Yamaha Grizzly - po mojemu
- LEJEK
- Quad:: G700 2014 EPS WTHC ZIELONA
- Imię: Tomek
Re: Yamaha Grizzly - po mojemu
no ciekawy jestem....
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......
- Adam Wieczorek
- Moderator
- Quad:: Suzuki KQ 700 2007r
- Imię: Adam
- Kontakt:
Jak widać śruba która wleciała jest wskazana kluczem. Na fotce widoczne jedynie połamane zęby wentylatora, jednak te na wariatorze też się lekko wyszczerbiły. Co najgorsze to wszystkie powierzchnie po których porusza się pasek są całe podziobane. Jednak jak na razie Jaro wymieni koło wentylatora, powierzchnie trochę wyrówna żeby nie było zadziorów i zobaczymy jak to będzie latać.
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź
- Iguana Team
- Moderator
- Quad:: Miśki dwa - G7 & 350 IRS
- Imię: Jaro
- Kontakt:
Tak wyglądają wszystkie talerze. O dziwo, pasek jest nieruszony.
- Adam Wieczorek
- Moderator
- Kontakt:
A ja właśnie sobie zmontowałem CVT, odpaliłem quada a tu moim oczom ukazuje się ładny dymek z kabli dochodzących od statora do regulatora. Kable się całkowicie stopiły, dzień przed rozebraniem CVT jak odpalałem quada te same kable były strasznie gorące i już wtedy mnie to zdziwiło, ładowanie sprawdzałem i było 14,5. Pytanie co teraz się zesrało, czy zwyczajnie kable odmówiły posłuszeństwa, czy stator daje za duży prąd czy z regulatorem coś nie tak. Przypominam że stator już był kiedyś wymieniany po się spalił.
- Adam Wieczorek
- Moderator
- Kontakt:
- Adam Wieczorek
- Moderator
- Kontakt:
Sytuacja chyba opanowana. Kable oczywiście stopione na większym kawałku. Jako że jestem zbieracz nawet tych rzeczy nie potrzebnych to znalazłem mój stary spalony stator i regulator. Początkowo odciąłem wiązkę od starego statora i przymocowałem do wiązki, odpaliłem i znowu to samo kable zaczynają parzyć wraz z regulatorem. No to co założyłem mój stary regulator i ten już się nie grzał, a jedynie kable jeszcze trochę za gorące były. Odciąłem więc tę część która już była poprzepalana, dolutowałem wiązkę od starego statora, poczyściłem wszystkie styki i kostki sprawdziłem ładowanie i teraz wygląda że wszystko działa. Pytanie teraz czy przepalające się kable spaliły regulator, czy ten spalił kable.
- LEJEK
Jak na moje oko, to stało się tak. Kiedyś przy jakiejś naprawie, lub niewłaściwi ułożona wiązka została uszkodzona.... dwa z tych kabelków zwarły i mógł uszkodzić się regulator, jak zwarł regulator to i stator dostał w drugiej kolejności. Potem zaczęły topić się pozostałe przewody od temperatury tych obok, odsłaniając trzeci i w efekcie stopiło się wszystko.
Dlaczego tak sądzę, bo jak jest coś nie tak z podzespołami to zazwyczaj zazwyczaj ulega zniszczeniu, spaleniu, stopieniu, lub kompletnie nic nie widać po tym podzespole. Jak jakiś manel ma zwarcie to zaczynają się topić przewody na całej długości a nie w jednym miejscu.
Czy to pasuje ??
Dlaczego tak sądzę, bo jak jest coś nie tak z podzespołami to zazwyczaj zazwyczaj ulega zniszczeniu, spaleniu, stopieniu, lub kompletnie nic nie widać po tym podzespole. Jak jakiś manel ma zwarcie to zaczynają się topić przewody na całej długości a nie w jednym miejscu.
Czy to pasuje ??
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......
- Adam Wieczorek
- Moderator
- Kontakt:
Kable były ze sobą zgrzane na 3/4 długości a palić zaczęły się w miejscu gdzie były przylapane trytytka do ramy. Po rozcieciu tej grubej zewnętrznej koszulki kable były cale oblepione błotem. Mam nadzieje ze statora mi nie uszkodzilo a ta wymiana pojezdzi trochę dłużej. Weryfikacja bedzie teraz na Poland Trophy
- LEJEK
Jak było zwarcie, to prawie cały prąd ze statora szedł w to miejsce, dlatego się topiło..... może się nie spalił, ale może być przygrzany...... W momencie uszkodzenia się regulatora, mogło się tak stać, że stator przez to zwarcie pracował na pełnych obrotach ( bo regulator steruje jego pracą) i mógł się uszkodzić jak miał zwarcie..... sprawdź to dokładnie....
P.S. - może to też były zaczątki słabego ładowania i braku prądu (po uruchomieniu wyciągarki).... może nie trzeba drugiego aku wkładać, tylko tu porządek zrobić....
P.S. - może to też były zaczątki słabego ładowania i braku prądu (po uruchomieniu wyciągarki).... może nie trzeba drugiego aku wkładać, tylko tu porządek zrobić....
- Adam Wieczorek
- Moderator
- Kontakt:
LEJEK ale pamiętaj że już jakiś czas temu GM wymieniał mi stator i regulator na nowy, akumulator też mam świeży. Ostatnio na tyle co jeździłem winda dawała radę. Weryfikacja będzie teraz na Poland Trophy, jak się rozpadnie trudno się mówi, przynajmniej będzie wiadome co naprawić. Moim zdaniem to regulator zawinił, skoro teraz na starym działa dobrze.