Quad Chiński 650 - jedna świeca okopcona druga biała

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
woytas

Quad Chiński 650 - jedna świeca okopcona druga biała

Post autor: woytas » pt 22 mar, 2013

Mam problem z dużym chińskim quadem pojemność 650cm3. Jest to silnik 2 cylindrowy z jednym gaźnikiem. Jedna świeca jest strasznie okopcona. Druga ma prawidłowy kolor. Po założeniu nowych świec juz po kilkunastu minutach pracy świeca jest całkowicie czarna pokryta sadzą.

Jest to problem o tyle poważny że świeca ta ulega uszkodzeniu i musiał bym kilka razy dziennie wymieniać na nową.

Quad na wyłączonym ssaniu nie chce wkręcać sie na obroty i strzela z wydechu. Na ssaniu chodzi lepiej - nie strzela, ale objaw okopcenia świecy jest taki sam na ssaniu i bez ssania. Wymieniałem kable i świece. Ściągaliśmy pokrywe zaworów i pod nią wszystko jest ok. Sprawdzałem kompresje jest 11-12 bar. Brałem pod uwage problem z gaźnikiem, ale przeciez gdy by to była jego wina to objaw był by taki sam na obydwu świecach, czy może sie myle?

Co może być przyczyną?

Obrazek

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Re: Quad Chiński 650 - jedna świeca okopcona druga biała

Post autor: Marines » pt 22 mar, 2013

A same luzy zaworowe? Nie są one za ciasne bądź za luźne? Porównaj szczelinomierzem zawory na obu cylindrach.
Małe OT: Gdzie montowano taki silnik? Pierwszy raz się z nim spotykam
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

woytas

Post autor: woytas » pt 22 mar, 2013

na tym cylindrze gdzie okopcona świeca rzeczywiście był za mały luz na zaworze wydechowym, ale wyregulowaliśmy to i nic sie nie zmieniło
Silniki te montowano w quadzie campell nordik

woytas

Post autor: woytas » sob 23 mar, 2013

Sprawdziłem i dokładnie przeczyściłem kopułke i palec. Niestety bez zmian. Odkryłem jednak nową zależność:

Wykręciłem świece z cylindra w którym według mnie świeca była prawidłowa. Odpaliłem tylko na jednym. Okazało się że cylinder w którym świeca była czarna, okopcona sadzą pracuje w miare normalnie reaguje na gaz i nie gaśnie.

Co mnie zaskoczyło, to to że gdy odpaliłem go na tym drugim cylindrze w którym świeca wydawała się być prawidłowa to silnik ledwo chodził. Na wolnych obrotach w miare ok, ale jak dodawałem gazu to odrazu gasł.

Kolejna próba bez ssania na obydwu cylindrach. Wolne obroty w miar ok ale słychać nierówna prace (Czyli jeden cylinder prawie nie pracuje). Jak dodaje gazu gwałtownie to go zalewa i dusi, strzela z wydechu. Gdy dodaje gaz spokojnie - powoli się wkręci na obroty i jak już złapie wysokie to słychac że pracuje dobrze na obydwu cylindrach.

Na ssaniu natomiast podobnie jak wyżej, z tym że lepiej reaguje na gaz i wcześniej zaczyna pracować podczas dodawania gazu na 2 cylindry.

Wniosek jest taki, że problem jest nie z tym cylindrem na którym świeca jest czarna okopcona, tylko z tym drugim. Co może być więc przyczyną? Kompresje sprawdzałem jeszcze raz i na obydwu cylindrach jest jednak równo 12 bar.

Liro

Post autor: Liro » sob 29 cze, 2013

Znam 1 starego mechanika który lubi wynalazki ze strefy RWPG-chińskiej oraz rozwiązywać różne zagwozdki. Musiałbyś wyjąć silnik i przysłać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”