Łożysko koła
- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: Yamaha Grizzly 700 FI
Łożysko koła
Ostatnio podczas jazdy dochodziły mnie stuki z tyłu i (myślałem, że z komory silnika, ale tylko przy jeździe) z przodu przy kole.
Okazuje się, że tłumik się trochę poluzował, zdemontowałem go i wyciągłem z zaczepów sprężynowych. Tam na łączeniu jest uszczelka druciana, jak ją chwyciłem do ręki to wydawała mi się zużyta, zaczęła się rozsypywać - chyba do wymiany jest?
Co do koła, zacząłem nim szarpać i stukot. Potem jeszcze raz ale delikatnie i wskazywało na łożysko w piaście. Zdemontowałem koło i chwyciłem za piastę i stuki były, ale bardziej od strony zacisku hamulca niż z piasty. Zdemontowałem docisk i zacząłem szarpać za piastę. Był całkiem inny odgłos stukotu.
Czy taki stukot jest normalny?
Ten wcześniejszy był bardziej metaliczny więc rozebrałem docisk, złożyłem i już stuku nie było. Ale co z tą piastą?
Okazuje się, że tłumik się trochę poluzował, zdemontowałem go i wyciągłem z zaczepów sprężynowych. Tam na łączeniu jest uszczelka druciana, jak ją chwyciłem do ręki to wydawała mi się zużyta, zaczęła się rozsypywać - chyba do wymiany jest?
Co do koła, zacząłem nim szarpać i stukot. Potem jeszcze raz ale delikatnie i wskazywało na łożysko w piaście. Zdemontowałem koło i chwyciłem za piastę i stuki były, ale bardziej od strony zacisku hamulca niż z piasty. Zdemontowałem docisk i zacząłem szarpać za piastę. Był całkiem inny odgłos stukotu.
Czy taki stukot jest normalny?
Ten wcześniejszy był bardziej metaliczny więc rozebrałem docisk, złożyłem i już stuku nie było. Ale co z tą piastą?
Są ludzie, którzy lepiej bawią się na oktanach niż na promilach...
- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
Re: Łożysko koła
A co ile się wymienia łożysko, bo ok 3 miesięcy temu było wymieniane
Nie ma konkretnego limitu kilometrów. W mojej Hondzie wymieniałem prawe przednie i lewe tylne.
Prawy przód poddał się po próbach jazdy na bocznych kołach, lewy tył - była fabrycznie za słabo przykręcona nakrętka od piasty. W prawym tylnym kole i lewym przednim mam oryginał - wytrzymały ponad 10000km.
Trzeba rozebrać i zobaczyć co się dzieje w środku. Mój typ to fabrycznie wadliwy uszczelniacz - jazda po wodzie, wymycie smaru z łożyska i jego zajechanie. Wrzuć zdjęcia to może coś więcej podpowiem
Prawy przód poddał się po próbach jazdy na bocznych kołach, lewy tył - była fabrycznie za słabo przykręcona nakrętka od piasty. W prawym tylnym kole i lewym przednim mam oryginał - wytrzymały ponad 10000km.
Trzeba rozebrać i zobaczyć co się dzieje w środku. Mój typ to fabrycznie wadliwy uszczelniacz - jazda po wodzie, wymycie smaru z łożyska i jego zajechanie. Wrzuć zdjęcia to może coś więcej podpowiem
Ozo Drapers Squad
- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
Jak będę rozbierał to wrzucę fotki, a co do wody
Muszę powiedzieć że tak może być, bo często po wodzie jeżdżę, najpierw piach, błoto a potem do mycia i przez brzegi wód. Więc muszę zobaczyć czy faktycznie nie wypłukało smaru. W sobotę przeglądnę resztę łożyskTrzeba rozebrać i zobaczyć co się dzieje w środku. Mój typ to fabrycznie wadliwy uszczelniacz - jazda po wodzie, wymycie smaru z łożyska i jego zajechanie. Wrzuć zdjęcia to może coś więcej podpowiem
- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
A powiedz mi jeszcze, jaki smar pchasz w to łożysko zanim zakręcisz piastę?
Zwykły łożyskowy chyba łt40
Pamiętaj aby posmarować simmering przed złożeniem
Pamiętaj aby posmarować simmering przed złożeniem
Ozo Drapers Squad
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Łożyska dobrze kupić nie w sklepie motoryzacyjnym a w sklepie "łożyskowym" - te są bardziej wytrzymałe. Np quay , zerknij tam.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
Nie kojarzę u mnie takich sklepów, ale 1 łożysko mam na zapasie, dał mi poprzedni właściciel w prezencie, tak jak osłonę przegubu, sznurówki do łatania opon, oleje i inne takie rzeczy
- Panther
- Quad:: Yamaha Grizzly 660
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
Kup łozysko koyo a pojezdzisz zdecydowanie dłuzej. Jak cos to wal smialo na prv.
Pozdrawiam - Łukasz