Olej do slinika w grizzly 350.

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Grizzly / Bruin 350
mlody909
Kontakt:

Olej do slinika w grizzly 350.

Post autor: mlody909 » ndz 07 cze, 2009

Witam

Gdzie jest korek do spuszczania oleju. Jakiej firmy olej najlepiej wlać ?? O jakich parametrach ?? Quad ma przejechane 900 mil. Jaki filtr najlepiej ?? Jeżeli możecie to wyślijcie link na allegro. Z góry dzięki za pomoc ;)
Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » śr 10 cze, 2009

poloz sie pod quadem i wymacaj otwor w plastikowej oslonie - sruba chyba 17stka - jak odkrecisz i zacznie leciec olej, to to jest korek spustu... co do parametrow oleju oraz filtra - poczytaj manuala, albo zadzwon do serwisu, takich informacji Ci udziela - filtr oleju jako zamiennik dostepny jest w kazdym sklepie z takimi rzeczami, przeczytaj co jest napisane na filtrze, albo wykrec go i udaj sie z nim do sklepu...
.:GALEON:.

mlody909
Kontakt:

Post autor: mlody909 » śr 10 cze, 2009

Dzieki wielkie kolego ;)
Pozdrawiam Paweł

mlody909
Kontakt:

Post autor: mlody909 » pn 22 cze, 2009

A mam jeszcze takie pytanie jaki mam wybrać olej syntetyk połsyntetyk czy mineralny ??? Przebieg quada to 1600 km.
Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » pn 22 cze, 2009

swojego Bruina, wbrew obiegowej opinii zalewalem olejem mineralnym...

olej gorszy, ale gestszy i przy stosunkowo czestej wymianie pozwalal na spokojne uzytkowanie, przejechalem nim 12000 km i nie mialem zadnych problemow zwlaszcza z "pocacym sie" silnikiem

mlody909
Kontakt:

Post autor: mlody909 » wt 23 cze, 2009

Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » wt 23 cze, 2009

pewnie tak, osobiscie tylko raz korzystalem z oleju dedykowango dla ATV
do tej pory jezdze na olejach dostepnych na stacjach benzynowych i nie mam powodu do narzekan...

Awatar użytkownika
Strugal

Post autor: Strugal » śr 24 cze, 2009

Na olejach samochodowych?? :shock:
[size=75]Jesli mieszkasz na prowincji, znasz prawdziwe, mocne przeżycia i gardzisz mieszczańską manierą, doskonale wiesz co czuję,gdy zasiadam za kierownicą mojego quada.Szacunek dla wszystkich, którzy kumają o co w tym wszystkim chodzi.[/size]

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » śr 24 cze, 2009

tak, ale tylko tych dedykowanych dla silników pracujacych w wysokich obrotach i pod duzym obciazeniem...

nalezy pamietac, ze silnik w Buinie nie nalezal do tych najbardziej nowowczesnych...

jako ciekawostke napisze, ze idac za postepem skorzystalem z oleju dedykowanego dla ATV o parametrach odpowiadajacych wymogom producenta. W nowym produkcie (pierwsza wymiana oleju zgodnie z okresem i parametrami plynu przewidzianymi przez producenta) skonczylo sie to minimalnym przeciekiem z silnika do skrzyni pasowej przez uszczelnienie wałka zdawczego na przekładnie, a co za tym idzie slizganiem sie paska. Zastosowanie stosowanego przeze mnie od lat oleju pozwolilo na całkowite wyzbycie sie problemu i przy pilnowaniu okresów przegladu na dlugie uzytkowanie, oczywiscie bez wymiany uszczelniacza. :)

Dodam, ze oleje takie stosuje juz od kilku lat w swoich pojazdach pracujacych w warunkach wypozyczalni, gesty olej wymaga prawidłowego rozgrzania silnika przed jazda, ale za to pelni takze role dobrego uszczelniacza. Niektore moje pojazdy przejechaly ponad 7000 km w warunkach uzytkowania przez ludzi, ktorzy nie oszczedzaja pojazdów w ramach zabawy, za ktora zaplacili i quady maja sie calkiem dobrze. Bruinem zrobilem 12 000 i wymagal tylko regulacji zaworow oraz wymiany paska - silnik brzytwa...

mlody909
Kontakt:

Post autor: mlody909 » śr 24 cze, 2009

a mozesz wyslac lina na allegro czy z innego prtalu z tym olejem... Bo przekanala mnie Twoja wiadomosc.,.... doswiadczenie starszego quadowca jest bardzo przydatne ;)
Pozdrawiam Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Grizzly / Bruin 250, 350”