CF MOTO X8 ULEPSZENIA ITP:
- LATAJĄCY ARTEK
- Quad:: CF MOTO x8
- Imię: ARTEK
Re: CF MOTO X8 ULEPSZENIA ITP:
Oj kapać też może . Jeśli to jest nowy quad to po paru pierwszych jazdach trzeba co nie co po dokręcać .
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
prawdopodobnie masz pompę wodną do naprawy
Prawdopodobnie cieknie Ci z otworku rewizyjnego - jest to specjalny otwór w pompie, z którego kapie płyn, który przedostanie się przez uszczelnienie. Do silnika ma jeszcze kawałek, żeby sie tam dostać jednak jeżeli cieknie stamtąd trzeba będzie naprawiać.
Producent przygotował zestaw naprawczy do tego , naprawa na gwarancji. Dzieje sie tak czasem też w Hondach Rincon, tyle, że tutaj trzeba nową pompę (najczęściej) koszt 1.000 pln
Zanim jednak do tego dojdziesz, podokręcaj wszystkie opaski , tak jak Artek pisał. Szczególnie te przy pompie (lewy podnóżek), czasem wyciek następuje w innym miejscu a osłony spodu pozwalają płynowi przepłynąć i zmyla to użytkownika, czasem przy uzupełnianiu pływu się coś uleje i też kap, kap, kap...
pojeździj jeszcze chwilę i poobserwuj, jak cieknie nadal to serwis
ze zbiorniczka Ci jakoś specjalnie płynu nie ubędzie, bo to są dosłownie kropelki...
tak czy inaczej wg mnie na 99% to pompa ale upewnij się.
ps. Mam jednak teorię, że niektóre quady w niektórych sytuacjach trochę popuszczają przez pompę, dosłownie kropelki. te pompy jakby uparły się i tyle... Potem latają długi czas i nic. Mija pół roku i znowu kap, kap, kap
Prawdopodobnie cieknie Ci z otworku rewizyjnego - jest to specjalny otwór w pompie, z którego kapie płyn, który przedostanie się przez uszczelnienie. Do silnika ma jeszcze kawałek, żeby sie tam dostać jednak jeżeli cieknie stamtąd trzeba będzie naprawiać.
Producent przygotował zestaw naprawczy do tego , naprawa na gwarancji. Dzieje sie tak czasem też w Hondach Rincon, tyle, że tutaj trzeba nową pompę (najczęściej) koszt 1.000 pln
Zanim jednak do tego dojdziesz, podokręcaj wszystkie opaski , tak jak Artek pisał. Szczególnie te przy pompie (lewy podnóżek), czasem wyciek następuje w innym miejscu a osłony spodu pozwalają płynowi przepłynąć i zmyla to użytkownika, czasem przy uzupełnianiu pływu się coś uleje i też kap, kap, kap...
pojeździj jeszcze chwilę i poobserwuj, jak cieknie nadal to serwis
ze zbiorniczka Ci jakoś specjalnie płynu nie ubędzie, bo to są dosłownie kropelki...
tak czy inaczej wg mnie na 99% to pompa ale upewnij się.
ps. Mam jednak teorię, że niektóre quady w niektórych sytuacjach trochę popuszczają przez pompę, dosłownie kropelki. te pompy jakby uparły się i tyle... Potem latają długi czas i nic. Mija pół roku i znowu kap, kap, kap
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
U mnie też kapało i też myślałem że gdzieś od spodu.
Co się okazało opaska na wężu była ciut luźna, płyn kapał sobie na przednią osłonę, spływał na osłonę spodu i sobie kapał dalej
Tylko u mnie ten proceder trwał już jakiś czas i płynu ubyło dość znacznie.
Zlałem cały płyn, wlałem nowy, dokreciłem opaski i jest git
Nic od tamtej pory nie ubywa
Co się okazało opaska na wężu była ciut luźna, płyn kapał sobie na przednią osłonę, spływał na osłonę spodu i sobie kapał dalej
Tylko u mnie ten proceder trwał już jakiś czas i płynu ubyło dość znacznie.
Zlałem cały płyn, wlałem nowy, dokreciłem opaski i jest git
Nic od tamtej pory nie ubywa
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Jutro o 10 rano sprzedawca przyjeżdża w ramach prawa rękojmi na oględziny quada czy nadaje się wogole do zabrania do naprawy, sprzedawca mnie pyta czy w quadzie wszystko działa owszem wszystko oprócz silnika , a jak on go obejrzy ? Jak do wnętrza silnika zajrzy ? Najważniejsze że koleś poczuł sie odpowiedzialnie i widać że solidna firma a jak się jutro sprawy potoczą będę pisał
-
- Quad:: był chinol a teraz szukam....
