Uprawnienia na Quada

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
Awatar użytkownika
SandroTRX420
Kontakt:

Post autor: SandroTRX420 » ndz 13 kwie, 2008

hehe moim zdaniem niema "na kogo sie trafi " jest rutynowa procedura .. jeszcze jedno pytanko jesli by mnie zlapali "co jest malo prawdopodobne" i jestem w trakcie robienia prawa jazzdy kategori B to mi w jakis spoob cofaja je czy tylko place mandat ?

Awatar użytkownika
szyka666

Post autor: szyka666 » ndz 13 kwie, 2008

Raczej byłby mandat i zablokowanie kursu na podajże rok. :( No ale i tutaj działa zasada "na kogo się trafi"
Czerwona Honda Rancher 350 ES 4x4 - i styka bo musi ;P :I love HONDA: :I love HONDA:

Awatar użytkownika
SandroTRX420
Kontakt:

No to w takim razie trzeba wbić bieg dodac gaz jak sie zauwazy :) Panów w aucie z kogutami :) bo niema innego wyjscia ... mieliscie juz taki przypadek ?

Awatar użytkownika
Mickey
Kontakt:

Post autor: Mickey » ndz 13 kwie, 2008

Nie ma co zwiewać, bo właśnie tacy zapracowali na nasz wizerunek.
W wielu przypadkach rozmowa czyni cuda. :haha:
Pozdrawiam Mikołaj

Awatar użytkownika
szyka666

Post autor: szyka666 » ndz 13 kwie, 2008

Bez urazy ale ucieczka to czysty idiotyzm. Pamiętaj quadzistów zbyt wielu nie ma więc jak będą uparci to cię znajdą. Popytają ludzi (którzy chociażby z czystej zazdrości mogą nakablowac), i jak po sznurku dotrą do ciebie. Jeśli nie masz homolki i prawka to unikaj dróg asfaltowych, ogranicz się do ich przecinania jeśli to konieczne. Zresztą ciekawe czego by sie bardziej czepiali, braku prawka czy dowodu rejestracyjnego?
Czerwona Honda Rancher 350 ES 4x4 - i styka bo musi ;P :I love HONDA: :I love HONDA:

Awatar użytkownika
SandroTRX420
Kontakt:

No w sumie macie racje ... ale ja niebede rozmawial wole juz unikac drogi asfaltowej .

Q65

Post autor: Q65 » ndz 27 kwie, 2008

gdosiu

"Policja przypomina więc, że zgodnie z polskim prawem:

quad jest pojazdem samochodowym albo motorowerem (decyduje pojemność silnika i prędkość, jaką może osiągnąć), dlatego musi być zarejestrowany - tylko wówczas może poruszać się po drogach;
by kierować quadem - pojazdem samochodowym, trzeba mieć prawo jazdy kategorii B lub B1;
by kierować quadem - motorowerem (pojemność silnika nie przekracza 50 cm3, a konstrukcja ogranicza prędkość do 45 km/h) trzeba mieć kartę motorowerową; obowiązek ten dotyczy kierujących między 13 a 18 rokiem życia;
zarejestrowany quad nakłada na jego właściciela obowiązek ubezpieczenia się od odpowiedzialności cywilnej;
kierowanie niezarejestrowanym bądź nieubezpieczonym quadem skutkuje odholowaniem pojazdu i niemałymi kosztami (zapłata za holowanie i kara za brak ubezpieczenia OC, równowartość 100 euro)
kierowanie quadem bez uprawnień to mandat w kwocie 500 złotych.
Powyższe zasady dotyczą quadów, które jeżdżą po drogach publicznych. Quad niezarejestrowany i nieubezpieczony może poruszać się po bezdrożach, ale pamiętać trzeba, że wówczas po drogach trzeba wozić go na przyczepie, lawecie, ciężarówką. "

czyli z tego wywnioskowałem że żeby jeździć po bezdrożach nie czeba mieć nic. Czy tor ścieżka szeroka na 2m taka z dziurami przejedzie ją jedno ałto dzienia jest bezdrorzem?
A skad wziales takie wypowiedzi? Jakas strona?
Jeśli ju tu tak gdybyamy to chailbym wiedziec co sadzicie o sytuacji w ktorej kontroli podlega osoba z prawkiem (tylko kat B) na quadzie niehomologwanym za to z ubezpieczeniem od pojazdu wolnobieżnego?
Czy ktos ma jakies doswiadczenia?
Ostatnio zmieniony ndz 27 kwie, 2008 przez Q65, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JJasiek
Kontakt:

Post autor: JJasiek » ndz 27 kwie, 2008

To jeszcze ja mam pytanko. Jakie inne ubezpieczenie można wykupić na niehomologowanego quada (poza tym na pojazdy wolnobieżne które g..... daje) :) ??

Q65

Post autor: Q65 » ndz 27 kwie, 2008

To jeszcze ja mam pytanko. Jakie inne ubezpieczenie można wykupić na niehomologowanego quada (poza tym na pojazdy wolnobieżne które g..... daje) :) ??
Czemu G. daje?

Awatar użytkownika
JJasiek
Kontakt:

Post autor: JJasiek » pn 28 kwie, 2008

Z tej prostej przyczyny, że to nie jest pojazd wolnobieżny. I każde ubezpieczenie w przypadku jakiegoś zdarzenia wypnie się na Ciebie. Dalsze konsekwecje zależą tylko od skomplikowania owego zdarzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”