Cfka 500 ,jak przygotować na topienie ,rajd itp..

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
Awatar użytkownika
leon00712
Quad:: Cf moto 500
Imię: Łukasz

Cfka 500 ,jak przygotować na topienie ,rajd itp..

Post autor: leon00712 » wt 08 mar, 2016

Czołem !
Panowie temat bardzo ciekawy :D Chce przygotować cfkę na naprawdę trudny teren tylko za bardzo nie wiem jak się za to zabrać xD
Wloty będę standardowo ale nie umiem znaleść tej takiej tak jakby kratki za którą jest chłodnica na górze ....
Druga rzecz jak rozwiązaliście problem z filtrem powietrza co jest zaraz pod siedzeniem bo jednak to jest najniższy punkt wlotu powietrza ....
Trzecia rzecz elektryka.O ile mi wiadomo to za dobrej cfka nie ma i mogą być pózniej małe problemy jak troszkę się popływa ,jak ten problem rozwiązaliście ?
Co jeszcze trzeba zabezpieczyć ?

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r

Re: Cfka 500 ,jak przygotować na topienie ,rajd itp..

Post autor: oolsztyniak » wt 08 mar, 2016

Poczytaj posty Robssona o tym jak przerabiał cf moto 500 bo bez sensu powielać posty.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » wt 08 mar, 2016

Niestety to o co kolega pyta u mnie stanęło w miejscu bo skupiłem się na dłubaniu w kierunku drapek (rolki, dysze, wydech...). To mnie zajarało i wodę odstawiłem
Ale jak wiesz muszę z nimi niestety skończyć i jak stanę na nogi biorę się teraz za to. Coś trzeba robić z nudów :wyśmiewacz: i dłubać.
Znalazłem filmiki w necie niejakiego Siergieja Jaimowa.
Ma zaledwie kilak filmów ale jakich - warto obejrzeć:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6r1v9ML-Mm4[/youtube]
Chłopaki w Rasiji potrafią się bawić.
Także to teraz będzie natchnieniem do pracy.
Są fajne tematy kolego na tym i drugim forum.
Brat walka1978 cały temat założył o przygotowaniu do rajdów plus kilka innych i jakąś bazę będziesz miał.
Przeglądnij uczciwie dział CFMOto od deski do deski a jest trochę tylko częśc bez ładu porozrzucana w różnych tematach.
Ja nie wiem o co kaman z tym, że po zanurzeniu pod siedzenie u mnie i u kumpla zaczyna przerywać praca silnika do zgaśnięcia jak nie wyjedziesz. Jak wyjedziesz to powoli się "rozbiega " i chodzi ok.
Zrobić snorkle to nie problem, uszczelnić airboxa, wyciągnąć odpowietrzenie dyfrów wyżej albo założyć "harmonijki. Uszczelnić pokrywę wariatora musisz.
To wyniesienie chłodnicy -chyba o to pytasz - to spytaj rzeźnikczeka:
pogaduchy-o-cf-off-top-t11089-2340.html
Elektrykę uszczelnić to wyzwanie IMO tu największe. Ale są chłopaki tu na forum co pływają i to działa (chyba Perszing1310, kiedrro np).
No i gumy IMO jakieś do błota dobre koniecznie - kiedrro lata na zillach 26 i chwali
No i w błoto bym zarzucił rolki np 22 gramy w wariator żeby ona miała siłę na lepszych "łopatach" kręcić kołami.
Poczytaj i ich pytaj.
Ja niedługo wracam do tematu i będę sam ciekaw jak Ci poszło z tym.
Chociaż powiem uczciwie, że tak jak w górki wierzę i wiem, że można CF500 fajnie poprawić tak do wody mam słabe przekonanie. Pewnie podłubię w tym temacie ale nie wiem czy to właśnie nie skłoni do szybszej zmiany sprzęta.
Ok uszczelnić to się jakoś jak widac da ale jak widzę jak CF generalnie robi błoto i wodę to wydaje mi się ze chyba nie o to chodzi. Przynajmniej mi.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony wt 08 mar, 2016 przez Robsson, łącznie zmieniany 4 razy.
V2.....sound of madness :twisted:

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r

Post autor: oolsztyniak » wt 08 mar, 2016

Robsson pisze: Brat walka1978 cały temat założył o przygotowaniu do rajdów plus kilka innych i jakąś bazę będziesz miał.
Ale zapomniał dodać, że przez instalację elektryczną, która była źle zamontowana na jednym z rajdów quad się zapalił.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » wt 08 mar, 2016

