wspomaganie w g700

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Grizzly 550/660/700
Awatar użytkownika
markus
Kontakt:

Post autor: markus » wt 11 mar, 2008

300kg i wspomaganie panowie bez przesady :mrgreen:
Ledwo 274kg: :ok:
SUZUKI VINSON KING 500 4x4
BOMBARDIER RENEGADE X BLACK

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » wt 11 mar, 2008

:luzik: plus to plus tamto i już powyzej 300kg :mrgreen: a może nie :?:

nasze dzieci nie będą znały quadów bez wspomagania :mrgreen:
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
JJasiek
Kontakt:

Post autor: JJasiek » wt 11 mar, 2008

"nasze dzieci nie będą znały quadów bez wspomagania :mrgreen "
Czyli w końcu przekonałeś się do jedynej słusznej drogi :) :) :) :) :)

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » wt 11 mar, 2008

:) wiem jaka będzie...ale czy bez potknięć :wink: :?: za które będzie płacił klient....

skomplikowane pojazdy tylko dla zamożnych klientów :idea:

romeck
Kontakt:

Post autor: romeck » ndz 30 mar, 2008

nie no... bez paniki panowie, chińczycy zadbają o ciągłe dostawy "odgrzewanych" konstrukcji z minionych lat Hondzi, Yamzy, Kawy czy Suzuki pod dźwięcznymi i swojskimi nazwami Loncina, Bashana czy tam ZsongZsenga itp... (zmieni sie tylko nazwy na plastikach bo i tak produkowane są w tych samych fabrykach co "wielcy przodkowie")
za rozsądne pieniądze :lol: rozsądna jakość 8) i prostota konstrukcji :oczko:

swoją drogą ciekaw jestem do czego to wszystko zdąża, niestety najnowsze wyroby w dziedzinie mechaniki nie grzeszą wysoką jakością i parametrami użytkowymi, mam wrażenie że to wszystko pomału "pada na ryj" :myśl: (nie chodzi wyłącznie o quady)

btw.: jak wygląda takie wspomaganie? (dajcie jakiś link albo zdjęcia??) bo jeżeli to zwykły układ hydrauliczny to na pewno da sie to zregenerować, jest kilka firm w Polsce, dorabiających uszczelnienia i inne elementy wg wzoru i nie kosztuje to makabrycznie dużo...
wiem, bo zajmuje się regeneracjami przy dużych maszynkach i czasami regeneracja to 5-10% ceny nowego elementu (bo dostawcy oryginalnych części szaleją z marżami :głupol:)
brak filozoficznych podpisów do podziału...

stajenka: SP 300U, czasem miśki 660 i 700

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » ndz 30 mar, 2008

:myśl: wspomaganie jest elektryczne....

świat zmierza do jak najwiekszej konsumpcji :wink: będziemy często zmieniać...mało tego :bezradny: będziemy tego chcieli :mrgreen:

romeck
Kontakt:

Post autor: romeck » wt 01 kwie, 2008

no OK, elektryczne to znaczy tak elektryczne jak w fiacie punto? czyli elektryczna pompka oleju i hydrauliczny siłownik od wspomagania , czy całkiem elektryczne czyli bezpośrednio silnik elektryczny napędza kolumnę kierowniczą...
w trakcie pisania postu znalazłem sobie już odpowiedzi - gugl jest wielki !! - co prawda jeszcze nie wiem jak dokładnie jest to zbudowane w miśku ale już ogólne pojęcie mam i zasadniczo są już w kraju firmy które to regenerują, tak że spoko, poza tym przeciętna cena nowego wspomagania elektrycznego TRW to 800 pln, KAYABA bedzie pewnie ze dwa razy droższa a że to nowość i jeszcze do QUADA to pewnie ze 3-4 koła trza bedzie dać,
posiadając jakąś średnio zaawansowaną wiedzę techniczną i zdolności mechaniczne pewnie uda się zastosować którąś z standardowych wspomaganych przekładni typu kolumnowego :myśl: w końcu POLAK POTRAFI...

EDIT:
szukałem, szukałem i po 3 godzinach znalazłem
Załączniki
grizzlyEPS_bottom2.jpg
grizzlyEPS_bottom2.jpg (13.63 KiB) Przejrzano 2994 razy
grizzly700-eps_270Wide.jpg
grizzly700-eps_270Wide.jpg (11.05 KiB) Przejrzano 2994 razy
brak filozoficznych podpisów do podziału...

stajenka: SP 300U, czasem miśki 660 i 700

Awatar użytkownika
AtvKamin

Post autor: AtvKamin » wt 01 kwie, 2008

Ostatnio przejechałem się renegade 800 kolegi i stwierdziłem że chłopak musi się dwa razy więcej namachać niż na przykład na Rinconie.
Jazda była na drodze szutrowej, ale mimo to nie chciało mi się wierzyć jak ciężko jest nim kierować.
Renia była na fabrycznych oponach czyli ITP Holeshot ATR. Nie posądzam te opony za zbyt wielkie opory toczenia, pozostaje układ kierowniczy.
Samo wspomaganie w G700 jest projektowane dla standardowych opon, na pewno producent nie wysilił się na projektowanie tego dla opon o większych rozmiarach.
Co z tego wynika? Lepiej zrobić dobrą konstrukcję układu kierowniczego niż dodawać wspomaganie.
Swoją drogą to znakomity ruch marketingowy z tym wspomaganiem w quadach, ale czy nie lepszym dodatkiem byłaby profesjonalnie zamontowana fabryczna wyciągarka?

Awatar użytkownika
Cyber77

Post autor: Cyber77 » śr 02 kwie, 2008

AtvKamin Swoją drogą to znakomity ruch marketingowy z tym wspomaganiem w quadach, ale czy nie lepszym dodatkiem byłaby profesjonalnie zamontowana fabryczna wyciągarka?
Nie. Fabryczna to nie znaczy, że taka jaką akurat bym chciał, a G700 jest dostępna bez EPS-u więc jest wybór.
Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd!
Pozdrawiam Robert

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » śr 02 kwie, 2008

Po pierwsze np. inne firmy takie jak Bombardier,Kawasaki będą wprowadzać wspomaganie, lecz inżynierowie z BRP wycofali pomysł wspomagania ponieważ jeden z kierowców testowych podobnież się zabił przez to. Powodem mogło być nie wyczucie sprzętu.

Do Atvkamin-a jeździłem Renegadem i jest nieporównywalnie lepiej, po przesiadce z Outlandera na Renie poczułem jakbym miał wspomaganie, quad prowadził się lekko zwrotnie i naprawdę nie było problemu z opanowaniem go.
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Grizzly 550/660/700”