Wycięcie chłodnicy oleju CF MOTO X8.
Wycięcie chłodnicy oleju CF MOTO X8.
Witam;
Jako że zbliżam się dużymi krokami do końca projektu przełożenia chłodnicy na bagażnik (relację zdam jak skończę), zastanawiam się co zrobić z chłodnicą oleju, przychodzi mi do głowy kilka opcji:
1. Wyciąć ją całkowicie.
2. Dołożyć poprzeczkę i zostawić tam gdzie była.
3. Dołożyć poprzeczkę i wentylator od motoru coby wymusić obieg powietrza.
Jak sądzicie którą opcję wybrać? lub jeżeli ktoś już przekładał chłodnicę co zrobił z olejową?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Artur
Jako że zbliżam się dużymi krokami do końca projektu przełożenia chłodnicy na bagażnik (relację zdam jak skończę), zastanawiam się co zrobić z chłodnicą oleju, przychodzi mi do głowy kilka opcji:
1. Wyciąć ją całkowicie.
2. Dołożyć poprzeczkę i zostawić tam gdzie była.
3. Dołożyć poprzeczkę i wentylator od motoru coby wymusić obieg powietrza.
Jak sądzicie którą opcję wybrać? lub jeżeli ktoś już przekładał chłodnicę co zrobił z olejową?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Artur
Re: Wycięcie chłodnicy oleju CF MOTO X8.
Raczej 2 ewentualnie 3. Nigdy nie widziałem na amerykańskim błotnym filmiku chłodnicy oleju na bagażniku, zawsze lądowała tam tylko wodna => że olejowa zostaje na miejscu.
Ozo Drapers Squad
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Zostaw ją na miejscu jakoś zabezpieczając.
Generalnie nie widzę opcji wywalenia jej , po coś w końcu została zamontowana
Generalnie nie widzę opcji wywalenia jej , po coś w końcu została zamontowana
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Może nie uściśliłem, chłodnicy oleju nie chciałem przerzucać do góry, bardziej mnie zastanawia czy wyciąć, lub też zostawić i ewentualnie dołożyć wentylator na nią.
Zamontowana zapewne po to żeby jeszcze schłodzić silnik, dodatkowy plus że teraz będzie ją łatwiej czyścić
A znacie kogoś kto przekładał chłodnice w CF? Jeżeli tak czy dołożył wentylator do chłodnicy oleju czy nie?
Zamontowana zapewne po to żeby jeszcze schłodzić silnik, dodatkowy plus że teraz będzie ją łatwiej czyścić
A znacie kogoś kto przekładał chłodnice w CF? Jeżeli tak czy dołożył wentylator do chłodnicy oleju czy nie?
- oolsztyniak
- Moderator
Trzeba byłoby rusków zapytać bo kilka filmików było gdzie chłodnica była wywalona na górę ale nie wiem co z olejową.
Generalnie nie wiem czy wentylator jest jej potrzebny.
Jak już tak daleko poszedłeś w przeróbkę załóż sobie wskaźnik temperatury oleju bo nie jest to droga rzecz, jeśli zauważysz, że temperatura jest za wysoka dołożysz wtedy wentylator - jeśli będzie ok to bez sensu bo przecież to kolejny element, który pobiera prąd
Generalnie nie wiem czy wentylator jest jej potrzebny.
Jak już tak daleko poszedłeś w przeróbkę załóż sobie wskaźnik temperatury oleju bo nie jest to droga rzecz, jeśli zauważysz, że temperatura jest za wysoka dołożysz wtedy wentylator - jeśli będzie ok to bez sensu bo przecież to kolejny element, który pobiera prąd
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
ja na pewno przerzucę chłodnicę na górę - decyzja już zapadła - widziałem ui kolegi w CanAMie 1000 przerzuconą i widzę różnicę
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
-
- Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
- Imię: Wojtek
Zostaw tam gdzie jest a wentylator dodatkowy zawsze możesz zamontować jak coś.
Ja też jestem na etapie wywalania chłodnicy na górę ale poległem.
Zbudowałem stelaż na zawiasach otwierany, pasuje idealnie ale mam problem z rurami.
Nie mogę nigdzie dostać węża elastycznego fi22 co wytrzyma temperaturę powyżej 120 stopni
Mógłbym doprowadzić na sztywno ale nie chce tracić możliwości swobodnego otwierania pokrywy aku i nie chce też ciąć w żaden sposób bagażnika.
Olejową chłodnicę planuje po prostu wyżej zamontować tak by jak najmniej błota dostawała.
Widziałem też rozwiązanie przeniesienia ją na tył przy lewym podnóżku jest miejsce ale ja wole mieć ją z przodu ew. zamontuje ją w poziomie co by bród grawitacyjnie miał większą możliwość samoczyszczenia.
Zbudowałem stelaż na zawiasach otwierany, pasuje idealnie ale mam problem z rurami.
Nie mogę nigdzie dostać węża elastycznego fi22 co wytrzyma temperaturę powyżej 120 stopni
Mógłbym doprowadzić na sztywno ale nie chce tracić możliwości swobodnego otwierania pokrywy aku i nie chce też ciąć w żaden sposób bagażnika.
Olejową chłodnicę planuje po prostu wyżej zamontować tak by jak najmniej błota dostawała.
Widziałem też rozwiązanie przeniesienia ją na tył przy lewym podnóżku jest miejsce ale ja wole mieć ją z przodu ew. zamontuje ją w poziomie co by bród grawitacyjnie miał większą możliwość samoczyszczenia.
Ostatnio zmieniony sob 11 paź, 2014 przez oolsztyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono pisownie
Powód: Poprawiono pisownie
- grizzly-Pń
- Quad:: cf moto , access, vinson,sportsman,G 700, yfz 450,Renegade,Scrambler 850 xp, KTM 525 xc
- Imię: Końdziu
Kolega z teamu ma już wywaloną chłodnicę na górę . Ogólnie ciężki temat bo zrobił to na gotowym zestawie z xmr-a ( stelaż + chłodnica) olejowa została w starym miejscu. Sprzęt się jednak przegrzewał. Po wielu próbach i modyfikacjach dołożył coś jeszcze i teraz jest ok. Przed nami wielka próba na PPP Drawsko jak to wszystko wytrzyma to opiszę temat szerzej . A tak nawiasem po co jest ta chłodnica oleju zaraz koło chłodnicy wody bo ja mam wrażenie że dlatego X8 maja problemy z chłodzeniem w mega ciężkim terenie ( bagna ,blotko) Tam jest tak ciasno że błoto jak już wlezie to już nie chce wylecieć.
https://www.facebook.com/pages/Grizzly-Adventure/243391782401975
- oolsztyniak
- Moderator
A ja mam wrażenie, że niektórzy po prostu nie potrafią myć chłodnicy i stąd jest problem z grzaniem się.grizzly-Pń pisze:A tak nawiasem po co jest ta chłodnica oleju zaraz koło chłodnicy wody bo ja mam wrażenie że dlatego X8 maja problemy z chłodzeniem w mega ciężkim terenie ( bagna ,blotko) Tam jest tak ciasno że błoto jak już wlezie to już nie chce wylecieć.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son