14,8 kW ma mi gość wysłać w Poniedziałek. Zaniepokoiło mnie to bo w momencie kiedy quad już jechał do mnie sprzedawca raczył mnie o tym powiadomić ( o braku dokumentów )

Co do 10 dni... 10 dni od dnia sfinalizowania zakupu, a w świetle prawa mój zakup nie został sfinalizowany z braku dokumentów które są nieodłączną częścią pojazdu czyli Towaru.

Powiem krótko, jeśli w poniedziałek usłyszę kolejna wymówkę zgłoszę sprawę do urzędu skarbowego i poproszę oficjalnie o zwrot kasy. Jeśli nie, poprosi o to Adwokat ;)
Dodatkowo nasmaruje opinie w każdym większym forum traktującym o ATV.

Awatar użytkownika
maciekwik
Quad:: szukam...

Post autor: maciekwik » sob 30 sie, 2014

"Relax" z Siedlec ? O tą firmę chodzi ? Jeśli tak to wydaje mi się że mozesz być spokojny , u nich też kupiłem 800 i wszystko było ok quad podstawiony pod dom ich transportem oczywiście ze wszystkimi dokumentami.

Awatar użytkownika
Ranid
Quad:: CF Moto 500 long [był Grizzli 700]]
Imię: Mirek

Post autor: Ranid » sob 30 sie, 2014

Ja dostałem wszystkie papiery z pługiem [kurier] a na drugi dzień quada,sprzedawca twierdził że tak jest bezpiecznie ze względów kradzieży.

Awatar użytkownika
Supriseme

Post autor: Supriseme » sob 30 sie, 2014

maciekwik pisze:"Relax" z Siedlec ? O tą firmę chodzi ? Jeśli tak to wydaje mi się że mozesz być spokojny , u nich też kupiłem 800 i wszystko było ok quad podstawiony pod dom ich transportem oczywiście ze wszystkimi dokumentami.
Tak, dokładnie ta firma:) Oki poczekam do poniedziałku i zadzwonię do Sprzedawcy, jeśli będzie mnie zwodził to będę szukał rozwiązania prawnego :)

Edit:

Mam nadzieje, że nie będę miał takich przebojów jak ty ze swoją:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”