Kolejny ZAJECHANY SILNIK CF 800

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
LUKA X8
Quad:: cf500,X8
Imię: Łukasz

Re: Kolejny ZAJECHANY SILNIK CF 800

Post autor: LUKA X8 » śr 17 wrz, 2014

Maszynka jest na gwarancji rocznik 2013(jak go brałem stał taki 2012 ale czytałem forum:) i niby ten 13 po poprawkach wiec 1500 taniej olałem). Zaworek był wymieniany,twierdzili ze wariator tak stuka.... nie wiem, mam nadzieje ze wymienią i będzie mi służył jak 500...
swoją drogą powinni wymieniać, zbierać dane i wprowadzać poprawki, a nie wypinać się na klientów. Na chwile obecną serwis czeka na odpowiedz importera(byle nie była tak absurdalna jak z przegubem:)

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » śr 17 wrz, 2014

Akurat z tym silnikiem to sprawa jest dosyć znana niestety. Wielu już to spotkało - moje zdanie jest takie że silnik nie do końca jest poprawnie wykonany, ta kopia Rotaxa niezbyt im się udała... Wydaje mi się że jest wrażliwy na docieranie - trzeba go na początku bardzo delikatnie traktować. Mimo to w naszym przypadku silnik zatarł się bo serwis nalał mało oleju - nie wpadli na to że istnieje chłodnica oleju ...

Co do przegubu u nas też wystąpił taki problem w squadzie i cała półoś została wymieniona. Łukasz ukręcenie przegubu jest równoznaczne ze zniszczeniem gumowej osłonki - półoś cały czas się kręci a koło już trochę wolniej - różnica w prędkości obrotowej rozrywa manszetę. Moim zdaniem przegub również powinien podlec wymianie przez importera.

Walcz walcz - życzę powodzenia.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r

Post autor: oolsztyniak » śr 17 wrz, 2014

Jeśli jest gwarancja to nie powinno być problemu skoro silnik po prostu stanął, pytanie tylko czy wewnątrz nie ma oznak dostania się tam np wody czy błota bo jeśli jest to pozamiatane.
Silnik jest poprawiony, osobiście znam 4 przypadki gdzie silnik wymieniono na nowy z dwuletnią gwarancją także na razie nie ma co płakać. Najgorsze tylko jest teraz czekanie najpierw na decyzję a później na silnik bo nie wiadomo czy mają je gdzieś na "stanie" i czy nie będzie musiał czekać nie wiadomo ile.
Pamiętaj tylko że nie można dawać sobie wmawiać, że to wszystko to Twoja wina bo tak nie jest. Jeśli manszeta jest cała a przegub ukręcony to może opaska za słabo ją trzymała, dostał się piach z wodą i pozamiatane.

Mi 800 służy jak 500 nawet lepiej bo to zupełnie inne maszyny ale jest tutaj kilku nas takich co właśnie z zadowolenia CF 500 przesiadło się na kolejne CF tyle, że mocniejsze.
Jeśli sprzęt użytkuje się z głową, robi wszystko na czas i jak należy to jeśli nie ma wad konstrukcyjnych to co ma się sypać?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Ikar

oolsztyniak pisze:Jeśli manszeta jest cała a przegub ukręcony to może opaska za słabo ją trzymała, dostał się piach z wodą i pozamiatane.
Łukasz poza tym jednym przypadkiem o którym wspomniałeś - luźna opaska z jednej albo obu stron, to ukręcenie przegubu = ze zniszczeniem opaski. Serwis powinien automatycznie uznawać taką gwarancję tym bardziej jeśli opaska została za słabo zaciśnięta.
Ozo Drapers Squad

Wojtekski
Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
Imię: Wojtek

Post autor: Wojtekski » śr 17 wrz, 2014

Jakby nie patrzeć to info nie jest optymistyczne.

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » śr 17 wrz, 2014

Generalnie zgadzam się z Łukaszem choć ostatnio słyszałem kilka bardzo negatywnych opinii o postępowaniu importera dlatego postanowiłem nie walczyć za nich o markę CF.
Pozostaje mi mieć nadzieję że to nie prawda bo jak tak...to szybko CF moto zniknie z obszaru zainteresowania gdyż według mnie conajmniej 3 zakupy CFek w ostatnim czasie Krakowie były wynikiem naszej pozytywnej opinii.
Nie była to na pewno zasługa Importera który nic nie robi!
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
Ikar

Ja tam jestem za tym aby Sławkowi przyznać order :) Serio importer powinien widzieć takie rzeczy i zaproponować coś od siebie szkoda że Polskie realia są jakie są...

