Skracanie łancucha

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
konraa
Kontakt:

Skracanie łancucha

Post autor: konraa » pt 12 lut, 2010

Witam, mam takie pytanie : Spada mi łańcuch w quadzie kingway 250 i chciałem skrócic o jedno oczko ale kumpel mi powiedział że sie popsują zębatki, i czy to prawda że się mogą posuc zębatki po skróceniu łańcucha o 1 oczko ??
Ostatnio zmieniony pt 12 lut, 2010 przez konraa, łącznie zmieniany 1 raz.

mariotorpedo
Kontakt:

Post autor: mariotorpedo » pt 12 lut, 2010

konra..
generalna zasada jest taka że musisz i tak mieć odpowiedni luz łańcucha ponieważ jak quad siada to łańcuch się dopina i jak za mocno go naciągniesz skracając łańcuch ..bo rozumiem że regulacja się skończyła...to jak wsiądziesz na niego i bujniesz do dołu to coś puści...albo łańcuch pęknie albo coś innego już poważniejszego...
moja rada jest taka...jak będziesz wymieniał łańcuch na nowy to także zębatki musisz dać nowe i na odwrót , a na razie zainwestuj ze 30-40 zł albo jak umiesz to zrób sam napinacz łańcucha ( taka prosta rolka ze sprężyną zobacz na allegro)wtedy łańcuch może być nawet luźniejszy niż normalnie a napinacz i tak go poprowadzi na zębatki......
jeszcze jedno sprawdź dokładnie dlaczego ci spada łańcuch bo możesz jeszcze mieć jakieś luzy na wahaczu albo na ośce i łańcuch spada bo zębatki zmieniają kąt położenia

Awatar użytkownika
PIOTR_15
Lucky ATV Team

Post autor: PIOTR_15 » śr 17 lut, 2010

Panowie, temat dotyczy łańcucha, a nie iskry, dalszy wątek jest tu http://www.quadzik.pl/forum/viewtopic.php?t=6112

konraa
Kontakt:

Post autor: konraa » czw 04 mar, 2010

Mam Kingway Alpinus 250 i zerwał mi sie łańcuch :( I chciał bym sie dowiedzie jaki to jest łańcuch i gdzie można najtaniej taki łańcuch kupic ? ten łańcuch ma 100 ogniw

quad4fun
Kontakt:

re łancucha

Post autor: quad4fun » czw 04 mar, 2010

Najprawdopodobniej masz 530H ale to łatwo sprawdzić zobacz co jest napisane na zębatce zdawczej (tej przy silniku) będziesz miał albo 428H albo 530H

a gdzie mozna kupic ???

Najlepsze są YBN Japońskie nie rozciągają się i w rozsądnych pieniążkach

tutaj zobacz ceny
----------------------------------------
Pensjonat Silverton zaprasza do Białki Tatrzańskiej http://pensjonat-silverton.pl

konraa
Kontakt:

Post autor: konraa » czw 04 mar, 2010

No ale tam nie ma takich jak ja potrzebuje tam są same za duże albo za małe a ja mam 100 ogniw :(

mariotorpedo
Kontakt:

Post autor: mariotorpedo » pt 05 mar, 2010

pewnie na 99% masz 520
idź do sklepu motocyklowego , pokaż stary łańcuch ..a oni już ci "utną" z metra jaki tylko chcesz i za ile tylko chcesz.....w zależności od jakości
pzdr

konraa
Kontakt:

Re: Skracanie łancucha

Post autor: konraa » wt 09 mar, 2010

No i kupiłem ten łańcuch jest taki sam długi ale za długi skrócić się go nie da a spada:( i może ktoś wie gdzie może byc ta regulacja łańcucha ?? ten napinacz co powinien byc od nowości ?? a to jest Kingway Alpinus 250

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”