Silnik zaczął dymić

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
serg

Silnik zaczął dymić

Post autor: serg » pn 18 cze, 2007

Witam wszystkich quadomaniaków :)

Otóz mam taki problem gdy silnik mojego gada się nagrzewa to z wydechu zaczyna dym iść biały i wogule ostatnim czasem niema mocy jak daje mu gazu nie nabiera obrotów takich jak nabierał wcześniej i szybkość jest nie ta .
Podkreślam że zaczyna dymić dopiero wtedy gdy się nagrzewa mocno.

Z Góry dzięki :D Pozdro. Serg

Awatar użytkownika
Reid
Kontakt:

Re: Silnik zaczął dymić

Post autor: Reid » sob 23 cze, 2007

uu..:(
albo pierscienie puszczaja i olej zasysa i stad dym (ale to chyba na zimnym po odpaleniu tez by bylo...), albo woda dostaje sie do komory spalania..z uszczelki? pod glowica?... ale to w aucie taki objaw, a tu az tak nie wiem, jaka konstrukcja chlodzenia.. serwis przed Toba na pewno i ...
tzw: kapa silnika najprawdopodobniej... oby tylko 'gora' ;/
jak traci moc to nie jezdzij, bo jak sprzezysz wode w cylindrze, to dopiero bedziesz mial wydatek!
Reid (Radek)
"NOTEAM" ;)

serg

Post autor: serg » sob 23 cze, 2007

Aha no ok dzięki. Ale powiem ci że troche dziwnie się zachowuje quad ( tzn. silnik ) na mocnym zakrecie kiedy dam gazu zeby zaczał się slizgać tył zaczyna zwalniać tak szybko ze mozna sie przewrócić a i jak sie nagrzewa to nie ciagnie jak trzeba no i dym idzie :( może olej taki ?

Pozdro. Serg.

iras

Post autor: iras » sob 23 cze, 2007

Jeżeli to jest ATV to zobacz w jakim stanie masz pasek napędowy.Może dostał wody lub jakiegoś badziewia i poprostu się ślizga .U mnie tak było i uzdrowicieli było b. dużo,nawet w serwisie powiedzieli że tak musi być.Ot poprostu odkręć dekiel na przekładni i zobacz.Może w tym tkwi przyczyna.Co do dymienia to myślę że trzeba będzie odwiedzić warsztat i to jak najszybciej żeby nie iść w większe koszty.

serg

Post autor: serg » sob 23 cze, 2007

No jest to ATV Panther 110cm3 ale przeciez napedzany jest łańcuchem gdzie tam jest ten pasek ?? proszę o wyjaśnienie

iras

Post autor: iras » ndz 24 cze, 2007

Serg odbierz priva

serg

Post autor: serg » pt 29 cze, 2007

Uwaga dla wszystkich którzy posiadają quada ATV Panther 110cm3 i nie przejmujcie się dwoma zlewami na olej sa to zlewy jakie maja za zadanie zlac olej z silnika i z skrzyni biegów olej trzeba lać jeden SAE 10W40 a nie tak jak ja przewricolem quada i zalalem w drugi zlew olej 80W90 !!!!! Uważajcie na to bo przez to quada bedzie dymić wtedy będziecie musieli dobrze zlać olej i zalać ponownie nowy SAE 10W40.
Pozdro. Serg.
P.S: Myśle że coś zrozumieliście z tego co napisałem :P

DO ADMINÓW :

.... Tak myślę że można już zamknąć ten tamacik :) ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”