zakup nowego quada z homologacją i przeglądem "zerowym"

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
skibot

zakup nowego quada z homologacją i przeglądem "zerowym"

Post autor: skibot » pn 18 lip, 2011

Witam,
Niedawno miałem okazję pierwszy raz w życiu poszaleć na quadzie i muszę stwierdzić, że zabawa jest przednia i strasznie mnie to wciągnęło:)

Zacząłem się zastanawiać nad kupnem quada, ale na początek nie chcę na to wydawać dużych pieniędzy. Znalazłem we Wrocławiu kilka firm trudniących się w sprzedaży nowych, złożonych quadów typu "noname" "made in china, taiwan, korea" itp. Cenat akiego quada 125 ccm to około 2000 pln. Sprzedawca na swoich aukcjach zaznacza że quady posiadają homologację i przegląd "zerowy".

Ponieważ nie dysponuję przyczepą/lawetą ale dysponuję garażem i potencjalnie miałbym gdzie trzymać quadzika, mimo wszystko muszę mieć możliwość transportu go do miejsca w którym mógłbym sobie na nim poszaleć (czytaj: kawał niezaoranego pola 5 km od domu:) ).
Posiadam prawo jazdy kat. B, pytanie moje czy jest możliwość zarejestrowania takiego quada jakkolwiek, abym mógł nim poruszać się po drogach publicznych? Co daje homologacja o której pisze właściciel? Jakie dokumenty musi mi dostarczyć właściciel abym mógł zarejestrować takiego quada, ile wynosi ubezpieczenie oraz czy/w jaki sposób, robi się przeglądy takich pojazdów?

Będę mega wdzięczny za odpowiedź.

l_j
Quad:: g450

Re: zakup nowego quada z homologacją i przeglądem "zerowym"

Post autor: l_j » pn 18 lip, 2011

Kolego
jesli quady posiadają homologację to musisz od sprzedawcy dostać wszystkie dokumenty niezbędne do rejestracji.
Faktura
homologacja
ksero zaświadczenia że może handlować tego typu sprzętem.
powinna być karta pojazdu ale niestety nie zawsze jest wtedy wyrobisz w urzędzie.
Najlepiej zadzwoń do urzędu i się dowiedz co potrzebują.
Ale pomyśl jeszcze nad tym bo niestety 125 to zabawka a do tego chińska zabawka jest zazwyczaj jednorazowa.
W takim budżecie to można crosa kupić 80 2 suwa który ma 18 koni jakąś hondę 12 letnią i przeżyje 5 takich quadów.

skibot

Post autor: skibot » pn 18 lip, 2011

Ok dzięki za informację co do rejestracji.
Co do żywotności chińszczyzny to zapewne masz rację lecz mimo to jestem szczerze zainteresowany, bo kwota 2000 pln to jeszcze nie majątek, a chodzi mi raczej o to aby się nauczyć na czymś czego nie będzie mi żal jak się rozsypie:).
Prócz tego myślę, że konstrukcja takiego quada nie jest wielce skomplikowana więc wiele rzeczy będę w stanie samemu w nim naprawić, gość który tym handluje reklamuje się, że posiada dostępne na miejscu wszelkie części do modeli które sprzedaje. Domyślam się, że za jakiś czas tych części mieć nie będzie bo będzie handlował innymi modelami (albo się przebranżowi na handel patelniami jak to niejednokrotnie bywa wśród małych przedsiębiorców) ale tak jak mówię - najpierw chcę się nauczyć tanim kosztem:)

EGLmotor

Post autor: EGLmotor » pn 26 wrz, 2011

No 2 tyś zł to nie majątek,ale pamiętaj ze cena w większości przypadków ma przełożenie również na ich jakość i tego nie da się ukryć. Miałem do czynienia z kilkoma chińczykami i drugi raz nie popełniłbym tego błędu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”