![Very Happy :D](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif)
Otóż podczas jazdy na biegu H i przekroczeniu obrotów powyżej 5000 rpm następuje coś w rodzaju zadziałania limitera biegu wstecznego tzn silnik zaczyna się dławić i czuć że brakuje mu co którejś iskry. Kiedy jadę na biegu L - reduktor, silnik chodzi bez zarzutu uzyskując przy około 6500 rpm prędkość 40km/h. na biegu wstecznym tego problemu nie widać a na neutralu obroty pięknie chodzą od 0 do 7000 bez żadnych zadławień. Testując dalej zauważyłem że po załaczeniu AWD działa ono doskonale na L i R natomiast na H nie działa silnik się dławi gdy podkręcam gaz a na przeszkodzie gdy stoi np w rowie tylnymi kołam AWD się nie załącza( ale ikona świeci) a dodatkowo bardzo trudno jest mu nawet obrucić tyłem. Doszedłem do wniosku że może coś z prędkośćią jest związane ale w rowie w zasadzie stałem i też się pojawiał się ten efekt
Wykonane czynność :
sprawdzenie połączeń AWD, czujnika prędkośći, CDI - brak efektów
Reset CDI poprzez zwarcie na spedometrze końcówki 4 i 8 ( tak mówi serwisówka - jest to restart ATV) po tej czynnośći silnik gaśnie zgodnie z instrukcją.
Odłączenie akumulatora na 15 min - może jakieś błędy się zapisały w jego elektronice
Wymiana paska na nowy - bez efektu
Nadmienię że w serwisówce jest taki przypadek opisany - "zadziałanie limitera biegu wstecznego podczas jazdy do przodu" -każą wówczas zrobić restart AWD ale tamten przypadek mówi o "redukcji prędkośći powyżej 9 mph poprzez zanik iskry"
Dodam jeszcze że jak mam wkleszczony bieg H i bardzo delikatnie ruszam to ten efekt występuje dopiero przy uzyskaniu 40/50km/h i obrotach około 4900rpm natomiast jak gazu dodam szybko to dławienie następuje już na poziomie 3000 rpm. Gdy już ten efekt się ujawnia przy tych 4900 to tak sobie trzyma te obroty czasami pozwalając wzrosnąć o 20-40 obrotów i znów spada o te 20-40
Brak mi już pomysłów co dalej - może CDI jest uszkodzone ( producent to Kokusan Denki co ltd Made in Japan CU7101 3C08 - Może ktoś z was posiada coś takiego - to proszę o kontakt na prw.)
Nie sądzę żeby to był gażnik lub zasilanie paliwem bo L,R i N też by nie działały
Jak wpadniecie na coś - co jeszcze sprawdzić to dajcie znać
Pozdrawiam i liczę na wsparcie
![Sad :(](https://quadzik.pl/forum/images/smilies/icon_sad.gif)