Witam
Podłączałem różne światła żarówki do kabli od przedniej lampy quada.Ale czym więcej żarówek to napięcie się rozdziela i słabo świeci.Jest jakiś sposób np kondensator itp.lub gdzie podłączyć te żarówki? Tylko nie chce z akumulatora bo potem nie odpali bo żarówka wszystko zeżre .
Pozdrawiam
Dodatkowe swiatła quad 125 bez strat napięcia volt
-
- Quad:: Quad ATV 125
- Imię: Ando
Re: Dodatkowe swiatła quad 125 bez strat napięcia volt
niezależnie od miejsca podłączenia żarówki i tak korzystasz z akumulatora oraz z alternatora (prądnicy) w silniku o ile jest odpalony, jeśli przegniesz z ilością oświetlenia alternator nie doładuje akumulatora lub co gorsza przegrzeje się i spali, to samo dotyczy regulatora napięcia ładowania
posiadacze quadów przeprawowych często montują dodatkowe akumulatory by zasilić wyciągarki i oświetlenie ale tam jest potężny alternator (300-500 W a czasami więcej) który radzi sobie z doładowaniem takiego zestawu baterii
może problem tkwi w nieprawidłowym podłączaniu tych twoich żarówek, masz je połączyć RÓWNOLEGLE a nie SZEREGOWO, ale do tego jest potrzebna podstawowa wiedza techniczna...
poza tym nie możesz obciążać instalacji w nieskończoność
w pogoni za oszczędnością instalacje w tanich chińczykach są robione z przewodów o małym przekroju co nie gwarantuje odpowiedniego przepływu prądu i grozi przegrzaniem a nawet zwarciem instalacji w przypadku podpięcia opcjonalnego oświetlenia
najlepiej wykonać instalację do takich dodatkowych odbiorników od podstaw
podpiąć się pod aku z bezpiecznikiem i wyłącznikiem dodatkowym
jedna dodatkowa lampa z żarówką halogenową 55A nie powinna przeciążyć aku i alternatora
posiadacze quadów przeprawowych często montują dodatkowe akumulatory by zasilić wyciągarki i oświetlenie ale tam jest potężny alternator (300-500 W a czasami więcej) który radzi sobie z doładowaniem takiego zestawu baterii
może problem tkwi w nieprawidłowym podłączaniu tych twoich żarówek, masz je połączyć RÓWNOLEGLE a nie SZEREGOWO, ale do tego jest potrzebna podstawowa wiedza techniczna...
poza tym nie możesz obciążać instalacji w nieskończoność
w pogoni za oszczędnością instalacje w tanich chińczykach są robione z przewodów o małym przekroju co nie gwarantuje odpowiedniego przepływu prądu i grozi przegrzaniem a nawet zwarciem instalacji w przypadku podpięcia opcjonalnego oświetlenia
najlepiej wykonać instalację do takich dodatkowych odbiorników od podstaw
podpiąć się pod aku z bezpiecznikiem i wyłącznikiem dodatkowym
jedna dodatkowa lampa z żarówką halogenową 55A nie powinna przeciążyć aku i alternatora
brak filozoficznych podpisów do podziału...
stajenka: SP 300U, czasem miśki 660 i 700
stajenka: SP 300U, czasem miśki 660 i 700
-
- Quad:: Quad ATV 125
- Imię: Ando
Może są jakieś sposoby na to ja widziałem quada 125 na allegro to miał dodatkowe światła może podłączają je tam gdzie ja niewidem.Czy ktoś ma quada 110 125 i wie jak to podłączyć
A ja mam pytanie z innej beczki. Raczej w każdym quadzie 110 jest tak że jak silnik chodzi na wysokich obrotach to i żarówki ładnie świecą, jednak jak są niskie obroty to żarówki świecą jak zapałki. I tu pojawia się pytanie. Czy zamiast tych żarówek 12V15/15W można wsadzić żarówki ledowe które pobierają stosunkowo mniej prądu i nie obciążają ładowania i akumulatora.
np. te:
http://allegro.pl/zarowka-biala-12v-g18-5-9led-1157-biala-i3848834846.html
lub
http://allegro.pl/zarowka-bay15d-p21w-5w-led-13-smd-5050-bialy-czerw-i3847773074.html
Lub żarówki H4 ledowe tylko z mocowaniem byłby troszkę problem
np. te:
http://allegro.pl/zarowka-biala-12v-g18-5-9led-1157-biala-i3848834846.html
lub
http://allegro.pl/zarowka-bay15d-p21w-5w-led-13-smd-5050-bialy-czerw-i3847773074.html
Lub żarówki H4 ledowe tylko z mocowaniem byłby troszkę problem
Żarówki ledowe jako zastępstwo halogenowych to szmelc na razie. Świecą jak zapałki nie tylko na niskich obrotach ale cały czas. Efekt będziesz miał taki jakbyś drogę doświetlał telefonem komórkowym Lepiej kup sobie jakieś lampy robocze led i będziesz miał za niewygórowaną cenę w miarę dobre oświetlenie a do tego nie przeciążysz instalacji. Nie powinieneś na to wydać więcej niż 250 zł. Chyba że chcesz jakąś listwę to za 500 - 600 PLN też już można coś kupić. I wtedy już nie musisz używać wogóle lamp halogenowych gada.