Moja pierwsza Bomba, opinie, użytkowanie, spostrzeżenia
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza Bomba, opinie, użytkowanie, spostrzeżenia
Obiecałem prowadzić ten post więc aktualne informacje:
Wczoraj zlałem olej z przedniego mostu. Przy okazji sprawdziłem jak mocowane są osłony. Trzeba przyznać że solidnie i bezpiecznie.... odkręcić się nie mają szans bo część jest łapana na śrubach a z drugiej strony na nakrętkach. Odkręcenie jeszcze jakoś idzie ale zakręcenie wymaga już dużych kombinacji a najlepiej drugiego uczestnika:) - w gruncie rzeczy jest towarzystwo do piwa w garażu.
Nie wiem czy to standard wszystkich oryginalnych osłon CanAm'a ale jeśli tak to z chęcią poczytam jak sobie z tym radzicie.
Wracając do mostu.
Super jest odkręcanie korka spustowego - pod tym względem rozwiązanie nawet przy założonych osłonach szacun!
Po odkręceniu korka płynął olej (wcześniej trochę rozgrzałem maszynkę robiąc z 5 km na 4x4). Na korku nic nie znalazłem ale w oleju już widać ślady tarcia. Nie wiem czy to dużo czy nie i czy możliwe w ogóle - sami oceńcie załączam zdjęcie.
Gadzinka została ponownie zalana nowym olejem - tym razem Motul 75w140. Wiem że niektórzy zalecają do przedniego mostu 75w90 jednak jako pracownik branży wiem żeprdukt o lepkości 75w140 jest o wiele lepszy więc niech Gadzina ma i dobrze się dociera.
Niestety, przejażdżka po zmianie nic nie wniosła nowego w odgłosach. Zacząłem się zastanawiać czy przyczyna nie leży w czymś innym - po świt5ach poszukam dalej.
Problem został zgłoszony do Serwisu który zalecił dalsze użytkowanie do pierwszego przeglądu (300km) kiedy to sprawdzą i ewentualnie podejmą działania związane z wymianą lub naprawą w ramach gwarancji.
Więc teraz czas na doposażanie Bomby i docieranie dalsze.
Wczoraj zlałem olej z przedniego mostu. Przy okazji sprawdziłem jak mocowane są osłony. Trzeba przyznać że solidnie i bezpiecznie.... odkręcić się nie mają szans bo część jest łapana na śrubach a z drugiej strony na nakrętkach. Odkręcenie jeszcze jakoś idzie ale zakręcenie wymaga już dużych kombinacji a najlepiej drugiego uczestnika:) - w gruncie rzeczy jest towarzystwo do piwa w garażu.
Nie wiem czy to standard wszystkich oryginalnych osłon CanAm'a ale jeśli tak to z chęcią poczytam jak sobie z tym radzicie.
Wracając do mostu.
Super jest odkręcanie korka spustowego - pod tym względem rozwiązanie nawet przy założonych osłonach szacun!
Po odkręceniu korka płynął olej (wcześniej trochę rozgrzałem maszynkę robiąc z 5 km na 4x4). Na korku nic nie znalazłem ale w oleju już widać ślady tarcia. Nie wiem czy to dużo czy nie i czy możliwe w ogóle - sami oceńcie załączam zdjęcie.
Gadzinka została ponownie zalana nowym olejem - tym razem Motul 75w140. Wiem że niektórzy zalecają do przedniego mostu 75w90 jednak jako pracownik branży wiem żeprdukt o lepkości 75w140 jest o wiele lepszy więc niech Gadzina ma i dobrze się dociera.
Niestety, przejażdżka po zmianie nic nie wniosła nowego w odgłosach. Zacząłem się zastanawiać czy przyczyna nie leży w czymś innym - po świt5ach poszukam dalej.
Problem został zgłoszony do Serwisu który zalecił dalsze użytkowanie do pierwszego przeglądu (300km) kiedy to sprawdzą i ewentualnie podejmą działania związane z wymianą lub naprawą w ramach gwarancji.
Więc teraz czas na doposażanie Bomby i docieranie dalsze.
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
Ikar, ciśnienie ze mnie zeszło - jak kazali jeździć to będę do upadłego.
To mi sprawia największą radość i po to zaBOMBiłem
Dziś Bombie przybyło lusterko (na wyprawy i na drogę) i mocowanie do nawi
Panel ledowy i instalacja w drodze.
To mi sprawia największą radość i po to zaBOMBiłem
Dziś Bombie przybyło lusterko (na wyprawy i na drogę) i mocowanie do nawi
Panel ledowy i instalacja w drodze.
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
-
- Lucky ATV Team
- Quad:: Taki fajny
Użytkowałem jak do tej pory 3 quady. Wszystkie kupowałem nowe bez przebiegu. Były to KQ , misiu a teraz ujeżdżam canama xxc. Na każdym z Japończyku zrobiłem po ok. 12-13 tysi km. Zaczęły w nich pękać ramy oraz przeguby, ogólnie po tym przebiegu sprzęt był wysłużony. Obecnie na Canamie mam ponad 18 000 km i jakościowo oraz trwałością przewyższa KQ jak i Yamahę nie wspominam o przyjemności z jazdy bo Canam bije na łeb i szyję oba Japończyki. Są to moje subiektywne odczucia oparte na doświadczeniach a nie na mitach i opowiadaniach z za klawiatury. Myślę kolego Zmora że sprzęt posłuży Ci długo i bez awarii. Z doświadczenia podpowiem Ci abyś kupił sobie na zapas pasek wzmocniony od Maverica oraz przy wymianie świec założył sobie świece irydowe.
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
Dzieki za cenne rady zresztą do Ciebie to ja mam tak blisko że musze kiedyś podjechać nawet na kołach
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
-
- Lucky ATV Team
- Quad:: Taki fajny
Mieszkam w Myślenicach to od Ciebie na kołach trochę daleko, ale jak masz ochotę to zapraszam na sobotnie ustawki
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
wiem ze w Myślenicach - faktycznie 40 kilosów trakiem najkrotszym
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
Szukam Serwis Manuala do Bomby 2014, ktoś może posiada?
Powiedzie mi gdzie się sprawdza poziom oleju w skrzyni? i jaki powinien być w G2 (800R) ??
czy to tak jak w starszym CanAmie?
"Korek spustowy na klucz 13 po prawej stronie quada z boku. Olej wlewamy otworem pod dużą śrubą plastikową białą na klucz 15. Jest to zarazem otwór kontrolny ilości oleju".
Powiedzie mi gdzie się sprawdza poziom oleju w skrzyni? i jaki powinien być w G2 (800R) ??
czy to tak jak w starszym CanAmie?
"Korek spustowy na klucz 13 po prawej stronie quada z boku. Olej wlewamy otworem pod dużą śrubą plastikową białą na klucz 15. Jest to zarazem otwór kontrolny ilości oleju".
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
Czyli dobrze widzialem... to ciekawe bo z tego wynika ze nakretka z plastiku jest wlewem a zarazem kontrola..a u mnie oleju bylo za duzo....hmmmmm bo po odkrecenuiu zaczal sie lac...Quad byl na prostym ...ciekawe
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl