Od dawien dawna chodził mi po głowie wyjazd do Czarnobyla i całej opuszczonej strefy.
Jakiś czas temu otrzymałem namiary na kogoś, kto jest w stanie zorganizować taki wyjazd indywidualnie.
Postanowiłem kilka dni temu odświeżyć kontakt, otrzymałem kilka informacji co i jak należy zrobić.
Dostałem również ofertę takiego wyjazdu a wygląda ona następująco
Wyjazd odbyłby się w dniach 12-17.09.2015
Plan wyjazdu:
12.09 wyjazd o godzinie 22:00 z Warszawy (przez Lublin - możliwość dołączenia po drodze ale bez zbaczania z kursu

13.09 zwiedzanie Kijowa, rejs statkiem po Dnieprze, nocleg w Hotelu 3*
14.09 wyjazd do strefy, zwiedzanie : wioska Paryszew: spotkanie z samoselami; Czarnobyl: centralny plac, pomnik strażaków poległych w trakcie likwidacji awarii, plac ze sprzętem biorącym udział w usuwaniu awarii, cerkiew, port w Czarnobylu (zatopione barki), zakwaterowanie w hotelu w Czarnobylu, obiad,Oko Moskwy (Duga), koszary, korytarz, sterownia główna, sterownia bloków chłodniczych, kompleks budynków Czarnobyl - 2, Krąg!
15.09 zwiedzanie : obóz letni Izumrudny, wioska Kopaczi, laboratorium i zakład rybny, chłodnie kominowe, karmienie sumów, plac przed elektrownią, stary sarkofag, budowa nowego sarkofagu, w przypadku uzyskanego zezwolenia wejście do środka Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej: "złoty korytarz", sterownia bloku 2, ściana oddzielająca trzeci i czwarty blok, memoriał Walerija Chodimczuka, bloki V i VI, Jupiter, chwytak, milicja z podziemiami, stacja kolejowa Janów w przypadku uzyskanego zezwolenia
16.09 wyjazd do Prypeci, po drodze wysyłamy kartki na poczcie w Czarnobylu!, Prypeć: dworzec autobusowy, Cafe Pripyat, pływająca przystań, szpital, centralny plac, dom kultury Energetyk, wesołe miasteczko, przedszkole, stadion, basen z podziemiami, hotel Polesie z piwnicami, szkoła nr 3, poczta, 16-piętrowiec, stacja techniki rolniczej, wyjazd se strefy
17.09 przyjazd do Warszawy w godzinach porannych
Najważniejsze pewnie dla niektórych - cena

1400 zł od osoby
A w niej
- przejazd na trasie Warszawa – Kijów – Czarnobyl – Warszawa
- zakwaterowanie: Kijów – hotel ***, pokoje dwuosobowe z łazienkami (1 noc), Czarnobyl – hotel klasy turystycznej, pokoje dwuosobowe (2 noce),
- zwiedzanie Kijowa w języku polskim,
- zwiedzanie Strefy przez 3 dni w języku polskim,
- ubezpieczenie kosztów leczenia (10 tys. Euro) i następstw nieszczęśliwych wypadków (10 tys. PLN),
- opiekę organizatora oraz przewodników miejscowych podczas całej wyprawy.
- niezbędne do poruszania się po strefie zezwolenia oraz pozwolenia
Dodatkowe koszty: 675 UAH (płatne na miejscu za pełne wyżywienie na terenie Czarnobyla oraz ubezpieczenie); wyżywienie pierwszego dnia w Kijowie – około 120 UAH, rejs statkiem – 80 UAH; osobiste wydatki: piwo, woda, pamiątki, przekąski itd. – według uznania (300 – 600 UAH). W sumie razem 1200 – 1500 UAH. 1 UAH = 0,22 PLN czyli dodatkowy koszt to 260-330 zł na wszystkie wydatki podczas wyprawy.
Należy mieć ukończone 18 lat, paszport ważny jeszcze przez 3 miesiące od daty wjazdu na Ukrainę, nie trzeba mieć wizy.
Co do opłat
30% zaliczki płatne do jak najszybciej, żeby zarezerwować termin.
Pozostałe 70% zaliczki płatne 45 dni przed datą wyjazdu.
Grupa max 22-25 osób.
Są chętni ?