Popsute sprzęgło CF Moto 500 - przebieg 1 300km
Popsute sprzęgło CF Moto 500 - przebieg 1 300km
Witam serdecznie.
Ostatnio podczas jazdy po asfaldzie na pełnym gazie miałem awarie mojego quada. W kładzie coś trzasło i zgasł natychmiast. Po zatrzymaniu odpalił bez problemu i pojechałem dalej od razu na warsztat. Quad stracił siłę od razu. Mimo że silnik pracował bez problemu to nie ciągnął. Po rozkręceniu okazało się że sprzęgło się rozleciało. Zdarły się te paski na nim ( nie znam fachowej nazwy )
oto zdjęcia:
Dziwi mnie ta awaria ponieważ mam mały przebieg, około 1 300km. Olej wymieniany już 4 razy, sam go docierałem i wymieniałem częściej aby działał prawidłowo. Olej lany to:
Czego może być wina że przy takim małym przebiegu rozleciało się sprzęgło? Czy to wina oleju? Lać inny? Czy może inne czynniki? Dodam że quad nie był katowany a służył tylko i wyłącznie do spokojnej niedzielnej przejażdżki, bez szaleństw, przepraw itp. Tylko spokojna jazda.
Ostatnio podczas jazdy po asfaldzie na pełnym gazie miałem awarie mojego quada. W kładzie coś trzasło i zgasł natychmiast. Po zatrzymaniu odpalił bez problemu i pojechałem dalej od razu na warsztat. Quad stracił siłę od razu. Mimo że silnik pracował bez problemu to nie ciągnął. Po rozkręceniu okazało się że sprzęgło się rozleciało. Zdarły się te paski na nim ( nie znam fachowej nazwy )
oto zdjęcia:
Dziwi mnie ta awaria ponieważ mam mały przebieg, około 1 300km. Olej wymieniany już 4 razy, sam go docierałem i wymieniałem częściej aby działał prawidłowo. Olej lany to:
Czego może być wina że przy takim małym przebiegu rozleciało się sprzęgło? Czy to wina oleju? Lać inny? Czy może inne czynniki? Dodam że quad nie był katowany a służył tylko i wyłącznie do spokojnej niedzielnej przejażdżki, bez szaleństw, przepraw itp. Tylko spokojna jazda.
Re: Popsute sprzęgło CF Moto 500 - przebieg 1 300km
Można szukać teorii ale co to da?
Pech? Prawdopodobnie.
Może dlatego, że za spokojnie jeździsz? Żart oczywiście.
Jak masz jeszcze gwarancję to walczyć o swoje.
Daj zdjęcia bo te nie banglają
Olej IMO jest jak najbardziej OK.
Swoja drogą sadziłem , że zalecenia serwisu/wymogi gwarancji co do częstotliwości wymiany oliwy są przegięciem ale jak widać są koledzy jeszcze bardziej "zatroskani"
Pech? Prawdopodobnie.
Może dlatego, że za spokojnie jeździsz? Żart oczywiście.
Jak masz jeszcze gwarancję to walczyć o swoje.
Daj zdjęcia bo te nie banglają
Olej IMO jest jak najbardziej OK.
Swoja drogą sadziłem , że zalecenia serwisu/wymogi gwarancji co do częstotliwości wymiany oliwy są przegięciem ale jak widać są koledzy jeszcze bardziej "zatroskani"
V2.....sound of madness
- jarecki13
- Quad:: TraktoReX 680 :)
- Imię: Jarek
ło matko ale sponiewierane- rzeczywiście dziwna sprawa że takie coś się stało przy takim przebiegu, wygląda jak coś musiało puścić i tarcze się docisnęły na maxa - a jak wygląda dzwon po którym te tarcze chodzą ?
Dzwon podobno nie uszkodzony. Nie widziałem ale dzwoniłem i wszystko niby jest w porządku.
Dziwi mnie to że przy takim przebiegu takie coś się stało tym bardziej że go nie katowałem. Jedynie co to odśnieżanie zimą.
Wiecie może czy od jakiegoś innego sprzętu pasuje sprzęgło? Jakiś markowy?
Dziwi mnie to że przy takim przebiegu takie coś się stało tym bardziej że go nie katowałem. Jedynie co to odśnieżanie zimą.
Wiecie może czy od jakiegoś innego sprzętu pasuje sprzęgło? Jakiś markowy?
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Nie wiem ile zimy było u Ciebie w tym roku ale właśnie odśnieżanie to morderca dla sprzęgłar0siu pisze:Jedynie co to odśnieżanie zimą.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
-
- Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
- Imię: Wojtek
Odśnieżanie tylko na l.
Odśnieżałem tylko na L i zima była lekka. Czemu morderca? Quad ma lekko i ślizga się po śniegu i lodzie, sądziłem że to lekka praca dla niego. Gdy jest w lasach i przeprawach to chyba więcej dostaje czy się myle ?
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
A jak koła się ślizgają w miejscu szukając przyczepności to sprzęgło nie działa?r0siu pisze:Quad ma lekko i ślizga się po śniegu i lodzie, sądziłem że to lekka praca dla niego.
Właśnie ta lekka ślizgająca się praca zabija sprzęgło.
To nie jest sprzęgło jak w aucie.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Sądziłem ze jest zaciśnięte wtedy na dzwonie i ciągnie cały czas. To jak po lasach jeżdżą i buksuja kołami cały czas i sprzęgło wytrzymuje. Po lodzie czy po zmrozonym śniegu quad się po prostu ślizga jakby jechał tylko stoi w miejscu. Opony raczej się psują ale żeby sprzęgło. Nie rozumie tego