Stopień sprężania w lucynie

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami Access (dawniej Lucky Star)
lucek1234
Quad:: ACCESS 300
Imię: kuba

Stopień sprężania w lucynie

Post autor: lucek1234 » pn 14 wrz, 2015

Witam wszystkich z racji tego że w najbliższym czasie przymierzam się do kupna Lucjana prosiłbym o porady na co zwracać uwagę przy zakupie tego o to quada. Czy warto sprawdzić stopień spreżania jeśli posiadam przyrząd do mierzenia ciśnienia ? Z tego co wyczytałem stopień spreżania wynosi 11:1. Ewentualnie od ilu do ilu jest norma. Nie ukrywam ze chciałbym dobrze zainwestować pieniądze by po miesiącu nie robić remontu

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Znyszu
Quad:: Ls 500 Power
Imię: Patryk

Re: Stopień sprężania w lucynie

Post autor: Znyszu » pn 14 wrz, 2015

Myślę, że powyżej 9 barów to stan cylka w stanie OK, ponizej 9 to już loteria, 1 chodzi dobrze, drugi nie

lucek1234

Rozumiem, a inne rzeczy którym warto się przyjrzeć?

Awatar użytkownika
gateway
Quad:: ls500

Post autor: gateway » pn 14 wrz, 2015

W lucky starze nigdy nie wiesz kiedy padnie silnik. Sprawdź czy się dobrze zbiera i czy idzie te 90km/h. No i czy nie kopci z rury. Każdy LS pobiera olej. Niektóre mniej, inne więcej.
Sprawdź luzy na wahaczach z przodu i na tylnim wahaczu i to tyle.
Jest to prosta rama z silnikiem i nic więcej. Cudów tam nie ma.
Te łożyska igiełkowe na wahaczach są w miarę tanie, ale jest ich od groma. Więc ewentualna naprawa trochę kosztuje.
W każdym razie jeśli będziesz go miał chwilę, to i tak będziesz je wymieniał.
Dzisiaj wahacz nie ma luzu, a jutro ma. Tak samo jak końcówki drążków, czy sworznie.
Ogólnie bardzo tani quad w serwisie

Awatar użytkownika
costigan
Quad:: Lucky Star sp300

Post autor: costigan » pn 14 wrz, 2015

pisanie ze nigdy nie wiesz kiedy padnie silnik to jak straszenie pis-em jaki quad jest lepszy od lucka za tą cenę na rynku nie ma nic ja na przejechane 18tys trzy razy wracałem do domu na sznurku dwa razy po uszkodzeniach akumulatora raz zerwał się łańcuch. Jedyna wadą jest tylny wahacz który pęka po pewnym przebiegu ale spawasz i dalej śmigasz wszelkie luzy zawieszenia jest łatwo i w tanio naprawić.

Awatar użytkownika
Znyszu

Tak jak koledzy piszą, silnik może z dnia na dzień padnąć, bo się go niestety piłuje w terenie...,(nie oznacza to by kupić trupa, dobrze byłoby w ładnym stanie silniczek kupić, i jak to się mówi "jak dbasz tak masz" i pojeździ długo ;) ) Posprawdzaj łozyska na tyle, na przodzie, armorek tylny możesz sprawdzić, drążki, i jak coś będzie zjechane to negocjuj ;) Lożyska do lucka są w bardzo dobrych cenach, także, spokojnie jak coś negocjuj i wymieni się, sprawdź też czy rama nie była pierdyknięta, oraz wahacz tylni ale 3/4 osób przespawany ma gdyż pękają org spawy.
Ostatnio zmieniony pn 14 wrz, 2015 przez Znyszu, łącznie zmieniany 1 raz.

lucek1234

No to sporo już wiem. W sumie nawet jeśli trzeba by było zrobić remont to chyba aż tak strasznie dużo by nie wyszło opierając się na cenach z allegro. Posiadając już bardziej będę opierał się na wyglądzie niż na katowaniu gdyż lubię malować natryskowo wiec pewnie i kolor zmienie;D jednym słowem będzie miał raj.

Awatar użytkownika
gateway
Quad:: ls500

Post autor: gateway » pn 14 wrz, 2015

costigan pisze:pisanie ze nigdy nie wiesz kiedy padnie silnik to jak straszenie pis-em jaki quad jest lepszy od lucka za tą cenę na rynku nie ma nic ja na przejechane 18tys trzy razy wracałem do domu na sznurku dwa razy po uszkodzeniach akumulatora raz zerwał się łańcuch. Jedyna wadą jest tylny wahacz który pęka po pewnym przebiegu ale spawasz i dalej śmigasz wszelkie luzy zawieszenia jest łatwo i w tanio naprawić.
Po pierwsze interpunkcja się kłania, bo czytać się tego nie da.
Po drugie, chyba nie czytasz uważnie forum i nie znasz przypadku silnika LS250, którego Marcin sprzedał (a był w bardzo dobrym stanie), potem drugiego. I jeszcze wcześniejszego. A wszystko w jednym quadzie w przeciągu tygodnia.
Sam quad LS jest bardzo udanym produktem, ale silniki ma tragiczne. Mimo tych silników i tak polecam quada. Na szczęście jest alternatywa na ten nieszczęsny silnik.
I nie PIS-uj na forum.

lucek1234

Chyba wiem o jaką alternatywę chodzi;) 500;)

Awatar użytkownika
Znyszu

lucek1234 pisze:Chyba wiem o jaką alternatywę chodzi;) 500;)
:twisted: :mrgreen:

Ps. jesli co do malowania chodzi, a szczególnie plastików, to odradzam, jeśli chcesz jeszcze w terenie polatać, to całkowicie odradzam..., lepiej kupić plastiki w danym kolorze jakim chcesz, jak się porysają od wszystkiego co możliwe w terenie, to polerka i jak nowe ;) a malując je, skazujesz je na "dożywocie"

ODPOWIEDZ

Wróć do „ACCESS / Lucky Star”