Yamaha Raptor 660

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Raptor (YFM 250/350/660/700)
ODPOWIEDZ
Ivory
Kontakt:

Yamaha Raptor 660

Post autor: Ivory » pt 30 mar, 2007

Witam Wszystkich Wielbicieli Quadów!
Zakupiłem ostatnio Raptora 660 :D , teraz odczekać 6, 7 tyg i ... No właśnie, czego sie spodziewać? Zwracam sie do użytkowników nie tylko Raptorów. Bede miał jakieś problemy z zarejestrowaniem, cłem, eksploatacja, itp. ?
Raptor 660

Awatar użytkownika
nuki
Kontakt:

Post autor: nuki » sob 31 mar, 2007

Ivory, przed MXU 500, miałem Rapiego 660 z 2003 roku, fajny sprzęt, tylko trzeba nabrać do niego pokory. Pytasz czego się spodziewać? Tak w zasadzie nie wiem czego dotyczy to pytanie? Jeśli chodzi o techniczną stronę Rapiego, jeśli nie był strasznie katowany to pojeździ! Sprawdz czy ma luz na zębatce z tyłu, czy amorki ładnie go trzymają... To 2 najważniejsze rzeczy w Raptorze, opór oczywiście silnika, ale to już jest toto lotek w używamym quadzie tego typu. Jeśli chodzi o rejstrację to poczytaj sobie na forum, trochę o tym jest. Do rejstracji będzie Ci potrzebna homologacja, albo zaświadczenie importera, od którego kupujesz, że to jedyny egzemplarz sprowadzony przez nich przez ostatni rok. A jak będziesz miał takie oświadczenie to potrzeba Ci jeszcze tylko Faktury zakupu, opłat celnych, zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym, czyli czeka Cię wycieczka na Stację Diagnostyczną, musisz mieć kierunki, światło wsteczne (może być przyczepiona mała latarka :) tak mi się to udało przejść) światło stopu (ale to Rapi ma od razu) i lusterka i klakson! Z tym wszystkim idziesz do Wydz. Komunikacji i rejstrujesz, ale zanim się tam udasz nawet jak będziesz miał już wszystkie dokumenty, poszukaj w internecie przepisów dot. rejstracji quadów, na innym forum ATV Polska temat rejstracji jest rozwinęty bardzo, także tam możesz się wiele dowiedzieć :) I to by było na tyle... Przyjemnej i bezpiecznej jazdy... Uważaj na siebie bo to straszny potwór... na 4 biegu rwie na 2 koła... :)
Pozdrawiam,
Karol

Ivory
Kontakt:

Post autor: Ivory » sob 31 mar, 2007

Dzieki wielkie, o takie mniej więcej informacje mi chodziło. A co, jeżeli chodzi o mycie Raptora? Czy "karczer" wchodzi w rachubę?
Raptor 660

Awatar użytkownika
nuki
Kontakt:

Post autor: nuki » sob 31 mar, 2007

Ivory, śmiało możesz myć go karcherem tylko jak bedziesz miał jakieś wiązki elektryczne to straj się z większej odległości... Przecież to nie chińczyk, że się woda przez uszczelki do silnika najele :) hehe
Pozdrawiam,
Karol

Ivory
Kontakt:

Sprawdziłem forum ATV Polska, szczegółowo opisany proces rejestracji, polecam szukającym informacji!
Dzieki Karol
Pozdrawiam
Raptor 660

Ivory
Kontakt:

Jeszcze jedno, zastanawiam sie na zakupem dystansów do Raptora. Jaki rozmiar robi robotę?
Raptor 660

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » wt 03 kwie, 2007

Dystanse obciążaja ośki nie lepiej felgi na szersze ??
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

Ivory
Kontakt:

Post autor: Ivory » wt 03 kwie, 2007

Zmienić buty ? Sie zobaczy. Dystanse bardzo obciążają oski?
Raptor 660

Awatar użytkownika
JJasiek
Kontakt:

Post autor: JJasiek » śr 04 kwie, 2007

Wydłużasz ramię działania siły więc jest większe obciążenie :)

Ivory
Kontakt:

Post autor: Ivory » śr 04 kwie, 2007

Tak wiec dystanse odpadają, będę szukał szerszych kapci. Oj już niedługo ruszę w teren, las, góry, jezioro. Zobaczę jak Raptor sie spisze.
Raptor 660

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Raptor (YFM 250/350/660/700)”