Ekspedycja Chiny 2015
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Ekspedycja Chiny 2015
Ekspedycja Chiny 2015
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_sh66xdcTfU[/youtube]
Pod takim tytułem roboczym odbędzie się nasza wyprawa życia. Jest nas trzech , poza mną jeszcze Rafał i Jarek.
Naszą podróż tak naprawdę rozpocząłem dwa lata temu jeszcze przed naszą Islandzką przygodą. Miałem dwa marzenia - Islandię i Chiny. Islandię udało się zrealizować. Cóż, pozostało sięgnąć dalej...
Pamiętam jak dzisiaj kiedy na promie powrotnym z Islandii, obchodząc swoje 38. urodziny urodziny zakomunikowałem swoim druhom, że zbieram ekipę. Oznajmiłem im, że w 40-te urodziny mam zamiar obchodzić w Legnicy na Rynku, na quadzie, w dniu powrotu z Chin na kołach
Rafał i Tomek od razu podłapali plan. Niestety Tomek zrezygnował ale znalazł się kolejny chętny - Jarek (Jarys). Stary wyjadacz. Śmieję się zawsze, że jak uczyłem się obsługiwać napęd na 4 koła on zwiedzał już afrykę na quadzie. Pamietam jak dzisiaj jego fotkę rincona na libijskiej pustyni a w tle piękną oazę. Wydawało mi się wówczas tak nieosiągalne, nierealne...
Co do Rafała - większość go zna - jest the best. Z nim mógłbym objechać świat dookoła i nie wykluczone, że kiedyś to zrobimy.
parę szczegółów :
wyruszamy w lipcu samolotem do Azji.
trasa powrotna zabierze nam 30 dni
mamy do przebycia ok 8-9 tysięcy km
odliczając dni wolne (co siódmy) daje nam to nawet 350 km dziennie przez okrągły miesiąc
po pokonania mamy ok 11 granic , chcemy zawitać do : Chin, Tadżykistanu, Uzbekistanu, Kazachstanu, Afganistanu, Gruzji, Kirgistanu, Azerbejdzanu, Ukrainy , Mołdawi
nie będziemy mieli zaplecza technicznego i asekuracji poza swoim bagażem i swoim towarzystwem
jedziemy trzema nowymi rinconami
W Chinach czeka nas wyrobienie chińskiego prawa jazdy i chińskiego dowodu rejestracyjnego
Quady wysyłamy do Azji ok maja
najwyższa wysokość jaką chcemy zdobyć to 4650 m n.p.m
będę Was systematycznie informował o naszych planach i poczynaniach.
teraz pytanie do Was :
macie jakiś pomysł na nazwę wyprawy ?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_sh66xdcTfU[/youtube]
Pod takim tytułem roboczym odbędzie się nasza wyprawa życia. Jest nas trzech , poza mną jeszcze Rafał i Jarek.
Naszą podróż tak naprawdę rozpocząłem dwa lata temu jeszcze przed naszą Islandzką przygodą. Miałem dwa marzenia - Islandię i Chiny. Islandię udało się zrealizować. Cóż, pozostało sięgnąć dalej...
Pamiętam jak dzisiaj kiedy na promie powrotnym z Islandii, obchodząc swoje 38. urodziny urodziny zakomunikowałem swoim druhom, że zbieram ekipę. Oznajmiłem im, że w 40-te urodziny mam zamiar obchodzić w Legnicy na Rynku, na quadzie, w dniu powrotu z Chin na kołach
Rafał i Tomek od razu podłapali plan. Niestety Tomek zrezygnował ale znalazł się kolejny chętny - Jarek (Jarys). Stary wyjadacz. Śmieję się zawsze, że jak uczyłem się obsługiwać napęd na 4 koła on zwiedzał już afrykę na quadzie. Pamietam jak dzisiaj jego fotkę rincona na libijskiej pustyni a w tle piękną oazę. Wydawało mi się wówczas tak nieosiągalne, nierealne...
Co do Rafała - większość go zna - jest the best. Z nim mógłbym objechać świat dookoła i nie wykluczone, że kiedyś to zrobimy.
parę szczegółów :
wyruszamy w lipcu samolotem do Azji.
trasa powrotna zabierze nam 30 dni
mamy do przebycia ok 8-9 tysięcy km
odliczając dni wolne (co siódmy) daje nam to nawet 350 km dziennie przez okrągły miesiąc
po pokonania mamy ok 11 granic , chcemy zawitać do : Chin, Tadżykistanu, Uzbekistanu, Kazachstanu, Afganistanu, Gruzji, Kirgistanu, Azerbejdzanu, Ukrainy , Mołdawi
nie będziemy mieli zaplecza technicznego i asekuracji poza swoim bagażem i swoim towarzystwem
jedziemy trzema nowymi rinconami
W Chinach czeka nas wyrobienie chińskiego prawa jazdy i chińskiego dowodu rejestracyjnego
Quady wysyłamy do Azji ok maja
najwyższa wysokość jaką chcemy zdobyć to 4650 m n.p.m
będę Was systematycznie informował o naszych planach i poczynaniach.
teraz pytanie do Was :
macie jakiś pomysł na nazwę wyprawy ?
Ostatnio zmieniony sob 17 sty, 2015 przez Pingwin Legnica, łącznie zmieniany 1 raz.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
Re: Ekspedycja Chiny 2015
Szacun dla Was Panowie będę trzymał kciuki planujecie jakaś live relacje dla kibiców ?
