Cfka 500 ,jak przygotować na topienie ,rajd itp..
Re: Cfka 500 ,jak przygotować na topienie ,rajd itp..
15-20 minut.
Odkręcić trzeba kapę (najwięcej roboty z tymi śrubkami jest) a pod nią jest tylko 1 nakrętka na osi. Odkręcasz ją wyciągasz wario odwracasz pokrywką do góry , podnosisz ją i masz tam rolki. Ważne aby paluchami powierzchni talerza tej od paska nie pomazać bo może się ślizgać. Jak co- lepiej to odtłuścić rozpuszczalnikiem/benzyną przy składaniu.
Odkręć i dokręć pneumatem jak masz . Ja zrobiłem sobie "chwytak" do wario bo pneumata nie mam a na przyczepie nie chciało mi się z nim do gumiarza latać bo trochę kombinowałem. Moment wg manuala 114 Nm - tzn siła średniego chuderlaka jaką ma w ręce wystarczy bez wieszania się na kluczu ani przedłużek (np jak ja) większy kłopot z usztywnieniem wario w momencie dokręcenia. Ewentualnie kapnij średnim klejem do gwintów.
Odkręcić trzeba kapę (najwięcej roboty z tymi śrubkami jest) a pod nią jest tylko 1 nakrętka na osi. Odkręcasz ją wyciągasz wario odwracasz pokrywką do góry , podnosisz ją i masz tam rolki. Ważne aby paluchami powierzchni talerza tej od paska nie pomazać bo może się ślizgać. Jak co- lepiej to odtłuścić rozpuszczalnikiem/benzyną przy składaniu.
Odkręć i dokręć pneumatem jak masz . Ja zrobiłem sobie "chwytak" do wario bo pneumata nie mam a na przyczepie nie chciało mi się z nim do gumiarza latać bo trochę kombinowałem. Moment wg manuala 114 Nm - tzn siła średniego chuderlaka jaką ma w ręce wystarczy bez wieszania się na kluczu ani przedłużek (np jak ja) większy kłopot z usztywnieniem wario w momencie dokręcenia. Ewentualnie kapnij średnim klejem do gwintów.
V2.....sound of madness
- leon00712
- Quad:: Cf moto 500
- Imię: Łukasz
Robbson ,szukam tym rolek 22 gramowych ale za cholere ich znaleść nie mogę ... są tylko te 25 gramowe.Wiesz gdzie one mogą być ?
Tylko u tokarza jak wcześniej zaniesiesz mu swoje oryginały
Trzeba odchudzić seryjne. Zbierając na tokarce cienką warstwę aluminium po wewnętrznej części rolki.
Trzeba odchudzić seryjne. Zbierając na tokarce cienką warstwę aluminium po wewnętrznej części rolki.
V2.....sound of madness
tylko plastiku nie szlifuj I niech tokarz robi pomału bo to tylko 3 gramy na rolce usuwasz więc powoli i pomału bo jak za dużo weźmiesz to będzie problem. Na allegro kosztują około 250 zł (tak widziałem ostatnio)
Jak darekp pisze- ostrożnie bo może się teflon/plastik z alu na rolce rozwarstwić.
Mam dojście do rolek za niecałą 100 taniej (155-160zł/kpl +paczka). Nowe. Odstąpię kontakt na PW dla zainteresowanych - bez żadnych kosztów za pośrednictwo
Ale jak ktoś ma na to chęć to niech swoje da odchudzić. I spróbuje. Nowe zawsze się zdąży kupić.
Mam dojście do rolek za niecałą 100 taniej (155-160zł/kpl +paczka). Nowe. Odstąpię kontakt na PW dla zainteresowanych - bez żadnych kosztów za pośrednictwo
Ale jak ktoś ma na to chęć to niech swoje da odchudzić. I spróbuje. Nowe zawsze się zdąży kupić.
V2.....sound of madness
Panie Robssonie pytanie, z braku czasu nie zająłem sie tymi rolkami, dopiero teraz. Masz 22 gramy? Jak się sprawują? (zmiana z 18 na 22?)
Panie darekp masz to napisane w moim ostatnim poście na poprzedniej stronie
Jeździłem na 18, 22, i wiadomo na 25 (seria).
Teraz pora sprawdzić dzisiejszy mod :
Jeździłem na 18, 22, i wiadomo na 25 (seria).
Teraz pora sprawdzić dzisiejszy mod :
- Załączniki
-
- 20160319_152607.jpg (31.79 KiB) Przejrzano 3170 razy
V2.....sound of madness
ale kombinujesz szacun ja po świetach się biore za 22 chyba będą te najlepsze dla mnie, nie jakieś pojazdy mega błoto (wtedy wiadomo L) ale po to aby nie wachlować ciągle biegami. Chyba ciężko będzie odczuć różnice o 1 gram, czekamy na sprawozdanie
- leon00712
- Quad:: Cf moto 500
- Imię: Łukasz
Panowie ma też jedno pytanie które mi nie daję spokoju ...
Zdarza się dość często i to napewno nie tylko mi że podczas jazdy po prostu utopimy quada prawie po lampy i coś pójdzie w standardzie nie tak czyli np:wyciągarka nie zadziała xD quad troszkę po stoi sobie w wodzie.Normalnie odpala itp tylko tak jakby nie miał przełożenia mocy na obroty kół ,inaczej mówiąc silnik wyje a tak jakby nie oddaje mocy na obroty kół ... Co to może znaczyć ? Pasek napędu się ślizga i nie umie złapać? czy to raczej wina przekładni że się tam woda dostała ... ?
Wiadomo po chwili jak się jakoś go wytarga to wszystko wraca do normy.
Zdarza się dość często i to napewno nie tylko mi że podczas jazdy po prostu utopimy quada prawie po lampy i coś pójdzie w standardzie nie tak czyli np:wyciągarka nie zadziała xD quad troszkę po stoi sobie w wodzie.Normalnie odpala itp tylko tak jakby nie miał przełożenia mocy na obroty kół ,inaczej mówiąc silnik wyje a tak jakby nie oddaje mocy na obroty kół ... Co to może znaczyć ? Pasek napędu się ślizga i nie umie złapać? czy to raczej wina przekładni że się tam woda dostała ... ?
Wiadomo po chwili jak się jakoś go wytarga to wszystko wraca do normy.
Wygląda jak woda w CVT. Albo dostaje się pod uszczelką na kapie albo jak mówisz po lampy w wodzie to i tylną odmą może wejść. Tylko zazwyczaj jak wydostaniesz go z dziury to trzeba ją zlać ze skrzyni śróbką od dołu bo sama to raczej nie odparuje ani nie wypluje na tyle skutecznie i się pasek dłużej będzie ślizgał.
V2.....sound of madness