Olej do slinika w grizzly 350.

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Grizzly / Bruin 350
Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » śr 24 cze, 2009

chociaz dla niektorych to profanacja, ja zalewam sprawdzonym juz olejem mineralnym: Mobil Super 15W40, aczkolwiek zdarzylo mi sie, ze zalewalem Lotos City 15W40 - także mineralny

klasa lepkosci tych olejow zupelnie wystarcza, musisz jednak zwrocic uwage na klasę jakosci oleju, SAE do Bruina w zupelnosci wystarcza jest to stosunkowo stara produkcja silnika...

oleje przeznaczane do quadow maja wiele uszlachetniaczy, co stanowi około 10 - 20% każdego oleju, również samochodowego, jednak i pólsyntetyki i syntetyki mają taką samą bazę produktowa,

wiem od fachowca, że oleje "quadowe" i "samochodowe" różnią się mniej niż każdemu się wydaje

inaczej jest z olejami syntetycznymi, dla których baza sa produkty syntezy chemicznej...

zalej jednak taka klasa oleju, jakim był zalany, jezeli nie wiesz, nie ryzykuj, zalanie olejem lepszym niż byl zalany moze poskutkowac rozszczelnieniem się niektorych elementow silnika, olej oczywiscie nie wytrysnie ze srodka, ale bedzie efekt pocenia sie silnika

wybor nalezy do Ciebie, pamietaj takze, ze Briun, nie wiem jak jest w G350, ale chyba to tylko nazwa marketingowa, ma chłodnice olejowa, czyli olej oprocz smarowania pelni dodatkowa role chlodzenia silnika, z czego moga wynikac niewielkie ubytki oleju w trakcie uzytkowania
.:GALEON:.

mlody909
Kontakt:

Post autor: mlody909 » czw 25 cze, 2009

Dobra to ja zadzwonie jutro do salonu Yamahy gdzie robilem ostatni przeglaad i sie dowiem jakim olejem go zalali.... i kupie taki sam .............

Dzieki za wyczerpująca odpowiedz ;)
Pozdrawiam Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Grizzly / Bruin 250, 350”