X8 -napinacz, czujnik -wycieki
- timi1
- Quad:: ...był X8 :( a jest out 570 max
- Imię: Tomek
X8 -napinacz, czujnik -wycieki
Pozwoliłem sobie skopiować post kolegi z forum atv bo zauważyłem podobny problem u siebie, jest to bardzo mały wyciek oleju (który pewnie zgłoszę przy najbliższym przeglądzie) aczkolwiek też ciekawi mnie co to jest
cytuję post:
...mój problem polega na tym że cieknie mi z tego olej, dokładnie z pod śruby 28 na obrazku nr 3 podejrzewam że z oringa nr 29
śrubki nr 27 mam dokręcone dosyć mocno, 28 jest w miarę luźna ale skoro jest to "CHAIN TENSIONER" co przetłumaczyłem na "napinacz łańcucha" to na razie nie dokręcam tej śruby na maksa bo nie mam zielonego pojęcia do czego ona jest, nie chce jej też odkręcać bo nie wiem czy wyleje się z tego olej wystrzeli sprężyna itp.
moja wiedza w tematyce silników i mechaniki kończy się mniej więcej zaraz w momencie którym się zaczyna
dlatego proszę o jakieś podpowiedzi czy mogę to odkręcić bez rozbierania połowy silnika i sprawdzić czy oring nie pękł, czy mogę to dokręcić i dokładnie do czego służy ta śruba?
tu w polu 21
a tu w 33
cytuję post:
...mój problem polega na tym że cieknie mi z tego olej, dokładnie z pod śruby 28 na obrazku nr 3 podejrzewam że z oringa nr 29
śrubki nr 27 mam dokręcone dosyć mocno, 28 jest w miarę luźna ale skoro jest to "CHAIN TENSIONER" co przetłumaczyłem na "napinacz łańcucha" to na razie nie dokręcam tej śruby na maksa bo nie mam zielonego pojęcia do czego ona jest, nie chce jej też odkręcać bo nie wiem czy wyleje się z tego olej wystrzeli sprężyna itp.
moja wiedza w tematyce silników i mechaniki kończy się mniej więcej zaraz w momencie którym się zaczyna
dlatego proszę o jakieś podpowiedzi czy mogę to odkręcić bez rozbierania połowy silnika i sprawdzić czy oring nie pękł, czy mogę to dokręcić i dokładnie do czego służy ta śruba?
tu w polu 21
a tu w 33
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: X8 -napinacz, czujnik -wycieki
A nie lepiej do serwisu? Zamiast grzebać nie mając pojęcia? Przecież jest gwarancją?
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
- timi1
Masz rację że lepiej do serwisu, tym bardziej że w przyszłym tygodniu i tak jadę na przegląd po 800 km. Aczkolwiek ciekawy jestem problemu?
- timi1
Problem się powtórzył i tu moje pytanie czy ktoś z kolegów demontował napinacz łańcuch rozrządu w X8 ?
Olej wycieka delikatnie z tego miejsca, tragedii nie ma ale brudzi trochę silnik
W manualu widać tam dwa oringi i prawdopodobnie któryś przepuszcza. Na co zwrócić uwagę przy demontażu ? Mogą się pojawić jakieś problemy czy to tylko kwestia odkręcenia wymiany oringu i ponownego wkręcenia ?
Olej wycieka delikatnie z tego miejsca, tragedii nie ma ale brudzi trochę silnik
W manualu widać tam dwa oringi i prawdopodobnie któryś przepuszcza. Na co zwrócić uwagę przy demontażu ? Mogą się pojawić jakieś problemy czy to tylko kwestia odkręcenia wymiany oringu i ponownego wkręcenia ?
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Może być tak, że napinacz już pękł bo to kawałek marnej jakości plastiku.
Moim zdaniem lepiej wymienić cały.
http://allegro.pl/napinacz-lancuszka-rozrzadu-cf-moto-800-x8-z8-i6158187148.html
A jeśli chcesz pobawić się z oringami to próbuj.
Uważaj przy wykręcaniu i wkręcaniu bo jeśli jeszcze nie pękł to może "strzelić"
Moim zdaniem lepiej wymienić cały.
http://allegro.pl/napinacz-lancuszka-rozrzadu-cf-moto-800-x8-z8-i6158187148.html
A jeśli chcesz pobawić się z oringami to próbuj.
Uważaj przy wykręcaniu i wkręcaniu bo jeśli jeszcze nie pękł to może "strzelić"
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- Supriseme
- Quad:: X8, Scrambler 1000xp
- Imię: Szymon
Do wymiany jest oring na napinaczu lancuszka, da sie to zrobic samemu ale po co ryzykowac
- DKfan
- Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
- Imię: Jacek
Ale bo jest zwyczajnie nie dokręcony. To samo zdarza się w Can-amach na 2 cylindrze. Za mocno dokręcony napinacz peka i cieknie, za słabo dokrecony też cieknie, zdarza się zdechły oring. Najlepiej dokrecić kluczem dynamometrycznym zgodnie z manualem zeby napinacz nie pekł
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad
M&M sQuad
- Supriseme
- Quad:: X8, Scrambler 1000xp
- Imię: Szymon
Wcześniej trzeba ustawić tłok bodajże w pozycji górnej.
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
W mojej byłej cf napinacz został wymieniony na "na sucho" więc albo było mego szczęście albo nie ma to aż takiego wpływu na działanie motoru. Generalnie objawów negatywnych nie ma i nie było
Mój był pekniety i sklejony silikonem.....
I zrobił to jakiś tuman na serwisie - połamał i zakleił.
Tylko co po tam grzebał?
Mój był pekniety i sklejony silikonem.....
I zrobił to jakiś tuman na serwisie - połamał i zakleił.
Tylko co po tam grzebał?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- timi1
...a jak stwierdzić że jest w pozycji górnej ?Supriseme pisze:Wcześniej trzeba ustawić tłok bodajże w pozycji górnej.
Jak go wykręcę nie ruszając quada , wstawię nowy a tłok będzie w innej pozycji niż górna - to co się może stać ?
Koszt nowego napinacza jest niewielki i więcej będzie kosztował transport do serwisu.