Wyjazd do Czarnobyla - czy byliby chętni?

Tutaj możecie napisać wszystko co nie jest związane z quadami...
Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Wyjazd do Czarnobyla - czy byliby chętni?

Post autor: oolsztyniak » pn 01 gru, 2014

Cześć,

Od dawien dawna chodził mi po głowie wyjazd do Czarnobyla i całej opuszczonej strefy.
Jakiś czas temu otrzymałem namiary na kogoś, kto jest w stanie zorganizować taki wyjazd indywidualnie.

Postanowiłem kilka dni temu odświeżyć kontakt, otrzymałem kilka informacji co i jak należy zrobić.
Dostałem również ofertę takiego wyjazdu a wygląda ona następująco

Wyjazd odbyłby się w dniach 12-17.09.2015

Plan wyjazdu:

12.09 wyjazd o godzinie 22:00 z Warszawy (przez Lublin - możliwość dołączenia po drodze ale bez zbaczania z kursu :idea: )

13.09 zwiedzanie Kijowa, rejs statkiem po Dnieprze, nocleg w Hotelu 3*

14.09 wyjazd do strefy, zwiedzanie : wioska Paryszew: spotkanie z samoselami; Czarnobyl: centralny plac, pomnik strażaków poległych w trakcie likwidacji awarii, plac ze sprzętem biorącym udział w usuwaniu awarii, cerkiew, port w Czarnobylu (zatopione barki), zakwaterowanie w hotelu w Czarnobylu, obiad,Oko Moskwy (Duga), koszary, korytarz, sterownia główna, sterownia bloków chłodniczych, kompleks budynków Czarnobyl - 2, Krąg!

15.09 zwiedzanie : obóz letni Izumrudny, wioska Kopaczi, laboratorium i zakład rybny, chłodnie kominowe, karmienie sumów, plac przed elektrownią, stary sarkofag, budowa nowego sarkofagu, w przypadku uzyskanego zezwolenia wejście do środka Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej: "złoty korytarz", sterownia bloku 2, ściana oddzielająca trzeci i czwarty blok, memoriał Walerija Chodimczuka, bloki V i VI, Jupiter, chwytak, milicja z podziemiami, stacja kolejowa Janów w przypadku uzyskanego zezwolenia

16.09 wyjazd do Prypeci, po drodze wysyłamy kartki na poczcie w Czarnobylu!, Prypeć: dworzec autobusowy, Cafe Pripyat, pływająca przystań, szpital, centralny plac, dom kultury Energetyk, wesołe miasteczko, przedszkole, stadion, basen z podziemiami, hotel Polesie z piwnicami, szkoła nr 3, poczta, 16-piętrowiec, stacja techniki rolniczej, wyjazd se strefy

17.09 przyjazd do Warszawy w godzinach porannych

Najważniejsze pewnie dla niektórych - cena ;-)

1400 zł od osoby
A w niej
- przejazd na trasie Warszawa – Kijów – Czarnobyl – Warszawa
- zakwaterowanie: Kijów – hotel ***, pokoje dwuosobowe z łazienkami (1 noc), Czarnobyl – hotel klasy turystycznej, pokoje dwuosobowe (2 noce),
- zwiedzanie Kijowa w języku polskim,
- zwiedzanie Strefy przez 3 dni w języku polskim,
- ubezpieczenie kosztów leczenia (10 tys. Euro) i następstw nieszczęśliwych wypadków (10 tys. PLN),
- opiekę organizatora oraz przewodników miejscowych podczas całej wyprawy.
- niezbędne do poruszania się po strefie zezwolenia oraz pozwolenia

Dodatkowe koszty: 675 UAH (płatne na miejscu za pełne wyżywienie na terenie Czarnobyla oraz ubezpieczenie); wyżywienie pierwszego dnia w Kijowie – około 120 UAH, rejs statkiem – 80 UAH; osobiste wydatki: piwo, woda, pamiątki, przekąski itd. – według uznania (300 – 600 UAH). W sumie razem 1200 – 1500 UAH. 1 UAH = 0,22 PLN czyli dodatkowy koszt to 260-330 zł na wszystkie wydatki podczas wyprawy.

