jaka jest kara gdy się jeździ niezarejestrowanym quadem z oc

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Quad:: Suzuki KQ 700 2007r
Imię: Adam
Kontakt:

Re: jaka jest kara gdy się jeździ niezarejestrowanym quadem

Post autor: Adam Wieczorek » pn 10 mar, 2014

To że mamy idiotyczne przepisy to się zgodzę i nie tylko co do quadów. Wszystkie quady które kupowałem były zarejestrowane na pojazd samochodowy inny i miały KW do 15 inaczej nie oglądałem nawet takiego pojazdu. Następna sprawa co do rejestracji czy na pewno nie ma możliwości kupna zarejestrowanej maszyny, czy tak jak pisałem każdy kombinuje jak przyoszczędzić, bo raczej mało kto kupuje nowego quada z Polskiego salonu zarejestrowanego na samochodowy. Mnie nie stać było na nowy więc kupiłem używkę ale zarejestrowaną i bez żadnych kombinacji.
Kolego piszesz o przewinieniach moich, nie zaprzeczyłem że ich nie mam na swoim koncie, ale ja za nie płace i odpowiadam. A ktoś kto spowoduje wypadek pojazdem niezarejestrowanym mając nawet OC na VIN nie płaci za to, a robi to fundusz gwarancyjny, czyli płacimy za to my wszyscy.
Co do samochodów i dodam jeszcze motocykli, siedzę wiele lat w temacie i też jest wiele problemów z rejestracja niektórych pojazdów, ale tu nie o tym.
Proszę koledzy nie podchodźcie zbyt mocno emocjonalnie do moich wypowiedzi (ja tak mam) :) Jednak nie dam sobie wmówić, że trzeba kombinować żeby jeździć zarejestrowanym pojazdem. Co do mojego miśka, TAK ma 15KW bez kombinacji, zawsze z aktualnym OC i przeglądem też bez kombinacji :)
:I love Quadowe Bezdroża:
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » pn 10 mar, 2014

Taa 1000 Xt-p też ma 15 kW bez kombinacji, to samo Wildcat inne Bomby i moja Honda na samym końcu.

Nie da się, po prostu nie da się kupić w Polsce markowego quada z homologacją. Dlatego kombinują, wszyscy - Ty również, czy tego chcesz czy nie.

Dopóki władza się nie zmieni, nie mam na myśli partii rządzącej tylko całego sejmowego bajzlu nie mamy nawet co marzyć o legalnej rejestracji.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

IKAR co do tych homologacji, dam przykład na sobie. Swego czasu kupowałem nowe Kymco od Polskiego importera, quad jak wiemy ma tzw. fabryczną homologację. Dostałem nowy pojazd z tą ze homologacją na 15KW i dodam że nigdy nie kazałem zdejmować żadnej blokady. Dostałem już pojazd który jeździł 100km/h pomimo tego że o to nikogo nie prosiłem (możesz wierzyć lub nie). Ogólnie uzyskanie samego 15KW to nie problem bo każdego Quada da sie skastrować do takiej mocy. I tu zaczyna się rzeczywiście problem z naszymi przepisami, które nie wiadomo czemu karzą quadom mieć 15KW. Jednak chodzi mi o to że warto jest jeździć zarejestrowanym pojazdem nawet jak twoje KW jest większe niż w dowodzie, jak coś sie stanie to odpowiadasz jak pełnoprawny użytkownik drogi. Mówisz że nie da się kupić nie zarejestrowanego jakoś X8 daje rejestracje pomimo 62KM, wiadome jest zdławiony, ale zarejestrowany (legalny)a co potem z nim zrobisz twoja sprawa, ale papier jest.
Jeszcze co do władzy, jaka by nie była to i tak patrzy żeby nas wydoić. Jednak dam przykład pojazdów zabytkowych też był odwieczny problem z ich rejestracją. Jednak po kilku latach walki z władzą udało sie cokolwiek wynegocjować i dać jakiekolwiek możliwości. Wydaje mi sie ze w przypadku Quadów też warto podjąć jakąś inicjatywę społeczną przedstawiającą konkretne rozwiązania, a za jakiś czas też coś wywalczymy. Jednak trzeba się za to zabrać, bo z samego gadania nic nie wyjdzie :)
Normalnie ale poważnie się zrobiło ;)

Awatar użytkownika
Ikar

Ikar pisze: Nie da się, po prostu nie da się kupić w Polsce markowego quada z homologacją.
Oczywiście zaraz mnie zbiją, nie mam nic do Cfki, ani do Kymco bo to wspaniałe maszyny.

Chodziło mi o Japońce i Amerykany :)

Co do polemiki z władzą - nie ma szans. A na pewno nie teraz może za kilkanaście lat jak większość tych sejmowych buców odejdzie na "zasłużoną" emeryturę.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

OJ z tą "zasłużoną" emeryturą to żeś dopiero poleciał ;) hehe
jednak jak szukałem nowego quada byłem pytać się po salonach jak jest z homologacją i nie było problemy, kwestia tylko ceny. Najdrożej wynosiło to w Hondzie, ale też sie dało. Na początku roku 2011 Grizzly 550 z homologacja proponowano mi za 33tys model zeszłoroczny, ale 700 chcieli już 46tys. Więc dać się da tylko wtedy nikt nie porówna że KQ 700 kosztuje tyle co X8 tylko nagle kupując takiego quada w Polskim salonie z homologacją wychodzi o dziwo 10-20tys więcej.

Awatar użytkownika
Ikar

Tylko że to nie jest homologacja - bo prawdziwa homologacja kosztuje 150 tyś zł :)
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Iguana Team
Moderator
Quad:: Miśki dwa - G7 & 350 IRS
Imię: Jaro
Kontakt:

Post autor: Iguana Team » pn 10 mar, 2014

To jest papier, że quad ma homologację.
Homologację robisz na całą serię a nie na 1 sztukę.

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

Ja osobiście do Kymco dostałem papier homologacyjny, może nawet mam go nadal.
Homologacja jest to dopuszczenie pojazdu do ruchu, a skoro ktoś wydaje taki papier to pojazd muszą zarejestrować, a ile wydała na to firma która takie coś wydaje to inna sprawa.

Awatar użytkownika
Ikar

Zgadza się, Kymco i Cf moto mają homologację. Ale już japońce i kanadyjczyki nie. A jak to się dzieje że się rejestruje te sprzęty ?? Ot chory kraj...
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

Z tego co mi wiadomo japońce takli papier homologacyjny uzyskują z zagranicznych źródeł, a u nas jest po prostu wymagany. Skoro w Polsce nie robią homologacji to salon wysyła papiery za granicę oni odsyłają potwierdzenie homologacji, czyli mamy co potrzeba do legalnej rejestracji. Oczywiście jest to nienormalne, przynajmniej mamy o czym podyskutować :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”