Robsson to dziwna sprawa z tym przygasaniem w wodzie, mieliśmy cf500 u nas w ekipie jakiś czas temu, sami je snorklowalismy, w wodzie dawał sobie radę super, nigdy nie przygasał. Zastanawiam się czym to może być spowodowane i możliwe że głupieje czujnik temperatury, wychładza się pierwszy i jeżeli jest automatyczne ssanie to może dolewać paliwa. Taka hipoteza...
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Robsson

EDIT

Zbierałem się od jakiegoś czasu bo oglądając to i owo miałem jakiś trop. Znaczy mi się coś wydawało.
Właśnie poszedłem i sprawdziłem to co mi się wydawało i jest winowajca.
Podciśnieniowy wężyk od gaźnika.
Jak na fotce.
Teraz nie wiem gdzie on powinien być podłączony bo jest zaciskowa sprężynka....podpowie mi ktoś? Plizz
Wystarczy go przedłużyć i wyciągnąc wyżej jak odmy ale gdzieś to musi być przypięte tam.
Dawno temu jak dłubałem przy gaźniku go wypiąłem i zostawiłem luzem. W suchym chodziło. A jak wody zassie to właśnie jest problem.
U kumpla jest tak samo bi sam mu kazałem puścić go luzem jak u siebie.
Człowiek się cały czas uczy i głupi umiera :bezradny: .
Ale jestem w domu :wyśmiewacz: :D
Dzięki
Załączniki
wężyk.jpg
Ostatnio zmieniony wt 08 mar, 2016 przez Robsson, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » wt 08 mar, 2016

Jak masz manualne ssanie to nic się nie zmieni, w modelach wtryskowych tak jest że przy wjeździe do b zimnej wody lepiej chwilę odczekać bo czujnik dostaje odczyt o niskiej temperaturze i dobija dawkę paliwa i zdławia trochę silnik na kilkanaście sekund.
Masz rację że nie może to być elekryka bo efekt zalanej świecy jest podobny ale wyschnięcie jej trwa kilka minut. Może jakiś prąd błądzący na kablu zapłonowym? Gaźnik nie ma jakiegoś węzyka przelewowego ktorym móglby na zasadzie podcisnienia zassad troche wody do komory plywakowej a potem by zeszła?

edit
Hehe w tym samy momencie o tym pomyśleliśmy. Trzeba sprawdzić gdzie on powinien być podłączony bo może coś tam się lać miejscem w które powinien wchdzić. I albo to miejsce zatkać a wężyk pod kierownicę albo założyć tam gdzie Chińczyk to chciał mieć
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Robsson

;)
Dokładnie.
Odpaliłem i włożyłem końcówkę do butelki z wodą i zaciągnął. Woda poszła na świecę i jak chwilowo to dawał radę przepalić na obrotach a jak więcej to zalał i zgasł i teraz tak miałem - świece trzeba było wykręcić a tam woda.
Teraz proszę kolegów CFkowców o pomoc - gdzie powinien on być wpięty?
Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
leon00712
Quad:: Cf moto 500

Post autor: leon00712 » wt 08 mar, 2016

Wiadomo Robsson :D Cfka to nie jest quadzior tam z pierwszej półki i bedzie trzeba mu poświęcić sporo czasu i kasiory ale myślę że warto :) Tym bardziej że udało mi się kupić sprzęt za naprawdę śmieszną kasiore ... Od mojego szefa wiec sprzed sprawdzony.Mam dobrego mechanika quadów w okolicy co robi grizzly i jakieś tam hondy i naprawde chłop jest dobry :D i mu mam zamiar dać do roboty go ,tylko praktycznie chodzi mi o jakieś wskazówki co mam mu powiedzieć aby zrobił ;) Ja się na tym tak nie za bardzo znam bo praktycznie to nie moja dziedzina xD Ale też się staram jakieś drobnostki zrobić ale tu już potrzeba doświadczenia.Napewno się odezwę jak quadzior będzie robiony i jak prace wyglądają ;)

Robsson

leon00712
To nawet nie idzie o kasę bo to nie są duże pieniądze. Kibelrury fi50 to grosze, jak na silikonowych zrobisz to ze 200 zeta liczyłem materiał.
Roboty swojej i czasu tylko. Trochę silikonu
Opony to jak błoto robisz, jak nie taplasz w brei tylko rzeczki strumyki i twardszym podłożu to jak masz dobre jeszcze opony - walcz sobie.
Chodziło mi o to że "nie ma ognia" po filmach widzę ze w błocie to bardzie chodzenie przy niej niż jazda. W wodzie to długa nie ma siły żeby nosa zadzierać....
Ja zrobię u siebie żeby przedostać sie przez ewentualną wodę na trasie bez problemów (zalanie) ale zabawy w tym specjalnej dla mnie nie widzę.
Trzeba przesiąść się chociaż na brutka wtedy IMO. ;)
Ale walczymy z tym :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”