Zakładamy wypożyczalnię quadów
Zakładamy wypożyczalnię quadów
Postanowiliśmy z szanowną małżonką zakupić quada. A że mamy już działalność gospodarczą zarejestrowaną to nie zaszkodziłoby, aby przy okazji quad na siebie zarobił. Ot pojechać czasem na wycieczkę, do znajomych, teść na polowania czasem się wybiera a w międzyczasie go wypożyczać i mieć na paliwko, olej, części etc.
Chcę zaznaczyć, że nie chodzi nam o kto wie jakie zarobki i flotę sprzętu. Mój mało absorbujący zawód skłania mnie do szukania jakiegoś dodatkowego zajęcia a dotychczasowa pensja w zupełności wystarcza.
Jak do tej pory ustaliliśmy małą korektę formy działalności (dorzucenie: "wypożyczanie sprzętu i pomieszczeń") i upatrzyliśmy sobie jakiegoś używanego, zarejestrowanego Lucky Stara 250.
Tylko co dalej? Przewaliłem Internet i raczej poza ogólnymi przepisami dotyczącymi wypożyczalni samochodów nic nie znalazłem.
Z tego co widzę, jest tu kilka osób które prowadzą wypożyczalnię. Czy ktoś z Was mógłby udzielićmi odpowiedzi na kilka pytań?
Jak to wygląda w praktyce? Wyczytałem, że wypożyczany sprzęt ma mieć dodatkowo trójkąt i gaśnicę. Czy to nadal obowiązuje? Czy należy wykupić dodatkowe OC, NW i AC? Czy wystarczy odpowiednio (jak?) skonstruowana umowa?
Chcę zaznaczyć, że nie chodzi nam o kto wie jakie zarobki i flotę sprzętu. Mój mało absorbujący zawód skłania mnie do szukania jakiegoś dodatkowego zajęcia a dotychczasowa pensja w zupełności wystarcza.
Jak do tej pory ustaliliśmy małą korektę formy działalności (dorzucenie: "wypożyczanie sprzętu i pomieszczeń") i upatrzyliśmy sobie jakiegoś używanego, zarejestrowanego Lucky Stara 250.
Tylko co dalej? Przewaliłem Internet i raczej poza ogólnymi przepisami dotyczącymi wypożyczalni samochodów nic nie znalazłem.
Z tego co widzę, jest tu kilka osób które prowadzą wypożyczalnię. Czy ktoś z Was mógłby udzielićmi odpowiedzi na kilka pytań?
Jak to wygląda w praktyce? Wyczytałem, że wypożyczany sprzęt ma mieć dodatkowo trójkąt i gaśnicę. Czy to nadal obowiązuje? Czy należy wykupić dodatkowe OC, NW i AC? Czy wystarczy odpowiednio (jak?) skonstruowana umowa?
Ponieważ nikt się nie odzywał poszedłem na żywioł 
Zamiast zmieniać formę działalności postanowiłem wypożyczać gada prywatnie. Zgłasza się to w Urzędzie Skarbowym przed rozpoczęciem wypożyczania - oświadczenie o wyborze formy opodatkowania z tytułu najmu. I tyle. Na koniec roku wypełniamy odpowiedniego PITa i wpisujemy kwotę do opodatkowania (ewidencjonowane przychody - czyli wszystkie
umowy najmu).
Jeśli chodzi o sprzęt: dobrze jest mieć wpisane w polisie OC że pojazd służył będzie do celów zarobkowych. Koszt ubezpieczenia konkretnie w mojej sytuacji (wszystkie zniżki) podskoczył z 80 do 230 zł, ale chyba warto. O AC nie wspominam, coś koło 60% deklarowanej wartości pojazdu wyszło
W myśl rozporządzenia ministra pojazdy inne pownny być wyposażone w trójkąt i gaśnicę, i przynajmniej na czas wypożyczenia warto je zamontować.
Pozostaje napisac umowę i regulamin oraz oświadczenia najemcy, że nie będzie rościł pretensji jak sobie zęby wybije itd. (przykłady na stronie: http://www.dwor-zawiszy.pl/do_pobrania/ oraz http://www.wynajemquadow.pl/umowa.htm)
Pozostaje się rozreklamować, przykładowe moje koszty:
plandeka z napisem "Wynajmij quada (..)" o wymiarach 1x2m - 98zł
ulotki zostawione w sklepach itp. - koszty ksero, cos kolo 10 zł
strona www - 0 zł (we własnym zakresie: http://quad.rakszawa.com )
koszt ustawienia planszy u sołtysa na polu przy szosie - jeszcze nie wiem, dziś jadę
Pozdrawiam
LoboV