- Imię: Wojtek
Witajcie Panowie ,
Dzisiaj polatałem trochę (muszę przyznać ,że dzisiaj pięknie było ) i teraz mam wrażenie , że przestało kapać. Przynajmniej po 3 godzinach od jazdy nic nowego się nie pokazało. To co Daniel pisał zrobiłem jeszcze wczoraj ale opaski chyba już bardziej, nie powinienem skręcać , ponieważ chyba rozetnie w końcu ten wąż a śruby wokół pompy poskręcałem ale nie wydaje mi się ,że to ich kwestia bo były przykręcone dość mocno. Czytałem wczoraj o hondach ale tam z tego co pisał jeden kolega to po 3 godzinach musiał na nowo wlewać płyn bo było pusto. Na razie gad stoi i jutro rano zobaczę czy coś się sączy ,ale zaczyna mi się wydawać ,że dzieje się to podczas dłuższego przestoju , chociaż sam nie wiem bo dopiero wczoraj to wykryłem. Stan płynu nie zmienił się póki co a gad podczas jazdy miał cały czas 2 kreski czasem na chwile 3 ,natomiast zgadzało by się to wszystko z tym co mówi Daniel ,tylko nie wiedziałem jak nazwać ten otwór.
Czyściłem to wczoraj kilkakrotnie i ciągle leci z tego otworu , wiec raczej wąż i śruby wokół pompy odpadają ,tylko leci tym otworem. Zobaczę co jutro się pokaże i dam znaka.
Dzisiaj polatałem trochę (muszę przyznać ,że dzisiaj pięknie było ) i teraz mam wrażenie , że przestało kapać. Przynajmniej po 3 godzinach od jazdy nic nowego się nie pokazało. To co Daniel pisał zrobiłem jeszcze wczoraj ale opaski chyba już bardziej, nie powinienem skręcać , ponieważ chyba rozetnie w końcu ten wąż a śruby wokół pompy poskręcałem ale nie wydaje mi się ,że to ich kwestia bo były przykręcone dość mocno. Czytałem wczoraj o hondach ale tam z tego co pisał jeden kolega to po 3 godzinach musiał na nowo wlewać płyn bo było pusto. Na razie gad stoi i jutro rano zobaczę czy coś się sączy ,ale zaczyna mi się wydawać ,że dzieje się to podczas dłuższego przestoju , chociaż sam nie wiem bo dopiero wczoraj to wykryłem. Stan płynu nie zmienił się póki co a gad podczas jazdy miał cały czas 2 kreski czasem na chwile 3 ,natomiast zgadzało by się to wszystko z tym co mówi Daniel ,tylko nie wiedziałem jak nazwać ten otwór.
Czyściłem to wczoraj kilkakrotnie i ciągle leci z tego otworu , wiec raczej wąż i śruby wokół pompy odpadają ,tylko leci tym otworem. Zobaczę co jutro się pokaże i dam znaka.
ja to bym Ci radził jechać do serwisu bo może to byle pierdoła a wyjdzie bieda , uwierz mi lepiej jest mieć gwarancję
-
- Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
- Imię: Wojtek
Dokładnie Daniel ci napisał u mnie też trochę się pociło ale jak kilka kropel to obserwować i ganiać na przeglądzie zgłosisz albo przestanie lecieć , u mnie też przestało i do tej pory sucho odpukać . Obserwuj tylko ilość płynu . U mnie leciało po kilku dniach od jazdy dopiero ale się uspokoiło tylko mam nadzieje że już nie wróci usterka .
- LATAJĄCY ARTEK
- Quad:: CF MOTO x8
- Imię: ARTEK
Ja też mam coś z tym kapaniem po dokręcałem wszystkie przewody i czekam , dosyć często włącza mi się wentylator nawet przy drugiej kresce czasami w chodzi na trzecią przy tych dużych mrozach też . Może to być z powodowane tą wysoką przednią osłoną ?
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
Jest to otwor o ktorym pisalem. Na razie bez paniki a obserwacja....
Jak bedzie to nagminne to naprawa pompy wody.
Jak bedzie to nagminne to naprawa pompy wody.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
Dokładnie wyczyść chłodnicę ale tak dokładnie...LATAJĄCY ARTEK pisze:Ja też mam coś z tym kapaniem po dokręcałem wszystkie przewody i czekam , dosyć często włącza mi się wentylator nawet przy drugiej kresce czasami w chodzi na trzecią przy tych dużych mrozach też . Może to być z powodowane tą wysoką przednią osłoną ?
nie jest to proste w x8, niestety
czasem trzeba ją wyjąć na zewnątrz, to ile potrafi się w niej piachu i błota zebrać jest niesamowite
nie jestem na 100 % pewnien ale w x8 są dwa czujniki temperatury :
jeden w głowicy i jego odczyt masz na liczniku
i drugi w chłodnicy - sterujący pracą wentylatora. Jak chłodnica będzie zawalona, będzie Ci się częściej włączał wentylator a wskazanie na liczniku nie powinno sie zmieniać.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl