Zakup quada dla dwojga

Konfrontacje modeli, porównania, zalety i wady...
piFutaba

Zakup quada dla dwojga

Post autor: piFutaba » wt 01 lip, 2008

Witam wszystkich,
Przymierzam się do zakupu quada, i naturalnym stało się poczytanie forum, i tu mega załamka...
Poza bardzo małą ilością merytorycznych tematów, bardzo dużo jakże polskiej "małomiasteczkowej" złośliwości.
Po trzech dniach czytania forum to:
-dominują głównie mało merytoryczne "kłótnie", klasyczne polskie chwalenie swojego i ganienie cudzego, no i wszędobylskie i niewybredne próby zachwalania i zdyskredytowania Polarisa.

Pytanie moje: o co tak naprawdę chodzi?
Bo muszę przyznać że planuję zakup Polarisa, ale po przeczytaniu forum zacząłem zastanawiać się czy nie zmienić zainteresowań..., ponieważ kupując Polarisa z automatu jestem wrogiem przynajmniej kilkunastu quadowiczów, tylko za to że kupiłem polarisa (co najmniej dziwne bo jak kupiłem Jeepa to nikt nie próbował mnie naprowadzić na inne tory tym bardziej że ja po prostu chciałem kupić Jeepa, nie Toyotę, nie Nissana, nie "Mitasubiszi" :) tylko po porostu Jeepa, wraz z jego wadami i zaletami).
Przykre jest że merytorycznych i praktycznych argumentów za i przeciw prawie zero. Głownie a bo widziałem, a bo słyszałem, a bo czytałem, a bardzo rzadko sprawdziłem.

Tyle tytułem wstępu, a teraz kilka konkretnych pytań i stwierdzeń:
-pierwsze pozytywne to że po poczytaniu forum definitywnie wyleczyłem się z zakupu chińczyka mimo faktycznie kuszących cen,
-pytanie o konkret: jaka jest alternatywa dla Polarisa SP 800 Touring, jeśli głównym celem mają być wspólne wycieczki w okolice miasta z 7 letnim synem - która z firm poza Polarisem oferuje duży i wygodny pojazd klasy ATV 4x4, z bezpiecznym i wygodnym siedziskiem dla pasażera, z uchwytami do trzymania i z oparciem, co ma zapewnić dziecku lub żonie bezpieczeństwo podróżowania i wygodę, zminimalizować "zgubienie" pasażera w czasie jazdy,
-oczywiście pojazd musi być homologowany (zarejestrowany), zakup z fakturą, gwarancja i serwis,

-pytanie trochę z innej beczki, co oznacza uciąg wyciągarki, np. jeśli ma uciąg 1000kg, czy oznacza to że jest w stanie pionowo do góry wyciągnąć ciężar o wadze 1000kg?

Pozdrawiam wszystkich
Piotr Lublin

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » wt 01 lip, 2008

Są tylko 2 dwuosobowe quady produkowane przez Polarisa i Bombardiera
Polaris 800 X2
Bombardier Outlander Max w wersjach XT i LTD
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

Awatar użytkownika
Grzegorz Głowienka
Administrator
Quad:: testowy :)
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Re: Zakup quada dla dwojga

Post autor: Grzegorz Głowienka » wt 01 lip, 2008

piFutaba:
Pytanie moje: o co tak naprawdę chodzi?
Bo muszę przyznać że planuję zakup Polarisa, ale po przeczytaniu forum zacząłem zastanawiać się czy nie zmienić zainteresowań..., ponieważ kupując Polarisa z automatu jestem wrogiem przynajmniej kilkunastu quadowiczów, tylko za to że kupiłem polarisa (co najmniej dziwne bo jak kupiłem Jeepa to nikt nie próbował mnie naprowadzić na inne tory tym bardziej że ja po prostu chciałem kupić Jeepa, nie Toyotę, nie Nissana, nie "Mitasubiszi" :) tylko po porostu Jeepa, wraz z jego wadami i zaletami).
Przykre jest że merytorycznych i praktycznych argumentów za i przeciw prawie zero. Głownie a bo widziałem, a bo słyszałem, a bo czytałem, a bardzo rzadko sprawdziłem.
Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o...

Przeczytaj opinie człowieka (stahoo), który jeździ Polarisem czyli to sprawdził (czyli nie że widział, albo że słyszał, albo że mu powiedzieli) -> Kupilem Quada Polaris SP500 na wytrysku z homolomo - Nie jest to model, który interesuje Ciebie, ale jest to opinia użytkownika.

My również jeździliśmy Polarisem, tylko akurat RZRem - czyli Side x Side'm... Co do komfortu poruszania jestem cały czas pod dużym, pozytywnym wrażeniem. I jeżeli miałbym komuś polecić RZRa, to oczywiście to uczynię. Miał kilka niedociągnięć, ale to jak każdy quad...

I nie jestem fanem marki Polaris :), bo prywatnie posiadam sportówkę Yamahę YFZ 450, przeprawówkę Suzuki King Quad 700...

PS. piFutaba masz u mnie dużego plusa, za konkretne podejście do tematu i rzeczowo zadane pytanie. :oklaski:
Póki co quadowa emeryturka :)

Awatar użytkownika
TomekD

Post autor: TomekD » wt 01 lip, 2008

Powiem tak: dobry zestaw Jeep+Polaris :))) Polecam! Niestety nie dam opinii o quadzie dla 2óch osób. Posiadam Polarisa Sportsmana 700 i jest zarejestrowany na 2 osoby i mimo braku oparcia dla 2ej osoby wcale nie latwo z niego zleciec. Oczywiscie odpowiedni uchwyt jest potrzebny. Mam też 7letniego chłopaka i radzi sobie z trzymaniem sie b. dzielnie. Oczywiscie jadac z druga osoba caly czas trzeba o niej myslec.. szczególnie o małym dzieciaku. Udanego wyboru zycze. Pozdro.
KQ750axi

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Chodzi o komfort jazdy a nie o tym że da się zmieścić. Na raptorze też wejdziesz w 2 osoby ale komfort jest bardzo niski
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

iras61

Post autor: iras61 » wt 01 lip, 2008

BadAmstaff:
Chodzi o komfort jazdy a nie o tym że da się zmieścić. Na raptorze też wejdziesz w 2 osoby ale komfort jest bardzo niski
i jak ma się to do tematu :shock: a tak na serio Polaris ok. do turystyki tak, lekka przeprawa tak, rajdy i ext. nie za duży za ciężki lepiej skierować zainteresowania w kierunku G700;KQ750 Lub H 680 :oklaski:
Ostatnio zmieniony śr 02 lip, 2008 przez iras61, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=75]extrema jest dobra na wszystko[/size]

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Iras tu maja być dwie osoby a na G700 nie widziałem za dużo miejsca
i zapomniałeś o zainteresowania w kierunku Bombek :P

iras61

Post autor: iras61 » wt 01 lip, 2008

więc skąd ten raptor :lol: :lol:
[size=75]extrema jest dobra na wszystko[/size]

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Chodzi mi że np. TomekD napisał o jednoosobowym Polarisie SP 700 który tylko jest zarejstrowany na 2 osoby.

piFutaba

Post autor: piFutaba » śr 02 lip, 2008

Witam wszystkich,
I wybór jest (ku uciesze części a zmartwieniu drugiej części quadowiczów) jest to Polaris Sportsman Touring 800.
Fakt jest taki że nie miałem możliwości porównania z innymi markami (nie licząc "rasowych" chińczyków) ale:
-jest naprawdę wygodnie w dwie i akceptowalnie nawet w trzy osoby,
-pasażer jest naprawdę bezpieczny, nawet przy delikatnych skokach na torze motocrossowy'm (ani razu nie spadł, i nawt się nie bał),
- 800 daje całkiem przyjemną moc, i nie pali zbyt dużo,
-mam na miejscu serwis,
-jest gwarancja,
-jest homologacja,
-jest sporo różnych akcesoriów,

Jak się będzie sprawował postaram się pisać, jak się będzie psuł to serwis będzie miał problem.
Po doświadczeniach z samochodami raczej nie kupiłbym sprzętu który na miejscu nie ma serwisu (miałem LandRovera i co problem to wyjazd do W-wy i dzień w plecy), a tak jest dwa lata na usunięcie i naprawę wszystkich usterek.

Dzięki wszystkim za dyskusję.

PS.
A co z uciągiem wyciągarek???
I drugie pytanie - czy ktoś z was używa lub miał do czynienia z interkomem kaskowym Bluetooth firmy Nolan???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porównania modeli”