Zamiast zmieniać formę działalności postanowiłem wypożyczać gada prywatnie. Zgłasza się to w Urzędzie Skarbowym przed rozpoczęciem wypożyczania - oświadczenie o wyborze formy opodatkowania z tytułu najmu. I tyle. Na koniec roku wypełniamy odpowiedniego PITa i wpisujemy kwotę do opodatkowania (ewidencjonowane przychody - czyli wszystkie

Jeśli chodzi o sprzęt: dobrze jest mieć wpisane w polisie OC że pojazd służył będzie do celów zarobkowych. Koszt ubezpieczenia konkretnie w mojej sytuacji (wszystkie zniżki) podskoczył z 80 do 230 zł, ale chyba warto. O AC nie wspominam, coś koło 60% deklarowanej wartości pojazdu wyszło

W myśl rozporządzenia ministra pojazdy inne pownny być wyposażone w trójkąt i gaśnicę, i przynajmniej na czas wypożyczenia warto je zamontować.
Pozostaje napisac umowę i regulamin oraz oświadczenia najemcy, że nie będzie rościł pretensji jak sobie zęby wybije itd. (przykłady na stronie: http://www.dwor-zawiszy.pl/do_pobrania/ oraz http://www.wynajemquadow.pl/umowa.htm)
Pozostaje się rozreklamować, przykładowe moje koszty:
plandeka z napisem "Wynajmij quada (..)" o wymiarach 1x2m - 98zł
ulotki zostawione w sklepach itp. - koszty ksero, cos kolo 10 zł
strona www - 0 zł (we własnym zakresie: http://quad.rakszawa.com )
koszt ustawienia planszy u sołtysa na polu przy szosie - jeszcze nie wiem, dziś jadę

Pozdrawiam
LoboV
- Grzegorz Głowienka
- Administrator
- Quad:: testowy :)
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:

A jak sam piszesz na stronie głównej swej strony:
Prosimy pamiętać, że Quad to nie zabawka!
Waży ponad 220 kg i rozpędza się do ponad 90 km/h, więc nieuwaga może być przyczyną wypadku.
Póki co quadowa emeryturka :)
- Romulus
- Quad:: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
- Imię: Roman
radzę dobrze przeczytać kategorię "pojazd samochodowy inny" zanim zacznie się głosić takie twierdzenia.LoboV napisał...
Przepisy tego nie wymagają,
Ostatnio zmieniony wt 05 sie, 2008 przez Romulus, łącznie zmieniany 1 raz.
Przeczytałem. I głoszę "takie twierdzenia" na podstawie interpretacji przepisów (konkretnie: RMI z dnia 28 lipca 2005 roku "w sprawie homologacji typu pojazdów samochodowych mających dwa lub trzy koła, niektórych pojazdów samochodowych mających cztery koła oraz motorowerów", oraz RMT z dnia 6 października 2006 roku zmieniające "rozporządzenie w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach"
Pisze tam, że pojazdy kat L7e powinny spełniać wymagania techniczne motocykli trójkołowych. Przerzucanie wyposażenia kierującego to już dowolna interpretacja przepisów (konkretnie chyba przez KWP w Bydgoszczy). Pojazd samochodowy jest pojazdem samochodowym a nie motocyklem czy motorowerem których to kierujący muszą być wyposażeni w kaski. Tak to rozumie KWP w Rzeszowie pod którą podlegam i oficjalnie na moje pytanie odpowiedzieli:
Pisze tam, że pojazdy kat L7e powinny spełniać wymagania techniczne motocykli trójkołowych. Przerzucanie wyposażenia kierującego to już dowolna interpretacja przepisów (konkretnie chyba przez KWP w Bydgoszczy). Pojazd samochodowy jest pojazdem samochodowym a nie motocyklem czy motorowerem których to kierujący muszą być wyposażeni w kaski. Tak to rozumie KWP w Rzeszowie pod którą podlegam i oficjalnie na moje pytanie odpowiedzieli:
Natomiast, co do kasku
ochronnego to w tej kwestii, (jeśli chodzi o pojazd samochodowy) mamy
pewną dowolność. Oczywiście dla własnego bezpieczeństwa kierujący takim
pojazdem szczególnie podczas jazdy w terenie powinien mieść założony kask
ochronny.
kolego, quadem sie jezdzi w kasku, czy przepisy tego wymagaja czy nie... albo to zaakceptujesz, albo ktoregos dnia do Twojej wypozyczalni zapuka smutny Pan w czarnym garniturze z tzw. prokuratorni...
a on zinterpretuje przepis "po swojemu"
robie to troche dluzej niz Ty i wiem co pisze...
forum to czyta mlodziez i dzieci, warto byloby, aby czerpaly z niego wyrazny i prawidlowy przekaz...
a on zinterpretuje przepis "po swojemu"
robie to troche dluzej niz Ty i wiem co pisze...
forum to czyta mlodziez i dzieci, warto byloby, aby czerpaly z niego wyrazny i prawidlowy przekaz...
.:GALEON:.