Tak na szybko Ying Yang expedition
Tak na szybko Ying Yang expedition
Ozo Drapers Squad
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
From China to Poland on Rincon
Dla mnie MEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEGA pomysł z tą wyprawą
Dla mnie MEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEGA pomysł z tą wyprawą
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
właśnie wolałbym polską nazwę
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
Jedna z największych katastrof ekologicznych na świecie. Wyrządzonych przez człowieka. Będziemy tam, oby nie wyschło do końca, zostało marne 10 %
Niestety nasze dzieci juz tego nie zobaczą
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lN_ohaRfuG0[/youtube]
Niestety nasze dzieci juz tego nie zobaczą
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lN_ohaRfuG0[/youtube]
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
Szacun Pingwin... nic dodać nic ująć! po prostu masz "big kochones"
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
- jarecki13
- Quad:: TraktoReX 680 :)
- Imię: Jarek
Aż jestem ciekaw czy zmieścicie się w czasie (chodzi o urodziny ), zakładając tyle km dziennie to ładna, rzeźnia będzie ja bym już zaczął wzmacniać mięśnie , to już nie wycieczka tylko ekspedycja która wymaga dużego marginesu błędów(awarie,pomyłki na trasie ,przeszkody i różnego rodzaju niespodziewany zakłócenia które mogą was spowolnić) . Co do nazwy hmmm Ekspedycja Chiny - (badanie możliwości sprzętu jak i organizmów raiderów na zmienne warunki klimatyczne ). Trzymam kciuki za projekt . Pewnie wrócicie 20 kg lżejsi proponuje batoniki proteinowe na wzmocnienie organizmu
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
dzięki Jarek.
Najważniejsze dla nas problemy to :
te, których nie przewidziliśmy plus
będziemy stołować się w tanich barach i sklepach więc wystapią biegunki - różnorodna flora bakteryjna a co za tym idzie odwodnienie i wydaje się śmieszne ale związane z tym - odparzenia tyłka i jak tu dalej jechać ?:)
innego rodzaju choroby jak wysoka gorączka, zatrucia
inni kierowcy na drodze - niebezpieczeństwo wypadku
lokalne policje i wojsko, które wciąż będzie robić nam problemy, dodatkowo łapówkarstwo wojska, policji, pograniczników, urzędników...
najbardziej męczące będą przejścia graniczne oni mają tam inny świat, inne zasady, wszyscy biorą łapówki, koniecznie podkreślają kto jest tam najważniejszy
problem z paliwem, szykujemy zapas na 500 km plus musimy zabrać ze sobą po 15 litrów oleju do silnika, po 2 litry oleju do dyfrów i filtry oleju
choroba wysokościowa (tego najbardziej się boję, bo jestem meteopatą plus migrenowe bóle głowy)
no i co zrobimy jak któryś quad się rozpadnie tak, że dalej nie pojedzie dla przykładu na pustyni w Chinach albo wysoko w górach Pamiru
Z ciekawostek - mamy zamiar się nie golić podczas całego tam pobytu, łacznie z przelotem
codziennie będę robił sobie zdjęcie
Najważniejsze dla nas problemy to :
te, których nie przewidziliśmy plus
będziemy stołować się w tanich barach i sklepach więc wystapią biegunki - różnorodna flora bakteryjna a co za tym idzie odwodnienie i wydaje się śmieszne ale związane z tym - odparzenia tyłka i jak tu dalej jechać ?:)
innego rodzaju choroby jak wysoka gorączka, zatrucia
inni kierowcy na drodze - niebezpieczeństwo wypadku
lokalne policje i wojsko, które wciąż będzie robić nam problemy, dodatkowo łapówkarstwo wojska, policji, pograniczników, urzędników...
najbardziej męczące będą przejścia graniczne oni mają tam inny świat, inne zasady, wszyscy biorą łapówki, koniecznie podkreślają kto jest tam najważniejszy
problem z paliwem, szykujemy zapas na 500 km plus musimy zabrać ze sobą po 15 litrów oleju do silnika, po 2 litry oleju do dyfrów i filtry oleju
choroba wysokościowa (tego najbardziej się boję, bo jestem meteopatą plus migrenowe bóle głowy)
no i co zrobimy jak któryś quad się rozpadnie tak, że dalej nie pojedzie dla przykładu na pustyni w Chinach albo wysoko w górach Pamiru
Z ciekawostek - mamy zamiar się nie golić podczas całego tam pobytu, łacznie z przelotem
codziennie będę robił sobie zdjęcie
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
ps. Jarek bardzo dziękuję za materiały dot. Afganistanu. Bardzo, bardzo ciekawa lektura.
Istna kopalnia wiedzy o tym kraju jak i o Islamie.
Już wiem dlaczego psy nie mogą wchodzić do ich mieszkań
Istna kopalnia wiedzy o tym kraju jak i o Islamie.
Już wiem dlaczego psy nie mogą wchodzić do ich mieszkań
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
15 litrów oleju ? W Rinconie starczy Wam na 4 x 1500 km... Czy planujecie rzadsze wymiany ? Ja wiem że to wyprawa i tak nie powinno się tego liczyć - ale warunki łatwe nie będą. Silniczki foczek łatwo nie będą miały ...
Ozo Drapers Squad