Co nie co o Scramblerze

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KoKoS
Kontakt:

Co nie co o Scramblerze

Post autor: KoKoS » sob 07 kwie, 2007

W zimowe ciemne wieczory co nieco porobiłem i dopieściłem Potwora :D ...

Na wstępie chciałem wszystkim użytkownikom Scramblerów powiedzieć żeby sobie nasmarowali wał kardana, ponieważ o dziwo Polaris również tam umieścił wspaniałe kalamitki ( jest to już szósta ) :twisted: Nie wiem jak się to ma do reszty Polarisów ale zapewne i tam na krzyżakach są kalamitki...

Druga sprawa jaką zrobiłem to była zmiana całego tylnego przeniesienia napędu - zębatki ( niestety oryginalne, zamienników żadna firma nie oferuje ) i łańcuch z REGINY OX-Ring ( na temat Reginy są różne opinie, ja swoją wyrażę za niedługo mam nadzieje ).

Następnie wymianie uległy oryginalne klocki hamulcowe które są z wyjątkowego g**** ( tylne starczają na około 200km w ciężkim błocie ) na czerwone z EBC oraz płyn hamulcowy został wymieniony na taki który ma wyższą temperature wrzenia.

Aby nie było za zimno w rączki założyłem podgrzewane manetki. Według mnie są rozwiązaniem fenomenalnym nawet na chłodniejsze wiosenne dni. Ciągle nam cieplutko w rączki, a po przejechaniu przez rzekę mokre rękawiczki po chwili znowu są suche... A największym plusem jaki odkryłem jest to że jeżeli gogle są tylko mokre ( nie z błota ) to możemy sobie je wycierać suchą rękawiczką nie rozcierając wody, a rękawiczki za chwilkę znowu będą suche i czynność będzie można powtórzyć - idealne rozwiązanie podczas opadów... Minusem niestety jest to że są stosunkowo grubsze w porównaniu do normalnych gripów, ale to na szczęście jest kwestia przyzwyczajenia.

Wyczyściłem również wydech/odiskrownik... tam nie było zbyt dużo zanieczyszczeń...

Ponieważ na wydechu pojawiły się bardzo brzydkie ślady rdzy/przepalenia postanowiłem to wyczyścić szczotką drucianą - efekt powalający, niczym polerowany wydech jak w Sportsmanie 800...

Pomogłem również sprzętowi lepiej oddychać stosując filtr powietrza Twin Air oraz oleju również z firmy Twin Air. Jak narazie jestem bardzo zadowolony z tej zmiany, sprzęt zaczoł lepiej się zachowywać w średnim zakresie obrotów, oraz spalanie spadło... Poza tym jest to filtr gabkowy więc można go bez problemu czyścić w przeciwieństwie do papierkowego oryginału :roll:

W najbliższym tygodniu na wymiane idą również opony, miały być przed świętami, ale niestety jedna z firm dostarcza źle magazynowane ogumienie - nie będę mówił która :wink:

Zdjęcia i kolejne poczynania wkrótce :)
PoZdRo FoR All
odpalając potwora
moje poglądy się zmieniają, zaczynam inaczej myśleć...

Awatar użytkownika
KoKoS
Kontakt:

Post autor: KoKoS » sob 01 gru, 2007

Następnym poczynaniem była chęć redukcji masy, i poprawienie wyglądu. Tak więc na wymianę poszły felgi, za brzydkie stalówki zostały założone ITP C-SERIES SPORT. Na razie niestety tylko przednie, tylne mają być na dniach bo nie było na stanie. Oto zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Po długich poszukiwaniach, w końcu udało mi się ściągnąć skarpetu na amortyzatory które nie będą ani za chude, ani za krótkie. Ponieważ jak na złość, sprężyna z amortyzatorem w Scramblerze jest taka jak dwie albo trzy w normalnym 2K - czyli adekwatna do wagi tego potworka. Na wymiane poszły też końcówki drążków kierowniczych, zostały założone wzmacniane z "AllBalls", jakaś opinia o nich dopiero za jakiś czas. Oto foto z skarpetkami :figielek:

Obrazek

Obrazek
PoZdRo FoR All
odpalając potwora

Awatar użytkownika
Motyf
Kontakt:

Post autor: Motyf » sob 01 gru, 2007

piękny sprzet Kokos. najmilej czyta sie to jak dbasz o niego,skarpetki na zime przydadzą sie nawet quadowi. równiez muszę zająć sie moimi kalamitkami.

Awatar użytkownika
Blink!

Post autor: Blink! » wt 04 gru, 2007

Wielki szacun KOKOS
Blink lubi Quady!

Awatar użytkownika
Marcolife

Post autor: Marcolife » wt 04 gru, 2007

Jest zajefajny, te nowe koła to od Mikołaja?
Już niedługo zwoduję delfina, założę pianę i fiu...na Ostrołękę!

Awatar użytkownika
KoKoS
Kontakt:

Post autor: KoKoS » wt 04 gru, 2007

hehe mikołaj niestety nie tak dobry mówi że byłem niegrzeczny, za mało jeździłem :P kółka już kupiłem jakiś czas temu, ale jakoś nie miałem okazji tutaj tego napisać. Jest jeszcze pare rzeczy porobionych, ale nie ma czasu usiąść i porządnie wszystko napisać :) Troche ulepszeń o których producent nie pomyślał ;)

Fajnie że wam sie podoba, dziękuje bardzo :lol:
PoZdRo FoR All
odpalając potwora

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » śr 05 gru, 2007

:wink: nie trzeba się męczyć z grubymi rączkami (podgrzewanymi):lol: orginalne są cienkie :P

...a KOKOSiku kciuk podgrzewany masz :?: :mrgreen: to dopiero rewelacja :wink:
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
KoKoS
Kontakt:

Post autor: KoKoS » czw 06 gru, 2007

Hmm macie kciuki ?:) Teraz musze Handbary zakupić :)
PoZdRo FoR All
odpalając potwora

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » pt 07 gru, 2007

Mamy ale dosyć drogie..
.:GALEON:.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”