ZAKUP QUADA PROSZĘ O PORADE

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Re: ZAKUP QUADA PROSZĘ O PORADE

Post autor: DKfan » czw 26 mar, 2015

Artur, zwroć tylko uwagę na przeznaczenie quada, gdyby miał być to quad do CC to absolutnie bym nie polemizował, bo XTP gdy juz sie umie nim jezdzic po prostu połyka inne quady, no ale to mają być długodystansowe wyprawy turystyczne.
Can Am będzie bardziej problematyczny niż Rincon czy Grizzly w czasie długich wyjazdów, trudniej naprawić go na trasie nie bez kozery Pingwin wybrał na wyjad do CHRL Rincona.
Dlatego zastanawiam się czy do turystyki XTP1000 nie jest przewagą formy nad treścią
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » czw 26 mar, 2015

Tak zdaje sobie z tego sprawę doskonale. Outlander XTP świetnie nadaje się do CC, ale Kanadyjczycy dokładając te elementy które czynią z niego superszybkiego quada wcale nie zmniejszyli jego zdolności terenowych a wręcz na odwrót dzięki regulacji zawieszenia można świetnie dostosować sprzęt pod obciążenie - jest to idealna opcja na wyprawę.

Znam osoby które jeżdżą jeździły i będą jeździć Canamami na długie wyprawy. 2 lata temu była organizowana Namibia przez kilku moich znajomych większość quadów to były canamy, podobnie jak wyprawy miro do Albanii czy Grecji. Wersja G2 jest większa od Rincona czy Grizzlego można na nią więcej zapakować. Dobrze przygotowany Can am wytrzyma wyprawę 1 - 1,5 tyś km. Niestety teraz japońce kupują już tylko pasjonaci a wina to jest właśnie japońskich producentów którzy sami strzelają sobie w stopę nie wprowadzając innowacji.

Co do modelu bo zwykła wersja outlandera 1000 by również wystarczyła. Wersja podstawowa kosztuje 6 tyś mniej, a różnice między XT a XT-P czyli zawias malowanie licznik i cała reszta są moim zdaniem warte dopłaty właśnie 6 tyś :)

Z Pingwinem to jest inna historia. Po pierwsze podobnie jak ja jest fanatykiem Rincona :) Po drugie zna go na wylot, a po trzecie to dystans 10000 km i tego can am bez komputera serwisowego i bez profesjonalnego serwisu nie wytrzyma :) A że Rincon 10000 km przejedzie to ja jestem pewny na 100% :)

Wiesz co mi się marzy ?

- Buda Rincona
- Zawieszenie XT-p 1000
- silnik 800 V2
- Hydrokinetyczna skrzynia Hondy z reduktorem i 4 biegami do przodu
- wspomaganie z Canama
- blokada z Kawasaki Brute Force
- bezawaryjność japońców

Jak zrobią coś takiego to będzie to najlepszy quadzior na świecie.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » czw 26 mar, 2015

Mam podobny ideał quada z tym że wziąłbym silnik z Brute Force ze względu na mniejsze koszty remontowe, a mocy szczególnie jak zrobi się BigBore na 860ccm ma podobnie do Rotaxa 800.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Ikar

Z tym że jest jedna sprawa z tym silnikiem brutka - pechowy drugi cylinder który lubi się grzać. Co do Bigbora to wiesz dlaczego Sonik nie modyfikuje silnika w Raptorze przed Dakarem - mimo że konkurencja to robi ? Niestety ten zabieg może się później odbić czkawką...
Ozo Drapers Squad

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
Imię: Robert

Post autor: robertmuszka » czw 26 mar, 2015

A ja zaproponuje kupno 800 xtp czy xxc, nie bardzo się na tym znam. Maszyna dla początkującego w zupełniości wystarczy na kilka lat, tylko jedno ale, ale czemu sam, poszukaj kogoś, w ostatnią sobotę kolega, który pierwszy raz pojechał z kimś i po powrocie stwierdził że w końcu sobie pojeżdził.

marcin.m
Quad:: brak
Imię: marcin.m

Post autor: marcin.m » czw 26 mar, 2015

Ikar pisze:Z tym że jest jedna sprawa z tym silnikiem brutka - pechowy drugi cylinder który lubi się grzać. Co do Bigbora to wiesz dlaczego Sonik nie modyfikuje silnika w Raptorze przed Dakarem - mimo że konkurencja to robi ? Niestety ten zabieg może się później odbić czkawką...

