Zakładamy wypożyczalnię quadów

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
LoboV
Quad:: LuckyStar 300
Kontakt:

Zakładamy wypożyczalnię quadów

Post autor: LoboV » śr 09 lip, 2008

Postanowiliśmy z szanowną małżonką zakupić quada. A że mamy już działalność gospodarczą zarejestrowaną to nie zaszkodziłoby, aby przy okazji quad na siebie zarobił. Ot pojechać czasem na wycieczkę, do znajomych, teść na polowania czasem się wybiera a w międzyczasie go wypożyczać i mieć na paliwko, olej, części etc.
Chcę zaznaczyć, że nie chodzi nam o kto wie jakie zarobki i flotę sprzętu. Mój mało absorbujący zawód skłania mnie do szukania jakiegoś dodatkowego zajęcia a dotychczasowa pensja w zupełności wystarcza.
Jak do tej pory ustaliliśmy małą korektę formy działalności (dorzucenie: "wypożyczanie sprzętu i pomieszczeń") i upatrzyliśmy sobie jakiegoś używanego, zarejestrowanego Lucky Stara 250.

Tylko co dalej? Przewaliłem Internet i raczej poza ogólnymi przepisami dotyczącymi wypożyczalni samochodów nic nie znalazłem.
Z tego co widzę, jest tu kilka osób które prowadzą wypożyczalnię. Czy ktoś z Was mógłby udzielićmi odpowiedzi na kilka pytań?
Jak to wygląda w praktyce? Wyczytałem, że wypożyczany sprzęt ma mieć dodatkowo trójkąt i gaśnicę. Czy to nadal obowiązuje? Czy należy wykupić dodatkowe OC, NW i AC? Czy wystarczy odpowiednio (jak?) skonstruowana umowa?

LoboV
Kontakt:

Post autor: LoboV » pn 04 sie, 2008

Ponieważ nikt się nie odzywał poszedłem na żywioł :-)

Zamiast zmieniać formę działalności postanowiłem wypożyczać gada prywatnie. Zgłasza się to w Urzędzie Skarbowym przed rozpoczęciem wypożyczania - oświadczenie o wyborze formy opodatkowania z tytułu najmu. I tyle. Na koniec roku wypełniamy odpowiedniego PITa i wpisujemy kwotę do opodatkowania (ewidencjonowane przychody - czyli wszystkie :wink: umowy najmu).

Jeśli chodzi o sprzęt: dobrze jest mieć wpisane w polisie OC że pojazd służył będzie do celów zarobkowych. Koszt ubezpieczenia konkretnie w mojej sytuacji (wszystkie zniżki) podskoczył z 80 do 230 zł, ale chyba warto. O AC nie wspominam, coś koło 60% deklarowanej wartości pojazdu wyszło :-)
W myśl rozporządzenia ministra pojazdy inne pownny być wyposażone w trójkąt i gaśnicę, i przynajmniej na czas wypożyczenia warto je zamontować.

Pozostaje napisac umowę i regulamin oraz oświadczenia najemcy, że nie będzie rościł pretensji jak sobie zęby wybije itd. (przykłady na stronie: http://www.dwor-zawiszy.pl/do_pobrania/ oraz http://www.wynajemquadow.pl/umowa.htm)

Pozostaje się rozreklamować, przykładowe moje koszty:
plandeka z napisem "Wynajmij quada (..)" o wymiarach 1x2m - 98zł
ulotki zostawione w sklepach itp. - koszty ksero, cos kolo 10 zł
strona www - 0 zł (we własnym zakresie: http://quad.rakszawa.com )
koszt ustawienia planszy u sołtysa na polu przy szosie - jeszcze nie wiem, dziś jadę :-)

Pozdrawiam
LoboV

Awatar użytkownika
Grzegorz Głowienka
Administrator
Quad:: testowy :)
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Głowienka » wt 05 sie, 2008

