Moja pierwsza Bomba, opinie, użytkowanie, spostrzeżenia
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza Bomba, opinie, użytkowanie, spostrzeżenia
Trochę w innej formie niż zwykle prezentacja najnowszej zmiany w Bombie - czyli wyścig zbrojeń trwa
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ANayaqjBeD4[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ANayaqjBeD4[/youtube]
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
- sebavfr
- Quad:: Polaris sportsmen 570
- Imię: Sebastian
Łukasz w 500tce jest fabrycznie jest zamontowany filtr gąbkowy i to podwójny.oolsztyniak pisze:Ale fabryczny filtr w cf ce jest filtrem suchym którego się nie nasacza.
Mario miał filtr gabkowy którego zapomniał nasaczyc a to spora różnica.
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Może coś się więc zmieniło od czasu gdy ja jeździłem na 500.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
Jako że zamontowałem snoorkle to napisze pierwsze wrażenia i zaskakujące dla mnie objawy które ciężko wytłumaczyć jak tylko dodatkowym benefitem z pozyskania snoorkli.Zmora1966 pisze:Trochę w innej formie niż zwykle prezentacja najnowszej zmiany w Bombie - czyli wyścig zbrojeń trwa
1. Bomba kiedy była zimna (szczególnie przy cofaniu) lubiła się dławić a nawet zgasnąć. Nie mogłem określić przyczyny i.... zaskoczenie, gdyż po zamontowaniu snoorkli problem zniknął.
2. Jako że snoorkle "patrzą na mnie prosto w oczy" słyszę wszystko co się w silniku i w pasku dzieje tak jakbym dokładał stetoskop do silnika... jest głośniejszy w odczuciu
3. Bomba jest obecnie jakby zrywniejsza, bardziej agresywna - szybciej reaguje na manetkę gazu.
ad.1 i 3 - Czyżby wylot powietrza w liczniku, wśród kabli itp. powodował że przepływ powietrza nie był aż tak dobry? i po wyprowadzeniu na górę nagle dostawał lepszą mieszankę? CO o tym sądzicie? czy to możliwe?
Sam montaż snoorkli oryginalnych to trochę zabawy, gdyż trzeba zdemontować airboxa, uszczelnić wszystkie łączenia ale też wymienić rury te które nie są potrzebne na nowe. Przy użyciu specjalnego stelażyka trzeba też obniżyć nieznacznie komputer. Oczywiście stożkowy filter paska wylatuje co ma swoje plusy bo jak wiemy dosyć szybko się lubi zatykać w miejscu którym jest i trzeba dosyć regularnie go czyścić. Obecnie siateczka o tej samej konstrukcji jest na wlocie do snoorkla...więc muszek z zębów nie będzie wciągać
To takie pierwsze wrażenia - jeszcze musze uszczelnić zamknięcie filtra powietrza, zamienić jeden kaczy dziób pod filtrem na zamykany wężyk i... próby wodne moją Yelow submarine
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
Jak wszystko zamontujesz to zatkaj wlot powietrza do silnika - jak zgaśnie snorkle szczelne
To taki test który można przeprowadzić przed głębszym brodzeniem, lepiej przekonać się o nieszczelności w garażu niż w rzece
To taki test który można przeprowadzić przed głębszym brodzeniem, lepiej przekonać się o nieszczelności w garażu niż w rzece
Ozo Drapers Squad
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
a to wiem ale na pewno skorzystam z tej opcji
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
Oj nie. Nie gwarantuje to że jest wszystko cacy. Przerobiłem właśnie to w sobotę w praktyce i ZONK.Ikar pisze:Jak wszystko zamontujesz to zatkaj wlot powietrza do silnika - jak zgaśnie snorkle szczelne
Sławek rób jeszcze inne - płynem psikaj i dmuchaj w snorkla itp.
(choć to tez robiłem).
V2.....sound of madness
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
Wymiana gum na beadlock'ach, trochę w inny sposób przedstawiona
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
Moi drodzy,
jakiś czas temu strasznie męczyłem się z manszetą tylnią w mojej Bombie.
Dzieki Ikarowi, Robertowi Muszce, Maćkowi udało mi się zwalczyć ten problem...
teraz postanowiłem podzielić się swoją wiedzą nabytą i zrobić prosty - mam nadzieję czytelny - film instruktażowy jak wymienić manszetę zewnętrzną tylną w Outlanderze 800R XT na ramie G2.
Mam nadzieję że wiedza którą przekazuje komuś się przyda.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cso59_CqDqs[/youtube]
UWAGA:
Jak to w innym miejscu napisał Ikar - jak nie macie serca, narzędzi i nie lubicie się babrać w smarach to dajcie możliwość wykazania się specjalistom z serwisów.
Te niby proste czynności można łatwo zawalić choćby poprzez niedokładne wyczyszczenie z piasku, błota wody czy też złe skręcenie quada.
Pozdrawiam wszystkich w nowym roku 2016.
jakiś czas temu strasznie męczyłem się z manszetą tylnią w mojej Bombie.
Dzieki Ikarowi, Robertowi Muszce, Maćkowi udało mi się zwalczyć ten problem...
teraz postanowiłem podzielić się swoją wiedzą nabytą i zrobić prosty - mam nadzieję czytelny - film instruktażowy jak wymienić manszetę zewnętrzną tylną w Outlanderze 800R XT na ramie G2.
Mam nadzieję że wiedza którą przekazuje komuś się przyda.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cso59_CqDqs[/youtube]
UWAGA:
Jak to w innym miejscu napisał Ikar - jak nie macie serca, narzędzi i nie lubicie się babrać w smarach to dajcie możliwość wykazania się specjalistom z serwisów.
Te niby proste czynności można łatwo zawalić choćby poprzez niedokładne wyczyszczenie z piasku, błota wody czy też złe skręcenie quada.
Pozdrawiam wszystkich w nowym roku 2016.
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
-
- Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
- Imię: Robert
Fajny filmik, bardzo mi sie podoba ten lecący opis z boczku filmu.
Co do samego przegubu, to ja jednak jestem za rozebraniem i wymyciem, a podem zmontowaniem od zera. Sławek, ten przegób to wygląda jakby bardzo łatwo zeskakiwał z półosi, w miśku szybciej wyskoczy cała półoś z dyfra niż tak rozmontowałbym , wymontowuje całą półoś potem w imadło i młotkiem trzeba konkretnie ale w dobre miejsce puknąć.
Co do samego przegubu, to ja jednak jestem za rozebraniem i wymyciem, a podem zmontowaniem od zera. Sławek, ten przegób to wygląda jakby bardzo łatwo zeskakiwał z półosi, w miśku szybciej wyskoczy cała półoś z dyfra niż tak rozmontowałbym , wymontowuje całą półoś potem w imadło i młotkiem trzeba konkretnie ale w dobre miejsce puknąć.