PANOWIE TERAZ TO MAM BALAGAN W GLOWIE

Awatar użytkownika
Ikar

marcin.m :

pisałem tutaj o innym quadzie - przegrzewanie drugiego cylindra nie dotyczy Canama tylko Kawasaki BruteForce :)

Robert :

800 XXC w mojej opinii jest bardziej agresywną maszyną niż 1000 XT-P a to z powodu inaczej zestrojonego zawieszenia - jest bardziej sztywny i lepszy w szybszej jeździe. Uważam, że to najlepszy quad wyprodukowany przez BRP.

Dlaczego go nie zaproponowałem ? Z prostego powodu - znajdź takiego nowego... Sam bym chętnie kupił dla siebie.

Z kolei różnica między 800 XTP a 1000 XTP jeśli mowa o G2 oczywiście jest tylko jedna - ciut więcej mocy przy wyższych prędkościach. A co później łatwiej odsprzedać ? Patrząc przyszłościowo lepszym wyborem jest 1000.

Wracając do tematu marcina bo zamieszaliśmy mu trochę w głowie :

1) Wyszły 2 generacje Canama G1 i G2
2) W wersji G2 został zmieniony wygląd i dodany silnik 1000
3) Outlander XXC to wersja G1
4) Outlander XTP o którym mowa to wersja G2 (w G1 też wychodziły ale to nas nie interesuje)

Poczytaj w internecie o modelach tak żebyś znał oznaczenia i wiedział więcej o Canamach. Jesteś z Łodzi tak samo jak ja. Wysyłam Ci na pw mój numer, jak jesteś ciekawy zadzwoń umówimy się podjedziesz autkiem na żwirownie żeby zobaczyć te quady na żywo i pogadać z kierowcami.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Robson102
Quad:: Can Am Outlander 1000R MAX XT-P

Post autor: Robson102 » pn 16 sty, 2017

Cześć wszystkim.
Trochę odgrzeję temat zakupu quada.

Mam w planie zakup quada i po poszukiwaniach informacji na forach na temat różnych marek muszę przyznać, że jestem bardzo zdezorientowany co wybrać. Za dużo tego jest.

Na razie na początek, chciałbym pojeździć po drogach publicznych, polnych i leśnych (oczywiście w miejscach dozwolonych). Nie wykluczam zaliczenia delikatnie torów crossowych. Na razie chciałbym odpuścić sobie przeprawy po pas w wodzie lub głębokim błocie.
Ale sprzęt chciałbym mieć taki, że jak przyjdzie czas na wodę i błoto, to żebym nie musiał go zmieniać.

Z tego co się zorientowałem, to pasowałby mi któryś z poniższych sprzętów.

1. TGB Blade 1000i
2. Kymco MXU 700i
3. Polaris Sportsmen XP1000
4. Yamaha Grizzly 700
5. Honda Rincon 680
6. Suzuki Kingquad 750
7. Kawasaki BruteForce 750

Proszę o poradę, który z powyższych lub może jakiś całkiem inny jest wart uwagi.
Raczej będzie to nowy sprzęt, bo przy używce łatwo się wpakować na minę.
Robert

Awatar użytkownika
marioIII
Quad:: siwy OUT 500L był: Sportsman 800 EFI i Rancher TRX 350 FE
Imię: Mariusz

Post autor: marioIII » pn 16 sty, 2017

Określ budżet i dopisz can am outlander 500, 570, 650, 800
jeśli budżet to zniesie, możesz skreślić 2 pierwsze pozycje.
Jeśli ktoś chciałby pośmigać w zielonogórskim lub na Śląsku
https://www.facebook.com/marioIIIPL
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5lFyuP3ZljO-U2x85z_Bt4eB7q_xu3hG

Awatar użytkownika
Robson102
Quad:: Can Am Outlander 1000R MAX XT-P

Post autor: Robson102 » pn 16 sty, 2017

Tak myślałem, żeby przeznaczyć około 50-60 tys.
A niektórzy chwalą Kymco, że mało awaryjny, solidny, itd.
Robert

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”