g700 ubywa olej !?

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Grizzly 550/660/700
miro12a
Lucky ATV Team
Quad:: Taki fajny

Re: g700 ubywa olej !?

Post autor: miro12a » czw 09 maja, 2013

Kolega miał podobny problem ale w KQ. Wymienił same pierścienie bez tłoka. Wymianę zrobił u mechanika samochodowego. Koszt oryginalne pierścionki 315 zł koszt u mechanika 100 zł. Przed wymianą kopcił jak lokomotywa, zużycie oleju około 1 litr na 150 km, po wymianie samych pierścieni zużycie oleju praktycznie żadne, nawet nieco zyskał na wigorze. Zmierzyć ciśnienie, spytać o poradę mechanika to nie jest skomplikowany silnik w stosunku do silników samochodowych. Do misia części nieco tańsze:
http://allegro.pl/yamaha-grizzly-700-pierscienie-tloka-oryginal-i3163893232.html
Może warto wymienić same pierścionki. Koszt nie jest wysoki.

Awatar użytkownika
damianlu
Quad:: G700
Imię: damian

Post autor: damianlu » czw 09 maja, 2013

wiesz nie patrze za najtanszym zamiennikiem bo są różne zestawy ale zaczynają sie komplety od 1700 zł nowe ja chyba zdecyduje sie na komplet firmy works cos kolo 2100 kosztuje ale narazie zrobie tak jak LEJEK doradzil bede dolewal i pilnował stanu a miska do wymiany tego szmelcu oddam po sezonie letnim no chyba ze zacznie pozerac olej straszliwie co do serwisu oddam chyba do km moto jeszcze musze sie zapytac czy zrobią i ile bedą chcieli za robote nie jest to autoryzowany serwis co prawda ale kupe tam stoi zawsze scigaczy i enduro no i crosów od groma także powinni sie znac

Awatar użytkownika
damianlu

miro12a pisze:Kolega miał podobny problem ale w KQ. Wymienił same pierścienie bez tłoka. Wymianę zrobił u mechanika samochodowego. Koszt oryginalne pierścionki 315 zł koszt u mechanika 100 zł. Przed wymianą kopcił jak lokomotywa, zużycie oleju około 1 litr na 150 km, po wymianie samych pierścieni zużycie oleju praktycznie żadne, nawet nieco zyskał na wigorze. Zmierzyć ciśnienie, spytać o poradę mechanika to nie jest skomplikowany silnik w stosunku do silników samochodowych. Do misia części nieco tańsze:
http://allegro.pl/yamaha-grizzly-700-pi ... 93232.html
Może warto wymienić same pierścionki. Koszt nie jest wysoki.
też myślałem tylko o pierścieniach ale przy takim przebiegu i mth wiekszosc uwaza ze co najmniej tłok i pierscienie a niektórzy mówią ze to czas juz na remont góry czyli tłok pierscienie i cylinder

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » czw 09 maja, 2013

Grizzly ma CVT silnik nie dostaje tak po d*** jak w przypadku manualu przy takim przebiegu powinna jeszcze pojeździć. Tak jak Miro wymieniłbym pierścionki.
Ozo Drapers Squad

miro12a
Lucky ATV Team
Quad:: Taki fajny

Post autor: miro12a » czw 09 maja, 2013

Ja miałem na KQ 11 000 km jak go sprzedawałem i silnik to była najlepsza rzecz w tym quadzie. Palił na dotyk, chodził równiutko i nie było żadnego problemu. W outy xxc mam ponad 12 000 km i również nic się nie dzieje, oleju nie bierze, mocy ma tyle co nowy jak porównuję start z identycznym outy kolegi który ma 350 km. Tak więc Twoje 8000 wcale nie jest dużo.

Awatar użytkownika
damianlu

możliwe ze to pier******** typu zapieczony pierscien olejowy ... tak czy owak po sezonie letnim dam na serwis sprawdzą pomierzą i powiedza co trzeba zrobic mam nadzieje ze mnie nie naciągną na koszta no ale szykuje sie psychicznie juz ;/ na opcje jak pisalem tlok pierscienie cylinder

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » pt 10 maja, 2013

Żebyś się przypadkiem sam nie naciągnął na jeszcze większe przez zwlekanie. Nie dolejesz oleju i po silniku.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
damianlu

Post autor: damianlu » pt 10 maja, 2013

nie no olej dolewam i pilnuje stanu mówie tylko ze poprostu z serwisami jest róznie

Awatar użytkownika
LEJEK
Quad:: G700 2014 EPS WTHC ZIELONA
Imię: Tomek

Post autor: LEJEK » pt 10 maja, 2013

Damian. Na razie nic nie kupuj...... jak nie czujesz się na siłach to nie rób sam. Poproś kogoś żeby na zimę rozebrał ci górę i wyjął tłok. Obejrzyj go dokładnie, sprawdź cylinder czy nie jest mocno wyślizgany. Po tłoku będzie widać na bokach. Jak nie będzie za dużego zużycia to zrób jak koledzy doradzają, wymień pierścienie. To nie duży koszt i powinno być dobrze. Tym bardziej że przebieg masz niewielki..... jak nie pomoże to będziesz myślał dalej......
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......

Awatar użytkownika
damianlu

Post autor: damianlu » sob 11 maja, 2013

no tak ale co sie wlecze to nie uciecze ciekaw jestem kosztów czy np jak sciągną głowice do planowania jej nie dadza itp ;/nie znam sie nawet chocby to byly tylko pierscienie to np w krosie czy aucie zwyklym zawsze sie tego typu rzeczy robi mam na mysli planowanie glowicy wymiana zaworów uszczelniaczy itd ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Grizzly 550/660/700”