Wytrzymałe opony

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: Wytrzymałe opony

Post autor: Pingwin Legnica » śr 24 gru, 2014

ps. Zilla sie tnie, Altrak się tnie bo to lekkie opony, szybko się zużywaja bo dobrze trzymają :)

Argument o niskim zużyciu się bieżnika jako główny argument zakupu opony - sory do mnie nie trafia. Są chyba tez inne kryteria doboru opon ?

W życiu uszkodziłem jedną zillę tak, że poszła do śmietnika, ani jednego At i ani jednego BH.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » śr 24 gru, 2014

Wiem o kim mówisz Daniel, o Mayerze, ścialem się z nim jak kupował te opony bo ja od początku pisałem że waga je dyskwalifikuje, miałem na quadzie opony ważące ponad 50kg i zmasakrowaly mi zawieszenie, biły i mulily quada. Ale Mayer sie uparł ze nie mam racji bo nie jeździłem na Pitach, pojeździl trochę, zdjął opony a importerowi wygarnąl co.myśli o oponie wazącej ponad 60kg i nie dającej się prowadzić poślizgami. Fajnie ze się potrafił przyznać ze nie miał racji bo wiele osób sprzedaje po cichu udając ze dokonali świetnego wyboru. Ja w ten sposób sprzedałem Zille, do szybkiej jazdy jaka Lubie nie nadawała się, im szybciej tym bardziej pływa. Alltrak bez zastrzeżeń ale te 24,3'... Niestety w błocie to.ciągła walka a w naszej okolicy często błoto to.kwintesencja wyjazdów. Wiec wszyscy jeszcze jada a ja juz wisze na podwoziu. Dlatego wybrałem wszechstronne BH
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » śr 24 gru, 2014

Ktoś mi kiedyś powiedział, że jak opona się nie ściera tj. jak bieżnik bardzo słabo się ściera to opona jest słaba. Dlaczego? Dlatego, że nie pracuje jak powinna. Zamiast trzymać się drogi po prostu się ślizga - ile w tym prawdy? Nie wiem.
Ja niedługo stanę przed podobnym wyborem, dla mnie opona 95% wyprawy 5% błoto.
Abuzz dostał już swoje, mięsa niewiele, myślę, ze przy tak aktywnym sezonie jak ten obecny w połowie roku opony będzie trzeba kupić nowe. Co prawda leżą BH w domu nówki sztuki i do odkupienia za kilka zł ale nie wiem czy chcę tą oponę .... Całe szczęście mam jeszcze czas do namysłu :-)
Pewnie wziąłbym alltraki na spróbowanie, niestety do CF są za małe :-(
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » śr 24 gru, 2014

Jacek - Mayer nie obija w bawełne, fajnie, że jest obiektywny, on nie ma tak, że ma zawsze wszystko najlepsze a obiektywnie podchodzi do tematu. Też mówiłem mu - waga!!!! On swoje :lol: :lol: :lol: Kupił, przejechał i przynajmniej wszyscy wiemy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

BH mnie parokrotnie zawiódł przy szybkiej jeździe - obróciło mi quada na drodze :bezradny: :bezradny: Dla mnie jest strasznie podsterowna - dlatego boję się tej opony - ale to może nie strach a jakaś fobia BH :myśli: :myśli: Może powinienem iśc do doktora :myśli: :myśli: :myśli:

Co do miękkości opony to potwierdzam - opona się ściera - przyczepność jest większa. Opona twarda - przyczepność mniejsza.

Tak czy inaczej warto spróbować kilku rozwiązań i wybrać te najlepsze. Każdy ma inne tereny, inne preferencje.

Z oponami tak jak z quadami - ważny banan na gębie :)
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe
Quad:: Yamaha Grizzly 700 FI

Post autor: Dimi » śr 24 gru, 2014

Jakby moje Zille się ścierały to było by pół biedy, ale jak się przecinają i przebijają to za niedługo wyjdzie na to, że nie będzie miejsca na kołki lub tak jak teraz łatka poszła w użycie.