Świetną inicjatywą był zlot na QB, start pod patronażem w jakimś rajdzie, powiedzmy darmowy komplet ciuchów z logiem importera dla wyróżniających się zawodników, a co mamy ? d*** zbita... Ale pocieszę Was, w przypadku cfek istnieje importer - japońce nie mają już tak wesoło :D
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r

Post autor: oolsztyniak » śr 17 wrz, 2014

Ogólnie za zawarte tu informacje, polemiki, kłótnie i walki o markę CF większość z nas powinna dostać order :-)
Juz same kurtki do quadów z logiem CF powinny na nas czekać :-D
Jeśli chodzi o zlot podczas QB ja byłem sceptycznie od początku do tego nastawiony bo nie liczyłem na to, że coś wypali. Tam jest rajd a nie popołudniowe pogaduchy.
Jestem za tym aby zlot zorganizować ale zrobić to od A do Z, pogadamy Sławek na bunkrach.
Ja bym tematu silnika bez opinii importera nie poruszał zbytnio bo na razie nie ma o czym gadać. Dziwi mnie tylko że jest tu bezpośredni człowiek związany z importem ale ostatnio tak jakby go nie było... A jego pomoc mogłaby być niekiedy bezcenna...
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Supriseme
Quad:: X8, Scrambler 1000xp
Imię: Szymon

Post autor: Supriseme » śr 17 wrz, 2014

oolsztyniak pisze:Ogólnie za zawarte tu informacje, polemiki, kłótnie i walki o markę CF większość z nas powinna dostać order :-)
Juz same kurtki do quadów z logiem CF powinny na nas czekać :-D
Jeśli chodzi o zlot podczas QB ja byłem sceptycznie od początku do tego nastawiony bo nie liczyłem na to, że coś wypali. Tam jest rajd a nie popołudniowe pogaduchy.
Jestem za tym aby zlot zorganizować ale zrobić to od A do Z, pogadamy Sławek na bunkrach.
Ja bym tematu silnika bez opinii importera nie poruszał zbytnio bo na razie nie ma o czym gadać. Dziwi mnie tylko że jest tu bezpośredni człowiek związany z importem ale ostatnio tak jakby go nie było... A jego pomoc mogłaby być niekiedy bezcenna...
To smutne co tu piszecie ale Polski Bizness nie raz juz pokazal, ze liczy sie tylko kasa.

Awatar użytkownika
maciekwik
Quad:: szukam...

Post autor: maciekwik » pt 19 wrz, 2014

Dodam coś od siebie,u mnie serwis uznał że silnik sie zaciera ale nim do tego doszli trwało to 3 tygodnie więc zwrócili się do głównego serwisu dokładnie do pana A. , który 2- tygodnie przebywał na urlopie i nikt poza nim nie mógł podjąć decyzji, co to za firma ze nikt nie zastępuje glownego serwisanta ? Po urlopie pana A. Decyzja zapadła ze wymieniamy silnik na nowy z poprawionym smarowaniem i nie będzie kontrolka ciśnienia oleju migać ale coż oto sprzedawaca ze Szwecji również przebywa na urlopie. Za jakiś miesiąc jak urlopy sie pokończyly dostalem info ze za 2 tygodnie silnik będzie w serwisie, dla serwisu zajęło tydzień aby przeżucić silniki, po serwisie oczywiscie musialem sam wszystkie śruby podokrecac ,W SUMIE WYMIANA SILNIKA TRWALA 4 MIESIĄCE w sezonie od maja do sierpnia, po przejechaniu 600 km z nowym silnikiem i niby poprawionym smarowaniem ,zaczęła migać znowu kontrolka od ciśnienia oleju i zablokowal sie wal korbowy, juz znienawidzony przeze mnie serwis Andzik w Białymstoku wezwał pana A który stwierdzil ze quad jest po rolce , ma brudną chlodnice i brudny filtr powietrza zabral mi gwarancje, wszyscy umyli ręce ten cały pseudo serwis i pan A. , oczywiscie quada naprawiłem i wcale nie byl to duży koszt. Panie Boże chroń mnie przed tym całym Cf Moto , oczywiscie quad niedlugo będzie ale w życiu nie będzie to Cf moto

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”