Niedawno wlsnie zakupiłem owego quada, kupiłem do zarejestrowanego moje pytanie to czy homologacja jako papier jest konieczny przy kontroli policji? Dziś z ciekawości zajechałem na stacje kotroli pojazdówm dowiedziałem sie tam ze z przegladem moge miec problem bo jest to za duża pojemność czy to prawda ? aha musze tez dodac ze quad zostal sciagniety ze stanów i zarejestrowany jako pojazd samochodowy inny. Za pomoc z "góry" dziekuję.
admin: poprawiłem pytanie i przeniosłem temat do odpowiedniego działu...
Czy trzeba mieć dokument homologacji przy kontroli policji?
Czy trzeba mieć dokument homologacji przy kontroli policji?
Ostatnio zmieniony pn 14 kwie, 2008 przez deck3rd, łącznie zmieniany 1 raz.
jeżeli masz dowód rejestracyjny to Policjanty mogą ci nadmuchać, jak się uwezmą mogą cię skierować na badanie techniczne potwierdzające wpisy do dowodu, jeśli ktoś kiedyś zarejestrował gada i jest dowód z pojemnością silnika to stacja diagnostyczna też ci może nadmuchać (w razie draki dzwoń lub pisz do Yamahy o homologację) dla pewności nie zawężaj frontu do jednej stacji - jedź gdzie indziej
ponieważ u nas (na Śląsku) jest dużo takich pojazdów diagności już nie podchodzą do tego ze zdziwieniem i fascynacją (a przede wszystkim bez idiotycznej woli "wykazania się" znajomością do jakich przepisów się ten quad nie stosuje)
sam kiedyś w "pokojowej" dyskusji z diagnostą udowodniłem iż kilka popularnych pojazdów nie powinno przejść homologacji (np PEUGEOT 206, Renault Kangoo czy stary Fiat Uno)
jak zwykle wynik zależy od determinacji stron
pozdrawiam i życze miłego nawijania kilometrów
ponieważ u nas (na Śląsku) jest dużo takich pojazdów diagności już nie podchodzą do tego ze zdziwieniem i fascynacją (a przede wszystkim bez idiotycznej woli "wykazania się" znajomością do jakich przepisów się ten quad nie stosuje)
sam kiedyś w "pokojowej" dyskusji z diagnostą udowodniłem iż kilka popularnych pojazdów nie powinno przejść homologacji (np PEUGEOT 206, Renault Kangoo czy stary Fiat Uno)
jak zwykle wynik zależy od determinacji stron
pozdrawiam i życze miłego nawijania kilometrów
brak filozoficznych podpisów do podziału...
stajenka: SP 300U, czasem miśki 660 i 700
-
romeck, wita m.mam problem,kupilem quada w polsce na numerach ale niemoge go zaregistrowacz w czechach,chcom po mie homolog.pojazdu.da sze co stym zrobicz?homologacja
witam.mam problem,kupilem quada w polsce na numerach ale niemoge go zaregistrowacz w czechach,chcom po mie homologacja.pojazdu.da sze co stym zrobicz?
slavoj
homologacje daje producent, kontaktuj sie z przedstawicielem (importerem) na Czechy
zastanawiam sie dlaczego kupiłeś w Polsce skoro u Was jest zasadniczo TANIEJ?
(kiedyś zastanawiałem sie nawet nad importem quadów z Czech)
poza tym wg przepisów Unijnych jeśli masz certyfikat (rejestrację) to możesz zarejestrować pojazd w całej Unii... radzę ponowić starania
jeśli masz komplet dokumentów nie powinno być problemu...
homologacje daje producent, kontaktuj sie z przedstawicielem (importerem) na Czechy
zastanawiam sie dlaczego kupiłeś w Polsce skoro u Was jest zasadniczo TANIEJ?
(kiedyś zastanawiałem sie nawet nad importem quadów z Czech)
poza tym wg przepisów Unijnych jeśli masz certyfikat (rejestrację) to możesz zarejestrować pojazd w całej Unii... radzę ponowić starania
jeśli masz komplet dokumentów nie powinno być problemu...
brak filozoficznych podpisów do podziału...