Macie racje waga też jest ważna by jednak quad nie miał jakiś problemów z jazdą.
Są ludzie, którzy lepiej bawią się na oktanach niż na promilach...
:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
DKfan

Zasada miękkiej mieszanki ma zastosowanie w samochodach i motocyklach jeżdżących po drogach bitumicznych, w ofroadzie wyjątkiem jest rockcrawling ale tego raczej nie uprawiamy. Miękka opona lepiej klei się do twardej i gładkiej nawierzchni zapewniając lepsza przyczepność, poza drogami utwardzonymi nie ma się do czego kleic bo nawierzchnia gruntowa nawet ubita jest rokopywana klockami bieżnika wiec pod opona mamy mniej lub bardziej luźny grunt. To tak jakby na asfalcie jechać cały czas po warstwie piasku. Do sprawności naszej jazdy najwięcej mają kształt i wysokość bieżnika. A twardość opony ma znaczenie w kontekście nie składu mieszanki lecz sztywności barku opony który gdy jest zbyt sztywny powoduje że opona staje się mało komfortowa. Wiem ze nie lubisz z założenia Bh ale to fajna opona nie jest w żadnym aspekcie nadzwyczajna ale w każdym conajmniej przeciętna. Co oznacza ze w każdych warunkach zdaje egzamin, może gorzej od opon wyspecjalizowanych ale pozwoli pojechać dalej. Zmieniając opony w x8 z nastawieniem na turystykę nie masz wielkiego wyboru Bh, Blackwater, terrarystyka, ceros i to w zasadzie koniec. Reszta albo nie produkowane na felgi 14' albo ciężkie albo będziesz królikiem doświadczalnych w ich testowaniu.

Daniel, jeżeli chodzi o prowadzenie na danej oponie to mam wrażenie ze duża rolę odgrywa set-up quada. Mój jest bardzo poszerzony z przodu i z tyłu, nie ma tendencji do niekontrolowanej podsterownosci na żadnej oponie. Wręcz bardziej czuje taka tendencję w Alltraku niż na Bh ale akurat traktuje to jako element funu w czasie jazdy. Wadą Alltraka jest brak prześwitu i dlatego rzadko na nim jeżdżę, gdyby robili go w rzeczywistych 26' to miałbym do niego inny stosunek a tak jest dla.mnie dobra opona do.robienia podjazdów i szybkich przelotów, tam gdzie zaczyna się poważne błoto sympatią do At się kończy
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » śr 24 gru, 2014

DKfan pisze: nie masz wielkiego wyboru Bh, Blackwater, terrarystyka, ceros i to w zasadzie koniec. Reszta albo nie produkowane na felgi 14' albo ciężkie albo będziesz królikiem doświadczalnych w ich testowaniu.
Jest jeszcze czas, zobaczymy :ok:
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Kiler
Quad:: OUTLANDER 1000 xtp
Imię: MARIUSZ

Post autor: Kiler » śr 24 gru, 2014

BH mają straszną jak dla mnie wadę. Nie trzymają na boki, na trawersach masakra i na mokrej trawie nie ma trakcji.A tak to reszta to tyko zalety.zrobilem na nich 8000 i jeszcze jest sporo bieżnika. W tej chwili wróciłem z Pitbull do Zilla i ta opona mi się sprawdza najlepiej.Tylko mam tak średnio po 5 dziur w oponie.
Korci mnie Mayhem ale jakoś mało opinii a nie chciał bym znowu sprzedawać.
DIABLO TEAM ZGIERZ

Awatar użytkownika
DKfan

Na trawersy Terracross, a jeżeli chodzi o Myhemy to jeżdżą na nich Śmieszko i RobertMuszka i bardzo chwalą. Ten ostatni zrobił na komplecie 7tys km i jeszcze trochę bieżnika ma
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Kiler
Quad:: OUTLANDER 1000 xtp
Imię: MARIUSZ

Post autor: Kiler » śr 24 gru, 2014

Tylko Mayhem 27" to tez spora waga.Ciekawi mnie jeszcze jak trzymają rozmiar bo może wystarczy 26".
Tak czy siak najlepiej mieć 2 komplety, jeden do latania a drugi na rajdy przeprawowe.
DIABLO TEAM ZGIERZ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”