wał napędowy yamaha grizzly 660 pomocy

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Grizzly 550/660/700
nero_222

wał napędowy yamaha grizzly 660 pomocy

Post autor: nero_222 » pn 01 sie, 2011

mam problem z wałem napędowym przednim.moje pytanko brzmi czy bedzie pasował stary model wału napędowego na krzyżaki cardana zamiast nowego na przeguby kulowe???Ponieważ mój był na przeguby kulowe i sie rozsypał i mysle nad włożeniem na krzyżaki cardana poprostu stary model wału napędowego???

Awatar użytkownika
PIOTR_15
Lucky ATV Team

Re: wał napędowy yamaha grizzly 660 pomocy

Post autor: PIOTR_15 » wt 02 sie, 2011

Przecież ten wał jest nieśmiertelny, wymaga małego liftu i śmiga do śmierci quada, gumy były całe?? nie było nawet malutkiej dziurki??

Od strony silnika będzie pasował, od dyfru nie wiem.

awwm23

Post autor: awwm23 » sob 13 lip, 2013

Witam wszystkich na forum jestem tutaj nowy. Mam pytanie odnośnie jak się sprawuje Yamaha Grizzly 660 bo zamierzam kupić. Jakie wady mają te sprzęty? Na co zwracać uwagę przy kupnie? Czy kupie porządny Quad do 15 tyś? Jaki rocznik w tej cenie mogę kupić żeby był sprawny może ktoś podrzuci jakiś link na cos fajnego i sprawnego wartego uwagi.

misiek12
Quad:: yamaha grizzli 660
Imię: michał

Post autor: misiek12 » sob 04 kwie, 2015

witam posiadam yamahe grizzly 660 szukam odpowiedzi na temat przedniego wału napędowego zauważyłem że jak podważę wał przy wyjściu z silnika to chodzi on góra dół nie wiem czy to tak ma być czy nie czy jest ktoś mi wstanie odpowiedzieć na te pytanie pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe
Quad:: Yamaha Grizzly 700 FI

Post autor: Dimi » sob 04 kwie, 2015

misiek12 pisze:witam posiadam yamahe grizzly 660 szukam odpowiedzi na temat przedniego wału napędowego zauważyłem że jak podważę wał przy wyjściu z silnika to chodzi on góra dół nie wiem czy to tak ma być czy nie czy jest ktoś mi wstanie odpowiedzieć na te pytanie pozdrawiam
Ja mam G700 i właśnie się bawię z dyframi. Przód już skręciłem z powrotem. Co do wału - nie zauważyłem u siebie by latał mi góra dół, czy jakkolwiek inaczej co by mnie mgło zaniepokoić.

Nie wiem czy orientujesz się jak wygląda to wszystko po ściągnięciu wału.

Ta strona jest od dyfra, wał wchodzi po tych wyżłobieniach. Wał, wygląda jak rurka i od tej strony jest zaślepiona plastikowym kabzlem.

Obrazek

Nie posiadam niestety foty od strony silnika, ale wygląda identycznie z tym że na wale nie ma kabzla tylko sprężyna.

Sprawdź może jak wyglądają te elementy względem siebie? Odkręć wszystko co będzie ci przeszkadzać w wyjęciu dyfra. Wierz mi nie ma z tym dużo roboty i wcale nie jest to skomplikowane. Po odkręceniu dyfra od ramy lekko przesuwasz most ku przodowi (nic na siłę, wychodzi gładko), wał sam wypadnie. Jeżeli te wyżłobienia będą starte to wiesz co jest tego przyczynom. Jeżeli nie to sprawdź sprężynę. Może będzie potrzeba zastosowania takiej samej sprężyny od strony mostu?

A że chyba w G660 jest jeszcze inaczej... Jakby na to nie patrzeć, wyciągnij wał i skontroluj te zazębienia jak na wale tak na tulejce.
Są ludzie, którzy lepiej bawią się na oktanach niż na promilach...
:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

misiek12

Post autor: misiek12 » sob 04 kwie, 2015

dzięki za informacje będę musiał to obejrzeć od środka jak dojde do tego to podzielę się wiedzom

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe

Post autor: Dimi » sob 04 kwie, 2015

Jutro (wiem że święta, wiem że niedziela) posiedzę trochę przy quadzie porobię fotki wału i mostu, damy radę :D

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe

Post autor: Dimi » ndz 05 kwie, 2015

Porobiłem fotki u siebie, co prawda jest to tylny most, ale wał i ułożenie są podobne.

Obrazek

To jest strona, która wchodzi od strony silnika, tak jak pisałem na to połączenie wchodzi sprężyna

Obrazek

A tu masz od strony mostu. Jak widzisz na końcu jest plastikowy kabzel. Uważaj i nie zgub go.

Obrazek

misiek12

Post autor: misiek12 » pn 13 kwie, 2015

dzieki serdecznie za te fotki

Awatar użytkownika
Panther
Quad:: Yamaha Grizzly 660
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Panther » pn 13 kwie, 2015

Dimi, tylko ze przedni wal jest inny w g660 i wyglada troche inaczej. Ale wracajac do kolegi Misiek12, on bedzie chodzil gora-dol ale nie moze chodzic za mocno. Zobacz jakie masz frezy na wale przy wyjsciu z silnika i zobacz jeszcze czy widac frezy jak walek jest wlozony?
Pozdrawiam - Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Grizzly 550/660/700”