Quady a zima?

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
Asia

Quady a zima?

Post autor: Asia » sob 13 lis, 2010

Witam.
Na wstepie przepraszam jezeli pisze w zlym dziale- jestem tu pierwszy raz wiec nie bardzo wiedzialam gdzie napisac :)
mam takie pytanko (pewnie dla niektorych wyda sie dosc glupie ale z racji tej, ze jestem kobieta nigdy wczesniej jakos nie interesowalam sie quadami wiec wiec o nich tyle co nic) a wiec czy w zimie jak jest snieg mozna jezdzic na quadach ? :D
chce wyslac mojego narzeczonego na taka wyprawe jednak bedzie to w grudniu... dlatego nie wiem czy jak jest snieg to nie przeszkadza ? czy lepiej poczekac do wiosny ?
On rowniez nigdy nie jezdzil a wiec ma to byc jego pierwszy raz.. dlatego nie wiem czy lepiej poczekac az bedzie cieplej czy to nie ma znaczenia dla osoby poczatkujacej ?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz

Awatar użytkownika
Grzegorz Głowienka
Administrator
Quad:: testowy :)
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Re: Quady zima ?

Post autor: Grzegorz Głowienka » sob 13 lis, 2010

Witaj,
jeżeli będzie śniego po tzw. "jajka" to lepiej poczekać do wiosny... Ale jeżeli śniegu będzie tak około 10-20 cm, to początkującemu będzie się na pewno łatwiej jeździło - czyli łatwiej wchodziło w poślizgi

Ważne tylko, żeby Twój narzeczony ubrał się dość ciepło, oczywiście odpowiednio do temparatury, bo długa jazda turystyczna bez odpowiedniej ochrony termicznej może mu wspomniane w cześniej "jajka" odmrozić.
Z dugiej strony trzeba również pamiętać, że jazda np. na torze nie wymaga aż tak ciepłego ubrania, gdyż quadowiec cały czas musi balansować i pracować na quadzie, więc mocno się rozgrzewa.

Warto również, żebyś wysyłając narzeczonego na wyprawę quadową (bo rozumiem, że nie posiadacie quada, tylko będziecie korzystać z wypożyczalni) zapewniła mu odpowiednie ubranie ochronne (kask, buzer, buty i dobre rękawice) - czyli szukając firmy organizującej wyprawy trzeba zwrócić na to uwagę.
Chyba, że chcesz się pozbyć narzeczonego to nie wspominaj mu o kasku i ochraniaczach :wyśmiewacz:
Póki co quadowa emeryturka :)

Asia

Re: Quady a zima?

Post autor: Asia » ndz 14 lis, 2010

dziekuje za odpowiedz bardzo mi pomogla ;)
pozbywac sie narazie go nie chce... ale zapamietam ta rade na przyszlosc :D

pen2
Quad:: Yamaha Blaster

Re: Quady a zima?

Post autor: pen2 » pn 06 gru, 2010

Niewiem czy kogoś kto niemiał doczynienia z quadami wysyłać go na wyprwę ja mam quada 5 miesięcy i jeszcze nie czyje się na siłach :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”