Witam mam kilka pytań i z góry dziękuje za odpowiedzi.
...Chciałbym zakupić quda do jazdy sportowej. Zastanawiam się nad 2 modelami (tak jak w tytule), czy moglibyście doradzić którego wg waszych opinii powinien wybrać i dlaczego. Dodam ze nigdy nie jeździłem quadem. Nie chce kupować słabszych modeli i przesiadać się na mocniejsze gdyż uważam to za niepotrzebnie wydane pieniądze, ale jak czytam forum (tematy z działu quad dla początkującego) to czasami pojawia się opinia aby właśnie kupić słabszego quada. Problem w tym ze nikt nie pisze dlaczego. Moje pytanie do was: co złego w kupowaniu lepszego sprzętu dla początkującego? Ja to widzę tak: nie nauczę się pływać jak będę siedział na brzegu i chlapał nogami w wodzie...
Quad dla poczatkujacego CAN-AM DS 450 XMX czy KTM 505SX ??
- Grzegorz Głowienka
- Administrator
- Quad:: testowy :)
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Re: Quad dla poczatkujacego CAN-AM DS 450 XMX czy KTM 505SX
Ale również nie nauczysz się pływać, jak Cię wyrzucą ze statku do wody o głębokości 3 m na wzburzonym morzu...mowiony pisze: Ja to widzę tak: nie nauczę się pływać jak będę siedział na brzegu i chlapał nogami w wodzie...
Jeżeli nigdy nie jeździłeś na quadzie, a chcesz rozpocząć swoją przygodę na piekielnie mocnych maszynach, to przede wszystkim rozpocznij od dokładnego teoretycznego poznania zasad jazdy na quadzie. Wypożycz sobie mniejszego quada i pojeździj trochę, żebyś troszkę obył się z quadem. Quadem inaczej pokonuje się zakręty niż samochodem czy motocyklem. Mówię tu oczywiście o szybkim pokonywaniu zakrętów, a nie "pyrkaniu" 10 km/h... Trzeba pamiętać o odpowiednim balansie i wprowadzeniu quada w poślizg. Tu o wywrotkę bardzo prosto...
Quad to niebezpieczna bestia, dlatego na początek będziesz musiał przykręcić sobie śrubkę przy cynglu gazu, żeby quad nie osiągał zbyt dużych prędkości.
Oczywiście można jeździć na pełnym gwizdku od razu, tylko musisz pamiętać o tym, że w qudzie operuje się cynglem gazu. I tu pojawia się pierwszy problem - a dokładniej chodzi o mięśnie dłoni odpowiadające za operowaniem kciukiem. Niewprawionemu riderowi podczas jazdy bardzo szybko usztywnia się kciuk, co utrudnia znacznie operowanie gazem. Dodatkowo początkujący riderzy mają tendencję do zbyt dużego "spinania" się podczas jazdy. Dodajesz lekko gazu, ruszasz, quad wyrywa do przodu - łatwo się wtedy przestraszyć, spiąć mięśnie i zbyt mocno dodać gazu, a wtedy o wypadek nie trudno.
A którego wybrać? Tu zdania będą podzielone... Jedni podpowiedzą Ci Can-Am'a, inni KTM'a... A jeszcze inni Suzuki LTR'a czy Yamahaę YFZ450R... Wszystkimi modelami da się nieźle polatać po torach crossowych... Jak w przyszłości będziesz chciał startować w zawodach, to na początek wystarczą... Później i tak będziesz inwestował w lepsze zawieszenie, opony, a może i tuning silnika...
Póki co quadowa emeryturka :)