Wsteczny, roboczy, główny czyli LED owa dyskoteka...
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Wsteczny, roboczy, główny czyli LED owa dyskoteka...
Generalnie mamy trzy typy oświetlenia w Quadzie.
Żarówka - czyli to co daje nam fabryka
Xenon- czyli ulepszanie fabryki, dokładanie innych lamp i zmiana w nich źródła światła z żarówki na żarnik.
Led - oświetlenie nowej generacji o mega długiej trwałości i wydajności.
Ledy dzielimy na cztery rodzaje :
SPOT - lampy skupiające, świecące bardzo wąskim strumieniem, jednak daleko, najczęściej są to małe lampy
EURO - lampy średnio skupiające, świecą daleko choć bliżej niż SPOT-y za to bardziej rozproszonym snopem światła, najbardziej uniwersalna
FLOOD - lampy rozproszone - świecące światłem rozproszonym, dającym dość krótki zasię jednak światło rozchodzi się dookólnie, typowa lampa robocz, do przepraw itp.
trzeci typ to w ostatnim czasie nowość czyli lampy mieszane. Stosuje się w nich mieszane diody SPOT i FLOOD, lub Euro i FLOOD dzięki czemu w jednej obudowie znajduje się komplet na szybką jak i na terenową, przeprawową jazdę.
Lampa LED główna w moim przypadku to lampa EURO.
W Rinconie można zamontować w bardzo prostu sposób leda. W moim przypadku był to Vision x lb20 (20 diod) ma ok 60 W i nie obciąża znacząco instalacji. Jest nieporuwnywalnie mocniejszy od lamp fabrycznych, dzieli je przepaść. Z ledem otrzymujemy gotowy zestaw wraz z przekaźnikiem i przełącznikiem, oraz zestaw mocujący. Kable wpinamy pod 12 v w quadzie - w moim w dodatkowo pociągniętą instalację z akumulatora, przełącznik powędrował na licznik plastikowy ale przy najbliższej okazji podłacze go pod długie światła a lampy długie odłącze. Spowoduje to, że będę z tyłu świecić się postojówki, podświetlenie licznika a z przodu będzie tylko Led. Oszczędzi to energię bo przy ledzie fabryczne lampy w ogóle nie są zauważalne.
Leda przykręciłem do przedniego bumpera. Wystarczy zrobić dwa otwory i przykręcić. Pasuje idealnie.
Z góry wystają tylko dwie śrubki :
Tego typu lampa LED zaspakaja większość quadowców w zupełności.
Ci, którzy chcą widzieć szerzej mogą skorzystać z lamp roboczych.
W moim przypadku są to dwie lampy z przodu, których kąty mogę sobie regulować w zależności od potrzeb i taka sama lampa z tyłu.
nowe oświetlenie pomocnicze (robocze) led, są to diody 10-cio watowe
dwie z przodu - i jedna z tyłu jako wsteczna oraz oślepiająca wszelkiego rodzaju "pościgi", przód oraz tył zamontowałem na osobnym przełączniku (w okolicy stacyjki) tak aby właczyć je osobno osobno , lampki wymiatają:) Można też podłaczyć przednie robocze razem z głównym ledem
Żarówka - czyli to co daje nam fabryka
Xenon- czyli ulepszanie fabryki, dokładanie innych lamp i zmiana w nich źródła światła z żarówki na żarnik.
Led - oświetlenie nowej generacji o mega długiej trwałości i wydajności.
Ledy dzielimy na cztery rodzaje :
SPOT - lampy skupiające, świecące bardzo wąskim strumieniem, jednak daleko, najczęściej są to małe lampy
EURO - lampy średnio skupiające, świecą daleko choć bliżej niż SPOT-y za to bardziej rozproszonym snopem światła, najbardziej uniwersalna
FLOOD - lampy rozproszone - świecące światłem rozproszonym, dającym dość krótki zasię jednak światło rozchodzi się dookólnie, typowa lampa robocz, do przepraw itp.
trzeci typ to w ostatnim czasie nowość czyli lampy mieszane. Stosuje się w nich mieszane diody SPOT i FLOOD, lub Euro i FLOOD dzięki czemu w jednej obudowie znajduje się komplet na szybką jak i na terenową, przeprawową jazdę.
Lampa LED główna w moim przypadku to lampa EURO.
W Rinconie można zamontować w bardzo prostu sposób leda. W moim przypadku był to Vision x lb20 (20 diod) ma ok 60 W i nie obciąża znacząco instalacji. Jest nieporuwnywalnie mocniejszy od lamp fabrycznych, dzieli je przepaść. Z ledem otrzymujemy gotowy zestaw wraz z przekaźnikiem i przełącznikiem, oraz zestaw mocujący. Kable wpinamy pod 12 v w quadzie - w moim w dodatkowo pociągniętą instalację z akumulatora, przełącznik powędrował na licznik plastikowy ale przy najbliższej okazji podłacze go pod długie światła a lampy długie odłącze. Spowoduje to, że będę z tyłu świecić się postojówki, podświetlenie licznika a z przodu będzie tylko Led. Oszczędzi to energię bo przy ledzie fabryczne lampy w ogóle nie są zauważalne.
Leda przykręciłem do przedniego bumpera. Wystarczy zrobić dwa otwory i przykręcić. Pasuje idealnie.
Z góry wystają tylko dwie śrubki :
Tego typu lampa LED zaspakaja większość quadowców w zupełności.
Ci, którzy chcą widzieć szerzej mogą skorzystać z lamp roboczych.