Należy mieć ukończone 18 lat, paszport ważny jeszcze przez 3 miesiące od daty wjazdu na Ukrainę, nie trzeba mieć wizy.

Co do opłat

30% zaliczki płatne do jak najszybciej, żeby zarezerwować termin.
Pozostałe 70% zaliczki płatne 45 dni przed datą wyjazdu.

Grupa max 22-25 osób.

Są chętni ?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Re: Wyjazd do Czarnobyla - czy byliby chętni?

Post autor: Zmora1966 » pn 01 gru, 2014

na quadach? :lol: tak, bez ..ja dziękuję
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » pn 01 gru, 2014

Z tego co się orientowałem trzeba się spieszyć bo niedługo zamkną Czarnobyl na stałe. Coś tam mają budować. W przyszłym roku jest opcja, że bedziemy tam na quadach :) Ale to na razie jest dyskutowane bo jak by nie patrzeć jest to Ukraina.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator

Post autor: oolsztyniak » pn 01 gru, 2014

Mój kolega co organizuje imprezy dla Redbulla już działa w kwestii załatwienia wyjazdu na quadach do Strefy ;-)

Zmora1966 pisze:na quadach? :lol: tak, bez ..ja dziękuję
Załatw nam wjazd, chętnie się przyłącze :-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był CF Moto 800

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » pn 01 gru, 2014

Wow - super pomysł.

Ze swojej strony polecę Wam kanał dwóch braci popularnych youtuberów - można się wiele dowiedzieć o ZONIE :)

Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
fidol4
Quad:: CF MOTO 500
Imię: Sylwek
Kontakt:

Post autor: fidol4 » pn 01 gru, 2014

Świetny pomysł.Ja też od kilku lat interesuje się tą tematyką , wolałbym quadem ale busem też nie pogardze. Na wiosnę tego roku znalazłem ofertę za 1500 pln, za trzy dni. Ale nie było odpowiedniej liczby osób, i temat umarł.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator

Post autor: oolsztyniak » wt 02 gru, 2014

No to tu mamy 100 zł taniej i 6 dni :-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był CF Moto 800

Team Father&Son

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » wt 02 gru, 2014

Pingwin Legnica pisze: Ale to na razie jest dyskutowane bo jak by nie patrzeć jest to Ukraina.
a co ty chcesz od Ukrainy? no przestań... spoczko...jakbyś się wybierał i miał miejsca...to dawaj znak :)
Ja od pewnego czasu szukam źródła które by załatwiło wjazd na Quadach w ten rejon
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Quad:: Suzuki KQ 700 2007r
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: Adam Wieczorek » wt 02 gru, 2014

tez juz od jakiegoś czasu mysle nad takim wyjazdem, jednak chętnie też na quadach, problem właśnie z wjazdem szczególnie dla większej ilości quadów, jednak wstepnie się piszę choć mi pasuje bardziej okres wakacyjny :)
:I love Quadowe Bezdroża:
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator

Post autor: oolsztyniak » wt 02 gru, 2014

Adam jeśli chodzi o okres wakacyjny to gro ludzi mówi jedno - dżungla a w dżungli jest pełno robali.

I faktycznie podobno wszystko zarośnięte, niewiele widać bo zasłania większość roślinność i niezliczone ilości owadów nie do zniesienia !! Dlatego Ci co byli odradzają wyjazd w wakacje.

Jeśli chodzi o quady - też mi się widzi opcja jazdy na quadzie, 30 km strefy wykluczenia i nikt nie ma prawa się do niczego przyczepić :-) chociaż czy aby na pewno nie ma? Pewnie i ma bo to właśnie Ukraina :D

Jeśli ktoś się zdecyduje do max połowy stycznia trzeba wpłacić zaliczkę - 30% od ceny wyjazdu.

Żeby poznać klimat Strefy uważam, że trzeba pojechać tam z ludźmi, którzy teren znają, zakumplować się a później kombinować jak tu pojechać na własną rękę właśnie na quadach :-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był CF Moto 800

Team Father&Son

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”