:idea: LoboV dolicz do tego jeszcze koszt zakupu kasku i ochraniaczy dla potencjalnych Klientów, bo patrząc po zdjęciach, chyba zapomniałeś o tym szczególe, jakże ważnym szczególe :!:

A jak sam piszesz na stronie głównej swej strony:
Prosimy pamiętać, że Quad to nie zabawka!
Waży ponad 220 kg i rozpędza się do ponad 90 km/h, więc nieuwaga może być przyczyną wypadku.
Póki co quadowa emeryturka :)

cichy
Kontakt:

Post autor: cichy » wt 05 sie, 2008

Grzegorz w regulaminie LaboV napisał, że wymagany jest kask, można używać swojego lub wypożyczyć od LaboV'a za 10 PLN dodatkowo do ceny wynajmu quada. Nie zmienia to faktu, że osoby na zdjęciach są bez kasków...[/quote]
.:GALEON:.

LoboV
Kontakt:

Post autor: LoboV » wt 05 sie, 2008

Nie. W regulaminie pisze "Wskazane jest używanie kasku ochronnego podczas jazdy quadem". Przepisy tego nie wymagają, aczkolwiek zdrowy rozsądek jak najbardziej. Zdjęcia wrzuciłem jakie miałem, z pierwszych wypraw. A kaski już do mnie jadą 8)

Awatar użytkownika
Romulus
Quad:: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman

Post autor: Romulus » wt 05 sie, 2008

LoboV napisał...
Przepisy tego nie wymagają,
radzę dobrze przeczytać kategorię "pojazd samochodowy inny" zanim zacznie się głosić takie twierdzenia.
Ostatnio zmieniony wt 05 sie, 2008 przez Romulus, łącznie zmieniany 1 raz.

LoboV
Kontakt:

Post autor: LoboV » wt 05 sie, 2008

Przeczytałem. I głoszę "takie twierdzenia" na podstawie interpretacji przepisów (konkretnie: RMI z dnia 28 lipca 2005 roku "w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych mających dwa lub trzy koła, niektórych pojazdów samochodowych mających cztery koła oraz motorowerów", oraz RMT z dnia 6 października 2006 roku zmieniające "rozporządzenie w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach"

Pisze tam, że pojazdy kat L7e powinny spełniać wymagania techniczne motocykli trójkołowych. Przerzucanie wyposażenia kierującego to już dowolna interpretacja przepisów (konkretnie chyba przez KWP w Bydgoszczy). Pojazd samochodowy jest pojazdem samochodowym a nie motocyklem czy motorowerem których to kierujący muszą być wyposażeni w kaski. Tak to rozumie KWP w Rzeszowie pod którą podlegam i oficjalnie na moje pytanie odpowiedzieli:
Natomiast, co do kasku
ochronnego to w tej kwestii, (jeśli chodzi o pojazd samochodowy) mamy
pewną dowolność. Oczywiście dla własnego bezpieczeństwa kierujący takim
pojazdem szczególnie podczas jazdy w terenie powinien mieść założony kask
ochronny.

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » pt 08 sie, 2008

kolego, quadem sie jezdzi w kasku, czy przepisy tego wymagaja czy nie... albo to zaakceptujesz, albo ktoregos dnia do Twojej wypozyczalni zapuka smutny Pan w czarnym garniturze z tzw. prokuratorni...

a on zinterpretuje przepis "po swojemu"

robie to troche dluzej niz Ty i wiem co pisze...
forum to czyta mlodziez i dzieci, warto byloby, aby czerpaly z niego wyrazny i prawidlowy przekaz...
.:GALEON:.

LoboV
Kontakt:

Post autor: LoboV » pt 08 sie, 2008

A czy ja gdzieś napisałem że nie będę jeździł w kasku? Albo że nie oferuję go do wypożyczenia? O co Ci chodzi?

edit: Zmieniłem galerię i regulamin, coby złego przykładu nie dawać. Teraz lepiej? 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”