W moim przypadku są to dwie lampy z przodu, których kąty mogę sobie regulować w zależności od potrzeb i taka sama lampa z tyłu.
nowe oświetlenie pomocnicze (robocze) led, są to diody 10-cio watowe
dwie z przodu - i jedna z tyłu jako wsteczna oraz oślepiająca wszelkiego rodzaju "pościgi", przód oraz tył zamontowałem na osobnym przełączniku (w okolicy stacyjki) tak aby właczyć je osobno osobno , lampki wymiatają:) Można też podłaczyć przednie robocze razem z głównym ledem
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
Re: Wsteczny, roboczy, główny czyli LED owa dyskoteka...
Litości Pingwin, jakie EURO? ten śmiszny termin wprowadziła firma Vision (słynąca ze swoich fantazyjnych cen) dla określenia lampy świecącej średnim kątem. Uważam że nie warto tego powielać. Że niby dobre na Europę, czy co?
Jest jeszcze coś bardziej sensownego niż FLOOD, czyli FLAT (szeroko w poziomie i wężęj w pionie) . Powoduje to lepsze wykorzystanie lumenów i w rezultacie lepsze oświetlenie nawet jeśli lampa ma te same diody co "|FLOOD". Taki strumień mają np. Supermini WORK
Jest jeszcze coś bardziej sensownego niż FLOOD, czyli FLAT (szeroko w poziomie i wężęj w pionie) . Powoduje to lepsze wykorzystanie lumenów i w rezultacie lepsze oświetlenie nawet jeśli lampa ma te same diody co "|FLOOD". Taki strumień mają np. Supermini WORK
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
Określenie lampą Euro - producent Vision określa - średni kąt tj dobór soczewki w taki sposób żeby snop światła znalazł się pomiędzy Spotem a Floodem. Czyli nie bardzo skupione i nie bardzo rozszerzone. Zatem jak sam określiłeś lampy świecącej średnim kątem. Tak sobie nazwali i tak się przyjęło.Liro pisze:dla określenia lampy świecącej średnim kątem
Piszę to z opinii użytkownika, nie konstruktora. Jesteśmy odbiorcami i takie wykresy jak poniżej do nas przemawiają i obrazują rozkład światła. Nas interesuje efekt końcowy a nie jak to jest zrobione. Dla normalnego użytkownika jest Spot, Euro i flood i dzięki takim określeniom możemy dokładnie sobie wyobrazić rozkład światła.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
to są bardzo fajne lampki tylko dlaczego podrożałyLiro pisze:Supermini WORK
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
Są 100zł tańsze niż kostki Visiona 900lumen i dają 1200/1500lumen... cena na poziomie chińskich podróbek, to jest drogo? Na taką pod wieloma względami wyjątkową lampkę uważam że nie.
Pierwsza seria poszła po cenie bardzo promocyjnej...
Pierwsza seria poszła po cenie bardzo promocyjnej...
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
i to jest jedyna ich wada ... bo promocji teraz niet...Liro pisze:Pierwsza seria poszła po cenie bardzo promocyjnej...
mamy zamontowane w drugim rinconie te cudeńka i są na prawdę super
i w terenówce też fajnego montowałem i daje po oczach że hohohoho
teraz trzeba czekać na kolejną promocję...
swoją drogą będzie coś mocniejszego niż 5000 lumenów i w jednej obudowie ?
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
jutro zrobię i wkleję fotki tych worksów na rinconie
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
Przetestuj jeszcze Supermini MID na najnowszych diodach XPG2 z tego co przypadkiem się dowiedziałem będą takie jechać za parę tygodni w Argentynie...
Co do listwy, coś tam się szykuje, ale to tylko ma sens na rajdy superszybkie. Do normalnego offu XBAR12 to pełen wypas...
Co do listwy, coś tam się szykuje, ale to tylko ma sens na rajdy superszybkie. Do normalnego offu XBAR12 to pełen wypas...
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
Widzisz mam teraz super szybkiego quada i mi za mało światłaLiro pisze:Co do listwy, coś tam się szykuje, ale to tylko ma sens na rajdy superszybkie. Do normalnego offu XBAR12 to pełen wypas...
może czas zmienić wysłużonego Visiona na coś krajowego ?
Liro pisze: będą takie jechać za parę tygodni w Argentynie...
dawaj, chwal się, tutaj możesz, nikt Cię nie zbanuje
tup, tup,tup...
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
Co do forum to tam jeszcze nie wiem, wszędzie znajdą się ludzie którzy uwielbiają trzymać innych krótko za mordę no i nie mają się biedaczki gdzie skanalizować tylko przez moderowanie czy administrowanie forów Pretekst każdy dobry, np. walka z plugawą komerchą, wrażym kapitalizmem bo jak ktoś ma biznes powiązany z quadami to wyrzutkiem jest i knebel mu się należy Odpukać.
A co do Argentyny to poczekamy zobaczymy. Lampy kupił integrator i już płyną razem z quadem, nawet nie wiem którym. (znaczy widziałem zdjęcie z kalkulatora ale nie da się nic rozpoznać).
Masa 2x mniejsza od kostki a przy tym więcej światła to jest to co wyczynowców przekonuje
A co do Argentyny to poczekamy zobaczymy. Lampy kupił integrator i już płyną razem z quadem, nawet nie wiem którym. (znaczy widziałem zdjęcie z kalkulatora ale nie da się nic rozpoznać).
Masa 2x mniejsza od kostki a przy tym więcej światła to jest to co wyczynowców przekonuje